Hartje Griekenland in Geuzenveld-Slotermeer

De man achter restaurant Plato

‘Serafim Konstadopulos, dat is mijn volledige naam’, zegt Makis (45) als we na een warme begroeting buiten voor het restaurant zitten met een colaatje. ’In Griekenland had ik rond dit tijdstip - het is twee uur ‘s middags - al aan de retsina gezeten,’ vertrouw ik hem toe.
Makis, zijn roepnaam is volgens goed Grieks gebruik afkomstig van zijn peetvader, vertelt dat hij geboren is in Lamia (midden Griekenland) en dat hij in 1989 met zijn vakantieliefde Yvonne vanaf Rhodos naar Nederland is gekomen.

Pulitzer en Plato
Eerst heeft hij via een uitzendbureau als kelner in diverse toonaangevende hotels gewerkt, zoals het Hilton, Krasnapolsky en het Pulitzer. Trots laat hij me een foto uit die tijd zien: ’en van kelner heb ik me opgewerkt tot supervisor’. Rond 1997 hoorde Makis via een vriend dat restaurant Plato te koop was. ‘De eerste 3 jaar werkte ik zowel overdag in het Pulitzer als ’s avonds in Plato. Ik had ’s nachts de blaren op m’n voeten. Dat was ook teveel en toen mijn vriend er voor koos om terug te gaan naar Griekenland heb ik samen met Yvonne Plato voortgezet en bij het Pulitzer ontslag genomen.’ Zelf wonen ze nu in Badhoevedorp, na omzwervingen via de Albert Cuijpstraat en de Marco Polostraat in Amsterdam. ’Badhoevedorp is vlakbij, je kunt hier nog gratis parkeren en mijn zoon gaat naar het Calandlyceum in Osdorp. Allemaal binnen handbereik dus.’

Makis als 'jongste bediende' in het Pulitzer

Plato blijft
Over het Confuciusplein zegt hij dat de buurt in de loop der jaren best wel is veranderd, er zijn veel gasten verhuisd, maar die blijven toch terugkomen als ze in Amsterdam zijn.
‘Het is vooral de gezelligheid van een soort kennissenkring die ze hiernaartoe trekt; en niet te vergeten’, vervolgt hij met opgeheven wijsvinger, ’onze al jarenlange speciale zaterdagavond met traditioneel Grieks dansen in traditionele klederdracht’.
Rond 2010, als naar verwachting de zogenaamde ‘2e fase Confuciusplein’ zal plaatsvinden, denkt Makis dat hij wellicht moet verhuizen naar de andere kant van het plein. ‘Maar als het maar enigszins kan blijf ik graag hier, want mijn zoon vindt het ook leuk en het zou mooi zijn als hij de zaak op den duur overneemt.

Makis met zijn vriend achter de bar. Foto: 1997

Geen heimwee

Op de vraag of hij heimwee heeft naar Griekenland zegt Makis: ‘Nee hoor, ik voel me hier helemaal thuis. Mijn ouders wonen nog in Lamia en af en toe gaan we met vakantie daar naartoe. En tenslotte heb ik hier mijn eigen hartje Griekenland in Geuzenveld-Slotermeer.

farid

hoi hoi