"Het ene verhaal roept het andere op"

Auteur: T. Bosma
Westerpark

Aan het woord is Martien Kuitenbrouwer die aan de wieg heeft gestaan van het Geheugen van West en nu stadsdeelvoorzitter van Westerpark is.

Martien Kuitenbrouwer (Foto van internet)

"Weet je wat, ik ga meteen kijken". Martien Kuitenbrouwer schuift achter haar computer en zoekt de site www.geheugenvanwest.nl. "Goh, er zit nu veel meer groei in. Maar liefst 433 verhalen om te lezen. Toen we begonnen hadden we na drie maanden pas 30 verhalen ....."
Het Geheugen van West dat in feite een kopie van het Geheugen van Oost. Dat is ontwikkeld door het Amsterdams Historisch Museum en MediaMatic. Het idee was om verhalen van mensen vast te leggen over hoe ze tegen hun buurt aankijken. Ook kon de ontwikkeling van de buurt gemonitord worden en werd er zichtbaar dat er sprake is van een gemeenschappelijkverleden. Daarnaast was het de bedoeling om de bewoners dichter bij elkaar te brengen door buurtinitiatieven, zoals een kookclub of een kunstclub oprichten .
Martien was destijds leidinggevende van Juriaan Otto en deze heeft in de functie van projectleider haar idee voor het Geheugen van West gerealiseerd.
Het Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer moest daarvoor nog een partner vinden en dat werd Stichting De brug.
Martien bladert door de site. "Dit is helemaal zoals we het hadden bedacht, maar ik mis wel een beetje de vraag van hoe mensen de toekomst van West zien. Ik ben benieuwd naar wat de mensen zich daar bij voorstellen en zou ook willen weten wat ze daarin zelf kunnen betekenen en hoe men zou willen dat het zal zijn .... Zo'n vraag zou je zijdelings mee kunnen nemen in een interview. Het is een interactieve site - met interactieve interviews - die aan de hand van foto's wordt gemaakt. Boekjes zijn nu eenmaal statisch en nu kunnen mensen op elkaar reageren.”
“Ook voor de Politiek is deze site enorm inspirerend. Men krijgt antwoord op de vraag wat mensen bezig houdt en dat kan helpen om opbouw en samenhang in de buurt te brengen". Het woord "Colofon" zou ze liever verandert zien in "Hoe werkt het ". De site moet immers voor iedereen toegankelijk zijn en woorden die iemand als ingewikkeld zou kunnen ervaren dienen eigelijk vermeden te worden. Als het aan Martien ligt verandert ook het woord "Home" in het eenvoudige "Geheugen van West".
Ze klikt door naar Stadsdeel Westerpark, waar ze sinds 1 jaar werkzaam is. "Ik ga toch eens vaker op deze site kijken, ik wist niet dat er ook interviews over deze locatie op staan.

Martien vertelde nog meer in het interview op 21 juni 2007. Dat kunt u hier lezen.

anoniem

Wat maakt het nou uit of het anoniem is.
Al zet je er Jan,Piet,Karel of weet ik veel wat voor naam onder je weet toch niet met wie je van doen hebt.
Bovendien is het helemaal niet slim tegenwoordig om je hele hebben en houwen op internet te zetten. Er lopen genoeg rare snuiters rond die er wel wat mee kunnen. Dan maar liever anoniem.

heden en verleden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Het Geheugen van West is van oorsprong een herinneringssite,
maar net als Martien ben ik van mening dat het goed kan uitwerken als we ook onze toekomstverwachtingen, ideeën en wensen voor de nabije toekomst een plek kunnen geven op deze site. Geleerd hebbende vanuit het verleden kun je suggesties aandragen hoe het anders en soms beter zou kunnen.

Overigens vind ik het wel jammer dat het bericht hierboven anoniem is geplaatst.

Martien

Martien stelt; "mis wel een beetje de vraag van hoe de mensen de toekomst van West zien". Maar dan heeft ze het niet goed begrepen waar deze site toe dient. Het gaat hier n.l. om HERINNERINGEN van mensen die in West hebben gewoond, de titel van de site zegt het al , HET GEHEUGEN VAN WEST.
Hoop dat ze als stadsdeelvoorzitter in haar huidige werk niet alle dingen door elkaar gaat halen, zoals ze hier doet.