Indeling dansschool Familie Reijers

Mercatorplein 15 / Van Spilbergenstraat (166?)

Auteur: Roger T

Wie kan zich nog iets herinneren van de indeling van dansschool Reijers?

Poortje Van Spilbergenstraat

In het poortgebouw van Mercatorplein naar de Van Spilbergenstraat zat ooit de dansschool van de familie Reijers (niet te verwarren met Bakker, die in het poortgebouw bij de Mercatorstraat zat).

Wie kan zich nog iets van de indeling voor de geest halen? Ik ben op zoek naar deze informatie omdat ik de dansschool wil nabouwen met Lego.

Ofschoon de ingang nu een deur in een glazen wand is, bestaat de oorspronkelijke deuropening nog steeds (rode cirkel, nummer 1). Daarachter loopt nog steeds de (vernieuwde) trap (blauwe cirkel, nummer 2). Op de eerste verdieping (zwarte cirkel, 3) bevindt zich de deur naar een woning/voormalige kantoorruimte (groene cirkel, 4).

De trap loopt vervolgens door naar de tweede verdieping, waar zich ook de ruimte met het geel omcirkelde raam bevindt. De centrale zaal (midden) was één grote ruimte (nu zijn daar woningen).

Wat bevond zich ooit boven de ruimte met het geel omcirkelde raam? En hoe kwam je op de zolder terecht? En praktisch: waar waren de garderobe, het toilet en de bar?

Wie het (nog) weet mag het zeggen :-)

Alvast bedankt,

Roger

Van Spilbergenstraat - dansschool Reijers

Roger

Dansschool Reijers: bedankt voor de informatie

Beste Theo en Kees,

Bedankt voor de informatie over de indeling. Dat heeft zeer geholpen!

@Theo: ik begrijp alleen niet goed waar de toiletten waren. Je schrijft: tegenover de ingang. Bedoel je dan de ingang beneden, aan de straat, of de ingang naar de danszaal toe?

En wat de bar betreft, ik veronderstel dat er in de muur tussen de danszaal en de bar een balie zat (hoe breed?) waaraan je kom bestellen? Of moest je echt de zaal uit om bij de trap te bestellen?

Tot slot nog twee foto's die volgens mij van de danszaal zijn. Op de eerste foto staat rechts een paal. Op de tweede foto staat rechts ook een paal, maar nu met een soort verdiepingkje erboven. Is dit dezelfde paal, waar later dus iets bovenop gebouwd is? Wat was dit precies en aan welke kant van de zaal was dit (kant van het trapgat (waar dus later de bar gebouwd is?) of juist aan de kant van de toren)?

Ik hoor het graag :)

Danszaal Reijers (oud)

Danszaal Reijers (minder oud?)

Theo

Dansschool Reijers

Roger

Nog een toevoeging. Tegenover de ingang waren de toiletten halverwege de eerste trap omhoog was de deur naar de woning

Theo

Danschool Reijers

Roger,

Gedanst in de jaren 1971-1979.Je kwam binnen rechts onder de trap de garderobe, trap op,halverwege de 2e trap was de deur naar het woonhuis. Daarboven was een deur naar de  bar die in de de jaar 1975 ongeveer is gebouwd. De man van Conny ,de dochter van dhr en mevrouw Reijers (Australier) stond achter de bar. Verder de trap op kwam je in de danszaal.

Gele raam is de bar, het groene raam zal waarschijnlijk naar de woning zijn die er links van zit.

Er werd in onze tijd altijd op vrij dansen het laatste liedje gedraaid: Geef me nog een laatste biertje van Rudi Carell

Kees Neuhuijs

Dansschool Reijers

Dag Roger,
Ik heb bij Reijers dansles gehad in de jaren 1968 en 1969. Ik was er bepaald niet goed in want de Medaltesten heb ik aan mij voorbij laten gaan. Het was een leuke tijd. Meneer Reijers gaf samen met zijn vrouw les. En anders met Conny, zijn dochter. Zaterdagavond was er om negen uur vrij dansen. Heel spannend allemaal. Ik heb daar mijn toekomstige vrouw leren kennen met wie ik nu bijna 50 jaar getrouwd ben.
In die tijd kon er vrijelijk gerookt worden. Als er teveel rook in de zaal was dan ging er boven de bar een luik in het plafond open waardoor de rook naar de zolder kon trekken.
Het vrij(end) dansen werd altijd afgesloten met het liedje Come on to my house van Rosemary Clooney....