Speeltuin van Sportpark de Ruijter

Hieronder drie van de reacties op het verhaal over Sportpark de Ruijter en een schitterende foto.

Fred Fontijn op het houten paard in de speeltuin van Sportpark de Ruijter.

Het Dorp (Fred Fontijn)
Als ik terugdenk aan de buurt waar ik geboren ben, de buurt met die speeltuin, dan denk ik: 'we woonden in een dorp'. Dit gevoel komt weer boven wanneer ik de namen zie die reageerden. Wil Faassen, Mathijs Gerber en Cor Preij, dan wordt het alleen maar bevestigd. Met Mathijs zijn zus, die in Canada woont, correspondeer ik regelmatig. Zijn ouders kwamen later van de Gerard Callenburgstraat bij ons op de trap wonen op de Rijpgracht. Wil Faassen kwam ik later op allerlei plekken in Amsterdam tegen en groette haar dan verlegen. Haar echtgenoot ken ik niet. Cor Preij heb ik als jong jongetje zien korfballen, tenslotte speelde ik ook jaren bij Landlust. Mijn hele familie was daar actief. Ik ben Fred Fontijn en woon nu in een dorp in Drenthe.

Sportpark (Karel Prey)
Ja, wat moet ik zeggen. Ik kijk twee keer in de week op de site voor de laatste achtien maanden. Nog niet zo lang geleden heb ik het naar mijn broer Cor gestuurd en die ging meteen antwoorden. Ik ben nu al 55 jaar in Australië en steeds kijk ik naar de klimkooi, daar heb ik heel wat gespeeld. En de Engelsewip en vergeet de draaimolen niet en als ik terugdenk, nooit een ongeluk gezien, zelfs niet van de grote glijbaan . Het is ongelofelijk, je zal het mischien niet geloven, maar ik droom van de klimkooi en helemaal van de Engelse wip. Ik heb het verhaal Sportpark de Ruijter naar veel mensen gestuurd, ook hier in Australië, die in de Jan den Haenstraat hebben gewoond en dat zijn er drie, dus ik doe mijn best. Veel groeten van Karel Prey

Klimkooi (Fred Fontijn)
Met verbazing las ik het bericht van Karel Prey, al 55 jaar zit hij in Australië en droomt nog steeds over de klimkooi in de speeltuin van Sportpark de Ruijter. Ik kan me dat niet voorstellen, want die klimkooi heb ik nog zien bouwen en toen was Karel volgens mijn berekeningen al vertrokken. Zou dat ding tijdens de oorlog afgebroken kunnen zijn? Hout was toen zeer gewild. Ik heb een foto, van toen ik een jaar of vier, vijf was, op een hobbelpaard. Het paard stond op de plek waar ik later de klimkooi heb zien bouwen. Ook Betty, mijn zus, wist niet beter of dat ding had er altijd al gestaan, maar bij het zien van de hiervoor genoemde foto, moest ze bekennen dat ik gelijk had. Nu gaat het er niet om dat ik zonodig gelijk moet hebben, maar toch. Voor het gemak bedacht ik dan ook maar een oplossing. De oplossing die ik hiervoor beschreef, dus. De vraag is nu natuurlijk: Wie stookte de klimkooi uit onze speeltuin op. Karel ik stuur je de foto wel op.

Lees ook Sportpark de Ruijter.

En meer lezen over deze buurt? Klik hier voor 'Landlust', een deel van Bos en Lommer.

joris van andringastraat 1-2 hoog

Hallo toevallig kom ik deze site terecht
denk meteen aan die goede oude tijd
De familie denslagen woonde bij mij om de hoek op de rijpgracht
Ik herinner mij nog loes denslagen met mooi spierwit haar
ik ben geboren in de Joris v. A in 1947 en woonde er tot 1967
nu woon ik in nieuw sloten.
Natuurlijk de kleuterschool met de hele lieve juf v/d Valk
En daarna de J. Perk bij de vreselijke mevr. Smit
De naam Fontijn op de Rijpgracht herinner ik mij ook nog wel
Maar er staat mij ook nog een Hannie Fontijn bij maar dat kan ook mis zijn
Mijn beste vriend was Jopie Swart die woonde op de Rijpgracht boven Denslagen.
Ook herinner ik mij nog Keesie de Vries op nummer 4 in de Joris
Ook had ik een tijdje een vriend die heet Serge hij had een Russiese moeder en is ook nog verhuisd naar de Calllenburgstraat
Groenteman Wester was vaste prik
Ook de Melkboer hoek Jors en Tjerk die ook nog een tijd de melk zelf rondbracht
Zelfs een schillenboer kan ik mij nog herinneren
En op woensdag de orgelman
En natuurlijk de vuilnisman nog met een ratel
Heel soms kom ik nog wel eens in de buurt met mijn 3 zoons om de oude sfeer te zoeken maar helaas die tijd is niet meer
Voetballen op het korfbalveld, de speeltuin met de klimkooi natuurlijk met die paal in het midden waarmee je lekker vlug naar beneden kon
Ook de binnenplaatsen met de zwembaden en zandbak
Eigenlijk was de hele buurt toen voor kinderen geweldig
Groet
Paul

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Mis

Ron heeft het mis, maar dat toonden we in eerdere reacties al aan. Het moet rond 1950 zijn geweest,anders had Karel hem nooit kunnen zien. Mijn paardrij ritje, dat op de foto door zo'n 'straat' fotograaf werd vastgelegd, maakte ik toen ik drie of vier was en zolang daarna kan het niet geweest zijn dat de klimkooi kwam. Vandaar.

Maar ik reageer niet alleen om dit recht te zetten, op een andere plek reageert Ron de Wit op 'Nering rond De Rijpgracht', hij noemt daar namen, die mij niets zeggen. Nu ben ik in 1968 getrouwd en woonde daar niet langer, dus moeten die namen uit die tijd komen. Ook ben ik benieuwd waar in de Bestevaer Ron woonde, de nummers daar wist ik nooit en dat André Hazes daar gewoond heeft ook niet. Wel herinner ik mij nog dat Henk Elsink vanuit de Bestevaer trouwde in de 'Oude Schicht' van Tom Manders, die zich daarvoor, precies bij ons aan de overkant, als Dorus had verkleed, bij zijn schoonouders. Naast ons, wel is waar De Rijpstraat, woonde trouwens ook een familie De Wit, met twee zoons, waarvan de oudste Ferry heette. Familie?

Ron de Wit

Engelse wip

In mijn beleving moet het klimrek er tussen 1960 en 1964 zijn geplaatst.
Prachtige foto van ook op de achtergrond super zandbak waar je met verstoppertje zo mooi om heen kon rennen.

Ik kende je beide oma's

Met plezier heb ik je verhaal gelezen, Marjolein. Je weet je dingen te herinneren die ik niet meer wist, maar ja toen jij in de speeltuin kwam spelen, kwam ik daar alleen nog maar om te korfballen. Janny, je moeder kende ik ook wel net als haar zussen. Opvallende verschijningen, heel herkenbaar door hun haar. Je moeder is een paar jaar ouder dan ik en een paar jaar jonger dan mijn zus Betty. Toen jij geboren werd woonde de familie nog in de Joris van Andrigastraat, vlak boven de ingang van de 'achtertuin'. Waar we ook heel wat uurtjes doorbrachten. Maar niet zo lang daarna, verhuisden ze naar De Rijpgracht, waar de familie Rijnink later hun buren werden, ik sprak daar een tijdje terug nog met mevrouw Rijnink over. Voor de deur van jouw andere oma speelde wij regelmatig, die woonde toch in het laatste benedenhuis van de oneven nummers, Bennie Stroosnijder is een naam die dan bij me bovenkomt. Was dat niet de jongste van drie broers? Ik woonde bij hun aan de overkant, in het laatste even nummer. In de wintermaanden wanneer het perkje tussen die huizen in, ontbladerd waren, kon ik dat huis zien. Dat er een Stroosnijder met een Denslagen getrouwd was, is me ontgaan. Wil je de rest van de familie mijn hartelijke groeten overbrengen?

speeltuin bij mijn oma

Ik was heel veel bij mijn oma die op de Rijpgracht 26 boven de groenteman woonde. Ikzelf ben een dochter van Janny Denslagen en ben geboren in 1957. Als ik aan mijn jeugd denk denk ik altijd aan die heerlijke tijd in de speeltuin . Zelf heb ik ook nog die houten klimkooi meegemaakt , heerlijk je waande je op de Mont Blanc maar goed die heb ik niet lang meege-
maakt die die werd inderdaad voor een ander ding vervangen.
Ik weet wel dat er "kleine"en "grote"schommels waren waar je pas op mocht als je een bepaalde leeftijd had anders was het te "gevaarlijk".
En wat dacht je van die draaitonnen waar je op moest gaan staan je vast moest houden aan de beugels en zo hard mogelijk op moest gaan lopen en de "schijf"waar je met 1been op moest gaan staan je vasthield aan de beugels en dan zo hard mogelijk met je andere been moest gaan "steppen"om de "schijf"te laten draaien. Dit kon je ook met een paar kinderen tegelijk doen dan ging dat ding vreselijk hard.Er was ook een fonteintje zo een paal waar een straaltje water uit
kwam een beetje in de buurt van de kleedhokjes."s'middags werd de speeltuin een uurtje gesloten en dan werden alle schommels bij elkaar gebonden zodat je niet stiekem kon gaan schommelen. (kon trouwens niet want er stonden hekken om de speeltuin. Ik heb een hele leuke tijd gehad in de speeltuin en ook in de straten bij mijn oma want natuurlijk had ik mijn eigen vriendjes daar. Wat ik ook heel leuk vond is dat mijn hele familie in de buurt woonde ik denk dat dat bij meer familie's zo was in die tijd alles en iedereen woonde dicht bij elkaar.
Zo had ik 2 tante's in de Bestevaer 1 in de Jan den Haenstraat
mijn overgrootoma in de Coppelstockstraat 1 tante op de Rijpgracht en alletwee mijn oma"s woonde ook op de Rijpgracht wat een gezellilgheid. Ik ben pas nog op de Rijpgracht geweest en zag dat alle woningen dus de Joris de Rijpgracht de Gerard Callenburg enz. enz. leeg staan ik schrok me wezeloos maar gelukkig worden de woningen allemaal gerenoveerd en ik geloof dat ze de verkoop ingingen. Inderdaad van de speeltuin is NIKS meer over maar dat was het al een hele tijd niet meer zeker al een jaar 0f 15 of misschien 20 al. Ik koester de speeltuin nog steeds in mijn dromen. Ik heb trouwens een leuke tip... als je op Google de Rijpgracht intypt lees je heel veel oude verhalen en zie je heel veel oude foto's er zijn heel veel pagina's verschrikkelijk leuk...

Marjolein Boekee-Stroosnijder

Guus Huizinga

Bewoner 1936/1956

Hoi Fred en Karel ik kom toevallig ook uit deze buurt. Mijn naam is Guus Huizinga ik ben geboren op 11 nov. 1936 nr.47 2h in de gerard callenburgstr. Deze verhalen komen mij bekent voor.Ik heb daar gewoont tot 1956 en we verhuisde naar Arnhem.Mijn zuster Bep speelde in Landlust en trouwde met Gerrit v.d. Vooren.Zondags werd er gekorfbald en we zaten eerste rang.De parkwachter hete Jan Valks. Ik ben dit jaar nog eens door de buurt wezen lopen de woningen worden gerenoveerd De mensen die er wonen zijn alle van buitelandse afkomst. Dus volgens mij geen bekenden meer.
vriendelijke groeten van Guus

Mysterie?

Dat de veroorzaker van de voor vele zo dierbare herinnering, de speeltuin in de Gerard Callenburgstraat, nu denkt dat er een 'mysterie' is over wanneer de 'klimkooi' verdween, vind ik wel grappig. De discussie ging over iets anders: wanneer hij kwam. Samen met Karel ben ik daar nu wel uit. Deze zal ongeveer rond 1948 geplaatst zijn, ik herinner mij de werkzaamheden nog. Door de foto, waarop ik het hobbelpaard berijdt, is Karel overtuigt, ook dat de kooi op een andere plek stond dan hij zich herinnerde. Tijd is een wonderlijk fenomeen, soms plaats je herinneringen in een hele andere periode dan dat het werkelijk speelde, dat was hier ook het geval.

Wanneer de 'klimkooi' verdween zal nog wel makkelijk te vinden zijn, toch is het ook wel leuk om daar nog eens over te filosoferen. Zelf ben ik in 1968 uit die buurt verdwenen, toen trouwde ik, maar mijn moeder woonde toen nog wel een paar jaar op de Rijpgracht. Mijn tante Trees, de oudere zuster van mijn moeder, woonde zelfs nog langer in de Tjerk Hiddes de Vriesstraat en al die tijd bleef de speeltuin er ongewijzigd bestaan. Korfbalclub Landlust, speelde er tot aan de fusie met Westerkwartier, dacht ik. Zou ik het zeker willen weten dan vraag ik het wel aan mijn vriend Joop Rijnink, of aan zijn moeder. Zij hebben het als buren van Ruud (die ik mij overigens niet herinner) en wonend recht tegenover de ingang, allemaal op de voet kunnen volgen.

Zo'n speeltuin brengt toch nog steeds heel wat te weeg. Zullen we met elkaar een actie beginnen: we willen onze speeltuin terug?

Ruud van Koert

Klimkooi 'mysterie'

Ha die Fred en Karel, hier de veroorzaker van het klimkooi 'mysterie'.
Ik kan niet meer dan aangeven dat het houten gevaarte er nog steeds stond toen ik in 1960 in de Gerard Callenburg kwam wonen.
Hij heeft er volgens mij nog zeker een jaar of 10 gestaan, maar vanwege veiligheidseisen werd ie vervangen door een m.i. gevaarlijker metalen boogrek (wel met verende tegels eronder, zodat je niet zo hard stuiterde. Misschien weet mijn zus Elvira of Ronnie de Wit wel wanneer hij exact is vervangen (zie de reactie van Ronnie)