De Aalsmeerweg

Met mijn ouders ben ik in 1956 op 13-jarige leeftijd komen wonen op nummer 121 2-hoog.

3 Fans

De foto geleverd door het Stadsarchief is heel confronterend. Langs de weg, dat was de weg richting Schiphol-Den Haag, staan de lantaarnpalen en in de avond stonden daar altijd wel 3 of meer publieke vrouwen te wachten op klandizie.

Aalsmeerweg vanaf het Aalsmeerplein - Beeldbank

Aalsmeerweg vanaf het Aalsmeerplein - Beeldbank Door: Stadsarchief

We kwamen uit Zuid-Oost Friesland of wel De Stellingwerven, woonplaats Steggerda. Samen met mijn ouders, grote zus en broertje. Erg naar mijn zin gehad in de Zeilstraat en de Hoofddorppleinbuurt.

Dit jongetje woonde daarvoor op een boerderij en dan ga je eerst met de trein en met de tram naar het Hoofddorpplein,en mijn zus, die al had gezien waar we gingen wonen, nam mij en mijn kleinere broertje mee naar ons nieuwe woonadres. Voordat we de Rietwijkstraat bereikten vroeg ik aan haar: "We gaan toch niet in die hoge huizen wonen, met al die ramen?", nou zei ze, verderop worden de huizen lager!? Ik vond de eerste indruk niet erg plesant en het stemmetje in mijn hoofd zei,dit is erg, al die ramen, en al die mensen die daar achter zitten, ik kreeg sterk het gevoel dat overal mensen naar ons keken! En dat was de echte start op de Aalsmeerweg, en dat was een dreun. En dit raak je nooit kwijt! In die tijd was ik ook helemaal niet ingelicht door mijn ouders, in wat voor huis we gingen wonen in Amsterdam. Dat kun je je nu helemaal niet meer voorstellen, maar ja, zo ging het.

Al snel hielp ik de banketbakker op het Hoofddorpplein: Henny Musters. Een zeer sympathieke man. Op zaterdag maakte hij de eigen kroketten en kwam er een bordje voor het etalageraam te hangen. Ze stonden er voor in de rij, dus de pan was zo leegverkocht. Ze waren wat duurder dan het cafetaria bij de Zeilstraat brug, maar de smaak was dan ook top. Ook bracht ik gebak rond en menige zaterdag ging ik naar  Herbert Joeks, iemand van de TV, in de Haarlemmermeerstraat, altijd een fooi van 25 cent, kocht je een patatje voor. Als de Kerstdagen op dinsdag of woensdag vielen, stonden we met alle hulpkrachten kerstkransen te maken vanaf zaterdag avond tot zondagavond,  er was  een order geplaatst door zijn schoonvader ,directeur van Atag in Ulft van 400 stuks, alle personeelsleden van Atag kregen een heerlijke handgemaakte kerst krans uit Amsterdam.En ik kreeg er ook eentje voor thuis natuurlijk.
Ik heb  drie maanden op de Calvijnschool gezeten, daar hadden ze een 7e klas.In een dependance ergens achter het Surinameplein.En dat brengt me bij een geweldige juf Ernsting die deze klas begeleide, wat een fijn mens, dit kende ik echt niet,en ze begreep dat jongetje uit Friesland helemaal, die bij het voorlezen de N inslikte, en dat gaf veel gelach in de klas, en na 2 weken kreeg ik geen leesbeurt meer.Maar ze wilde me toch ook weer wat oppeppen, en iedere vrijdagmiddag ,had ze bedacht, dat we zoveel mogelijk plaatsen in Nederland moesten opschrijven ,bv, met de begin letter B, en dan schreef ik alle plaatsnamen op waar ik mijn jeugd had doorgebracht,  De meeste plaatsnamen waar niemand van had gehoord ,en won daardoor altijd, dat vonden de Amsterdamse jongetjes niet eerlijk, die juf was psychologisch goed bezig. Rietje Maas was voor mij het meisje ,die ik op afstand leuk vond.In dat eerste jaar in Amsterdam,en na het aflopen van de 7e klas had ik een schoolkameraad gevonden in Walter Huzen, hij vroeg me te helpen brood te verkopen in de grote vakantie die eraan kwam. Nou dat leek me wel wat.Bakkerij Pieters zat aan de overkant van ons huis en vandaar uit gingen we met een bakfiets brood verkopen, hij had ons wel gevraagd hoe oud we waren, en hadden dacht ik gezegd 15 jaar, dat was niet helemaal de waarheid, maar we waren alle twee nogal groot ,dus we mochten van hem op pad, We hadden het stuk van de Aalsmeerweg tot de Rietwijkstraat, een belevenis op zich als je 13 jaar bent. Na een uurtje of twee verkopen, stond er ineens een man bij de kar en vroeg ons hoe oud we waren, nou kort en goed, de broodkar weer terug naar bakker Pieters en dit avontuur was maar heel kort.We waren dus verlinkt en te jong!. Ook  was het al snel koninginnedag of 5 mei ,en s,avond  was er op het Woestduinplein feest, en in de verte hoorde ik al veel geluid, en daar zongen Johny en Rijk ,het liedje we zijn twee eenzame cowboys nou voor mij de eerste keer een geweldige happening, ik bekeek het op afstand en was wel even onder de indruk,een mooi feest daar.Die zelfde eerste zomer in Amsterdam was er voor mij nog iets bijzonders.De Tour de France!! Mijn vader zat op tram als conducteur op lijn 2, en ik ging in de avond nogal eens een ritje met hem mee, en bij centraal station stond een krantenman te schreeuwen Extra Editie van de Tour de France,nou daar is mijn liefde voor het wielrennen begonnen, geweldig al die informatie over Woutje Wagtmans-Gerrit Voorting en Wim van Est, en dan na de Tour de huldiging in het Olympisch stadion, oh wat heb ik genoten, en de eerste keer is helemaal geweldig als je dat gaat beleven.Ook het volgende jaar ben ik begonnen de Populaires in het stadion op woensdagavond iedere week te bezoeken, geweldige wedstrijden met Tiemen Groen op de achtervolging, en de grote motoren in de baan met Jaap Oudkerk en vele andere mannen, wat een spektakel.Daarbij hadden we entertainment van Kees de Lange of Willy Alberti,het hoorde er allemaal bij.En dat voor 0,35 cent. Het jaar erop wilde ik graag dit spektakel delen met mijn jeugdvriend uit Friesland ,Gerrit Haveman, en we zagen toen in het stadion  Speedway om de Gouden Helm,met o.a. Tonny Kroeze, nou we dachten echt voor de eerste keer die vliegen allemaal de baan uit en komen bij ons terecht, we stonden rechts op de staantribune heel hoog, geweldig dit spektakel, en ook hebben we dit samen jaren voorgezet, voor ons helemaal het einde!  September1956 kwam er bij ons een inwoner van het dorp Steggerda op visite, een hele leuke familie,woonde in de buurt van de Hoofdweg en vroeg aan mij of ik ook niet ging korfballen, nou dat had ik ook al gedaan in mijn geboorteplaats, dus de volgende zaterdag was ik op de zuidelijke wandelweg ,op het veld van Oranje Nassau, en heb daar vier jaar gespeeld ,en alle plaatsen rondom Amsterdam bezocht, meestal met de bus van Maarse en Kroon,Henny Bos was de dochter van de man die me vroeg te gaan korfballen, en die was heel goed en altijd van de partij.
Ook toen ik 15 jaar was mijn eerste brommer gekocht bij Cor Mantel in de Zeilstraat ,merk RAP gelijk opgevoerd ,en gemeten met de auto van mijn vader er naast ging dat ding zo 70km/h, ook buikschuivers op de koningninneweg meegemaakt, maar er goed vanaf gekomen,en veel later in mijn diensttijd  weer prima kunnen verkopen.En zaterdagavond naar de Schutsluis ,daar was de CJV en zondagmiddag tafeltennis.
Namen die bij  me opborrelen zijn: Niekie Henstra, Gert Pieters, Gert Horlings , Jopie Schut en Robbie Hoogvliet.
Ook de bioscoop Victoria aan de Sloterkade veel bezocht, en ik had een vriendje, Erik Tit, woonde in de Veerstraat dacht ik. Met oud en nieuw  net na 12.00uur de beroemde Kerstboom verbranding in de Zeilstraat bij de Schinkelbrug op de trambaan, de tram stond dan te wachten op de politie en brandweer, dan kwam na een 10minuten de politie met zijspan,die probeerde ons uit elkaar te jagen en  te achtervolgen, en de man in het bakkie probeerde je te slaan met de gummi stok, maar we waren inmiddels 16 jaar en snel, dus dat lukte nooit. Veel plezier daar gehad, bijna altijd met mijn jeugdvriend uit Steggerda.

Ik heb een mooie tijd daar gehad.

Ed Smeets

Hoofddorppleinbuurt

Fijne herinneringen van mijn jeugd. Ik heb van geboorte tot 1958 in de Warmondstraat gewoond. Mijn vrienden van de ProRegeschool waren Gert Pieters, Walter Huzen en Gerrit Horlings. Ik ben nog steeds in contact met Gerrit.

Siebe de Roos

Aalsmeerweg