Fijne jeugd gehad

Heerlijke jeugd gehad

Ik ben geboren en woonde in de Leimuidenstraat van 1945-1960. We hadden alleen een kolenkachel in de woonkamer. Op het achterbalkon waar we op de achterzijde van de huizen van de Aalsmeerweg keken was de kolenopslag. In de winter stonden de ijsbloemen op de slaapkamerramen. We hadden toen aanvankelijk geen douche/badkamer maar wel een geiser in de keuken dus wekelijks in de teil met warm water, later heeft mijn vader van de kast in de slaapkamer een doucheruimte gemaakt. Wekelijks ging ik met hem samen onder de douche, hij had wel zijn zwembroek aan.
Tegenover ons woonde het gezin van de zus van Wim Ibo. Hij kwam altijd als Sinterklaas verkleed op 5 december met zijn 'knecht' Donald Jones.
In het begin stond er één auto in de straat. Er was slechts een zwart/wit TV bij een familie in de Leimuidenstraat waar we op woensdagmiddag tegen betaling van 5 cent tante Hannie konden kijken en zwaaien wat we toen deden. We kregen dan wel een glas aanmaaklimonade.
Bij de Westlandgracht, waar we in de winter op schaatsten, begonnen de weilanden.

Ik ging in de Legmeerstraat naar de kleuterschool. Daarna naar de Hillegomschool. Heel veel plezier heb ik ook gehad bij de speeltuinvereniging Hoofddorpkwartier met o.m. de culturele club met dans- en dia-avonden (zonder alcohol!), met de drumband door de straten en met Koninginnedag op de toren van het Hoofddorpplein om 08:00 uur de taptoe blazen.

Toen was er nog saamhorigheid, maar ja er waren ook niet veel inkomensverschillen, iedereen had immers weinig. Op het Hoofddorpplein was de buurtkruidenier, Laverman, waar alles nog in milieuvriendelijke papieren zakken werd afgewogen. In de Rietwijkerstraat op de linkerkant van de Kromme Leimuidenstraat, de sigarenwinkel en aan de rechterkant de drogisterij waar ik vaak petroleum moest halen voor ons petroleumstelletje en de groentewinkel Tabak.

We bouwden hutten bij de Ringdijk die tijdens de werkverschaffing in de jaren 30 gebouwd was en er toen nog ongebruikt bij lag. Nu niet voor te stellen. En niet te vergeten het Jaagpad met toen al veel woonboten.
We hadden toen geen welvaart maar wel welzijn waar ik nog steeds met veel plezier op kan terugkijken.

Bekijk meer afbeeldingen

Leimuidenstraat gezien vanaf de Rietwijkerstraat - april 1960 - Collectie Stadsarchief Amsterdam: foto's eigen fotodienst

Siebe de Roos

zo herkenbaar

Zo herkenbaar wat je schrijft en leuk!  Ook ik een heerlijke jeugd gehad in deze buurt. Mijn verhalen staan ook op deze site. De generatie nu weet niet dat dit gewoon Amsterdam west was en niet zuid.

vriendelijke groet, Siebe

st.deroos@hotmail.com