De Kolenkit

Bos en Lommer

De Opstandingskerk aan de Bos en Lommerweg - beter bekend als 'De Kolenkit' - van architect M.F. Duintjer en gebouwd in 1956 is nu rijksmonument.

Kolenkit - een betere bijnaam is er niet.

De Kolenkit is een van de honderd topmonumenten uit de wederopbouwperiode die de status van beschermd rijksmonument hebben gekregen.
Het gaat daarbij vooral om de excellente werken: evidente mijlpalen in de ontwikkeling van de architectuur, stedenbouw, landinrichting, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst of essentiële toonbeelden van de belangrijkste cultuurhistorische of sociaalhistorische ontwikkelingen van de periode 1940-1958 in Nederland.

De Kolenkit Helaas wordt het silhouet van deze markante kerk versluierd door de oprukkende hoogbouw.

De Kolenkit Markante vormgeving, het symbool van de buurt.

gepubliceerd: 25 oktober 2007

Hans Frankfort, Maitland, FL USA

Re: Ik heb in de Kolenkit voor het eerst TV gezien voor een Dubbeltje! Dat was dus toen het pas gebouwd was. Groetjes van Bert Houtepen in Australia.

Bezoeker: Ik heb goeie herinneringen in de bouw van de Kolentkit in 1956 als eerste klasser in de Franciscusschool! Mijn familie woonde in de Ernest Staesstraat 17hs. in die tijd. Toen ik ziek was mochte ik in bed uitzieken in mijn ouders slaapkamer overdag, en ik hoorde de palen in de grond hameren. Sinds augustus 1959 emigreerde mijn familie naar Florida in de VSA.

T van Genne

De kolenkit

Ik weet nog dat ik in de zestiger jaren een cursus fotograveren volgde,de opdracht het fotograveren en uitbeelden van het geloof in een kerk,wel zondags toog ik naar de kolenkit woonde er vlak bij in de Doggersbankstraat,en vroeg aan de eerste de beste jurk die tegenkwam of ik binnen in de kerk fotos mocht maken,ik had geluk de dienst was net afgelopen en mocht ronlopen en fotograveren.
Op een gegeven moment deed ik een deur open en er zaten aan een lange tafel een aantal mensen geld te tellen wat uit de collecte zakjes was gekomen,de zakjes met de lange stelen lagen nog aan het einde van de de tafel,ik dacht jaaaaa dit is voor mij waar het geloof allemaal om draait en wilde een foto maken,helaas was de apparatuur in die tijd nog niet zo snel en er werd mij verzocht om weg te gaan.Dus dat was een gemiste kans,maar het staat nog steeds in mijn hersens gegrift.

Okko Steensma

klasgenootje Jan Overbeek speelde op het orgel in de Kolenkit

Halverwege de jaren 60, toen ik in de vierde klas zat van de Timotheusschool, had ik een klasgenootje die orgelles had. De jongen heette Jan Overbeek en woonde in de Sam van Houtenstraat. Jan kon weleens sterke verhalen vertellen en op een keer vertelde hij dat hij woensdagmiddag mocht oefenen op het orgel van de Kolenkit. Omdat ik dit niet geloofde ging ik een keertje met hem mee. En warempel, we mochten samen naar binnen lopen en hij nam meteen plaats achter het orgel en speelde er op los alsof hij er elke dag zat. Later hoorde ik dat hij organist in Lemmer is geworden.

Ed Jonker

Kolenkit

De Kolenkit en het GAK werden gebouwd gedurende mijn tijd op de Bos en Lommer Lagere School, aan de Erasmus Gracht bij de Hoofdweg. Het was toen nog een enorme lege oppervlakte waarover ik naar school moest lopen, tenminste zo scheen het mij op zesjarige leeftijd.
En Bert, dat herinner ik me wel; TV kijken voor een dubbeltje (Swiebertje, Pipo de Clown)
Groeten van Ed Jonker, Australia.

Willem Pieterse

WAT MIJ TE BINNENSCHIET OVER DE KOLENKIT

+/- 1958 Mijn eerste judolessen gevolgd, gegeven door Tonny Wagenaar.

+/- 1962 En de wekelijkse beat/party's in de middagpauze's voor het jeugdpersoneel van het GAK wat toen nog naast de Kolenkit gehuisvest was.(Waar vind je tegenwoordig nog zo'n werkgever.)

+/- 1966 De zaterdagse instuifavonden die waren helaas al om half twaalf afgelopen. (Er werd geen bier geschonken alleen cola enz.)

Erik Swierstra

De Kolenkit als rijksmonument

Op de in oktober 2007 gepubliceerde lijst van 100 nieuwe rijksmonumenten uit de jaren 1940-1958 staan drie gebouwen in Amsterdam-West. Naast twee kerken (Sint Josephkerk en Kolenkit) staat als enige woongebouw de Westereindflat aan de Harry Koningsbergerstraat op de lijst.

Zie ook: Drie nieuwe rijksmonumenten in Amsterdam-West op de site van SamenWest