Teun van Dijk over Van Eesteren en de huidige Nieuwbouw

Auteur: JHvZ iso 22111950 Jan van Zijp

De architectuur van Van Eesteren, de man die zijn handtekening zette onder het ontwerp van de Westelijke Tuinsteden, is geinspireerd door Licht, Lucht en Ruimte, variaties in hoog- en laagbouw en terugkerende patronen (stempels), verspringend ten opzichte van elkaar. Deze "haken-structuur" zorgt voor volledige bezonning van de woningen.

Dit alles is precies wat de vereniging 'ProWest' graag beschermd ziet. 'ProWest' is ontstaan vanwege de ontwikkelingen vanuit Parkstad, c.q. de plannen van de woningbouwcorporaties in samenwerking met met de gemeente. "In Osdorp wordt het hele ontwerp van Van Eesteren onderuit gehaald", verzucht Teun. "Daarbij komt nog dat de Stedelijke Vernieuwing in dit geval gelijk staat aan verdichting waarbij veel groen wordt opgeofferd. De stadsdelen zeggen dat ze het groen kwalitatief willen compenseren, maar bewoners kijken niet naar kwaliteit maar naar hoeveelheid. De kwaliteiten van 'Van Eesteren' zijn o.a. dat hij groene en blauwe elementen met de gebouwen heeft verweven. 'ProWest' wil in Slotermeer in ieder geval delen van deze architectuur behouden door middel van aanpassingen in de woningen te treffen. Nu worden gebouwen van net 50 jaar of jonger gesloopt terwijl er anderzijds elders in de stad superoude woningen inclusief brandgevaar in stand worden gehouden. Het slopen heeft niets met de kwaliteit van de gebouwen te maken, maar er worden redenen bedacht en ook spelen de financien een rol. Directeuren van woningbouwcorporaties krijgen bonussen als ze meer slopen. Een kromme constructie", concludeert Teun.
"De stadsdelen hebben minder zeggenschap in de Stedelijke Vernieuwing gekregen, voorheen trokken ze samen met de woningbouwverenigingen op. Door het convenant dat tussen de Centrale Stad en de woningbouwverenigingen is afgesloten kunnen laatstgenoemden veel slagvaardiger optreden. Voor de overheid pakt het ongunstig uit omdat ze investeert, waarna de opbrengsten bij de corporaties komen. En voor de burger betekent het steeds minder grip en zeggenschap. Bewonerscommissies lopen al niet goed, dus kun je nagaan als het om renovatie of sloop gaat. De corporaties kunnen zich achter van alles verschuilen en de politiek heeft weinig vat. Democratie bestaat op papier, in de praktijk is er geen poot om op te staan."