"Het ene verhaal roept het andere op" (2)

Auteur: T. Bosma
Westerpark

Vervolg van het interview met Martien Kuitenbrouwer op 21 juni 2007

Kijk eens aan, een verhaal over de Van der Hoopstraat .....". Martien leest het aandachtig door.
Het verhaal gaat over een neergestort vliegtuig in de Van Bossestraat. Verleden jaar is in Stadsdeel Westerpark een herdenking gehouden betreft deze tragedie. Het militaire kapel speelde het Nieuw-Zeelandse en het Nederlandse Volkslied terwijl Martien samen met de Ambassadeur van Nieuw-Zeeland een plaquette onthulde. Deze plaquette is te zien in de Van Bossestraat . Er was ook een tentoonstelling georganiseerd met foto's uit die tijd.
De geschiedenis van Amsterdam werkt dus door tot aan Nieuw-Zeeland. De gedenkwaardige gebeurtenis was een poging geweest van de geallieerden om Amsterdam in 1942 te bevrijden. Aan het squadron van het Engelse leger waren Nieuw-Zeelandse vliegtuigen toegevoegd. Een Amsterdams burgermeisje verloor bij deze crash in een klap haar familie. Zij was, als dame op leeftijd, ook aanwezig, hoewel ze deze ramp al voor zichzelf had afgesloten. Desondanks had ze de moed om de ramp, op een officiële manier, nogmaals af te sluiten. Zoveel jaar na dato was de ambassadeur zichtbaar ontroerd dat er een herdenking was georganiseerd voor de piloten van destijds.

"Zo roept dus het ene verhaal een ander verhaal op", zegt Martien. Haar secretarresse is inmiddels binnen komen lopen om de volgende afspraak aan te kondigen. Er wordt uitgelogd en we geven elkaar een hand ."Het verbaast me dat ik zo weinig over de site hoor. Jullie zouden meer aan publiciteit kunnen doen door bijvoorbeeld een artikel in de Volkskrant of het Parool te laten zetten."
Goed idee, Martien..... ik geef het bij deze door aan de hoofdredacteur!

Terug naar deel 1 van het interview.