Gymnastiek als rode draad

Verteller: Nell van den Berg
Amsterdam Nieuw West

Door gymnastiek leerden mijn man en ik elkaar kennen en raakte het aan! Zowel mijn man als ik hadden lesbevoegdheid voor de verenigingsgymnastiek. Toen we trouwden gaven we allebei les bij dezelfde vereniging.

Nell als vaandeldraagster tijdens Gymnaestrada in een ver verleden.

Als een rode draad loopt de gymnastiek door ons hele leven. De vereniging Heracles had in die tijd kleuterafdelingen in de Klaas de Vriesschool bij de dijk. In de wijk woonden zoveel kleuters dat ze in de zaal in een dubbele kring moesten lopen.
Mijn man heeft daar meer dan 25 jaar lesgegeven maar inmiddels is dat door de vergrijzing en de verandering in samenstelling van de bewoners helemaal verdwenen.

In 1959 verhuisden we naar een nieuwbouwwoning in Osdorp aan Meer en Vaart, woonblokken die inmiddels alweer zijn afgebroken. Ons gezin was intussen met twee kinderen uitgebreid waardoor ik ’s avonds geen les meer kon geven. Toen de kinderen wat groter werden, startte ik als zwemleerkracht bij het schoolzwemmen en was ik werkzaam in het Sportfondsenbad West, later ook in het Sloterparkbad. Hierdoor heb ik heel wat kinderen uit West zien passeren en voorzien van een zwemdiploma.

Wat betreft de gymnastiek in verenigingsverband is er in de loop der jaren wel veel veranderd. Als lid van het veteranenkorps van de gymnastiekbond ben ik nog steeds erbij betrokken, o.a. door deelname aan de Gymnaestrada die eens in de vier jaar ergens in Europa wordt gehouden. Dit jaar in Oostenrijk met ruim 22000 deelnemers uit 57 landen.
Na twee jaar oefenen deden we met 75 veteranen hieraan mee. Het was weer een heerlijke week, voor mij inmiddels de 8e keer. Als ik mijn conditie bekijk (nu ben ik 82 jaar) heeft al dat bewegen door de jaren heen wel zijn vruchten afgeworpen!

In 1990 zijn we nogmaals verhuisd naar een nieuwbouwwoning in buurt 10 van Geuzenveld. Nog steeds voel ik me aan deze kant van de stad op mijn gemak en ik ben nog niet van plan achter de geraniums te gaan zitten!

Verwerkt door: Hedda van Rozelaar

Nell tijdens Gymnaestrada in Oostenrijk Foto: Nell van de Berg, 2007