Het is inderdaad snel gegaan

Verteller: (juf) Anneke

Begin schooljaar 1991, groep 3A.
Zomer op het plantsoen voor onze school met het bronzen beeld.

Ik kan me nog herinneren dat ik een groot speelplein in Osdorp op liep met scheef liggende tegels, een rond ommuurd plantsoen met een bronzen beeld in het midden (Waar is dit gebleven?) en enorme kastanjebomen.
Solliciteren

De school waar ik ging solliciteren had een overkapte ingang, daarboven 2 lokalen, de verf bladderde af. Het gebouw stond er dan ook al meer dan 20 jaar.
Ik liep het gebouw binnen en kwam via een klein voorportaal met matten, die er 20 jaar later bij de sloop nog steeds in lagen, onverslijtbaar dus, in een enorme hal waar het licht door de tegenoverliggende glazen wand naar binnen stroomde over de vissenmozaïek-vloer.

De oude school van binnen

Tegenover de entree een houten podium met stoffig groene gordijnen tussen 2 open trappen in, die aan beide zijden omhoog gingen en zo kwam je op de eerste etage, de balustrade van deze etage liep om de hele hal heen. De donkergroene deuren van alle14 lokalen kwamen op de open ruimte uit. De donkerblauwe deuren waren toiletten en de rode deuren waren bijzondere ruimtes. Een donkerhouten hoog plafond met 6 lichtkoepels, waaraan 4 lampen hingen, elk omringd door kleinere bollen, maakte het geheel af.
Rechts voor het kamertje van de directeur met een rode deur stonden verschillende afgedankte banken. Een allegaartje. Maar wat misten we die toen we in de nieuwbouw terechtkwamen. Het was de plek voor het personeel..dichtbij de keuken voor de koffie en thee. Hier hebben we menige serieuze bespreking en gezellig samenzijn gehad.

Glassplinters en zwerven door de buurt

Dit was toen nog een van de weinige hal-scholen in Amsterdam. Het plein werd al snel te klein om alle kinderen tegelijk te laten spelen, samen met mijn collega van groep 3 wilde ik hinkelbanen schilderen…we moesten nog maar even wachten, want er zou geld komen om het plein op te knappen…het is er nooit van gekomen. Langzaamaan veranderde de buurt, er moest een hek om de school tegen inbraak, de ramen aan de straatkant waren vaak doelwit voor vandalen, weer ruimen en glassplinters van alle tafels vegen.
We kwamen in een bouwput terecht toen alle huizen gerenoveerd moesten worden, het bleek dat we ons plein moesten inleveren voor nieuwbouw, we zagen de bomen langs de lokalen vervoerd worden om op een andere plek te worden geplant. We moesten met de kinderen door de buurt zwerven voor een speelplek in het speelkwartier…

Een nieuwe school, vele jaren was het een utopie. Maar nu staat die er dan echt, niet bepaald onopvallend, maar daar waar nu de schommels en het speelhuisje staan, daar was jarenlang die fijne, warme, oude Johannesschool.

(juf) Anneke

Gepubliceerd: 2 november 2007

Lees ook andere verhalen over De Johannesschool.

Het oude gebouw van de Johannesschool Wat een verschil met de nieuwe lokatie.

De voorzijde van de oude school wie, wat, wanneer, waar

De entree van onze hal. Met links de banken en de directeurskamer. Rechts de skihut. Hierin heeft jarenlang de administratie gezeten.

Begin jaren 90. Het letter-mozaiek op het oude GG&GD-gebouw.

Schooljaar 1999-2000. Het grasveld naast het GG&GD-gebouw werd ons voetbalveldje. De huizen op de achtergrond werden als eerste gesloopt om plaats te maken voor onze nieuwe school.

Wendy

Ik sta perplex!

Ik sta er even stil van want ik zie mezelf op de schoolfoto en mijn juf heette Anneke. Wendy is mijn naam , leuke herinneringen aan de school. Jammer dat er helemaal niks van over is.....

Roxana

Mijn oude school

Heel herkenbaar de foto's. Vanaf 1986 tot 1993 heb ik daar op school gezeten. Jammer dat het gebouw er niet meer staat. Het nieuwe gebouw ziet er echt niet uit!!!

mahmud

geertje

ik vind geert wilders een verekte mongool

mocrogirl

kapot gek

kaot vers ik zit nu in de globe groep zes ik ga nu pas naar groep zeven kennen jullie juf ineke juf betty juf jacky juf shelly juf yvonne meester willem meeter eric en nog veel meer globe is leuk er is een niuwe school samen met johannes en globe da heet samen met de ggd de kikker maar ja

Mijn oude school

Heej allemaal...ik mis ons oude gebouw wel...het was daar altijd heel gezellig..maar nu zitten we in een gebouw met een andere sgool en dat vind ik nog leuker!!

project

Hallo allemaal
ik ben een paar keer op jullie school geweest
heb wat mee gekeken naar het project :de schoolkrant:
en ben nieuwsgierig hoe dat is geworden .
ik ben de moeder van juf Anneke en heb bewondering voor alles
wat ze voor jullie doet.

Sidika

mooi hoor heel leuk

Els Lindeboom

Johannes school

Jeetje, De hele buurt is zo goed als weg.
Hier, waar ik ben opgegroeid. De school... mijn school is niet meer. Herinneringen is alles wat ik nog heb... tot ik via een vriendin op hyves deze foto's zie. GEWELDIG. Ik ga ze opslaan. Tis toch een stukje van mijn leven.

Groeten

Sidika ercanli

.*.Sidika .*. Ercanli.*.

Hoi Allemaal eigenlijk zat ik niet op deze school maar ik heb wel een
beetje te vertellen hoor!! ik ben 10 jaar en ik zit op de nieuwe gebouw ik ben nog een nieuw leerling en ik vind het een grote leuke en brede school!! Xxx-Jes Sidika Ercanli Doeii!!

johannesschoolfan

ik mis de school echt heel veel nu zitten we ookl wel in een mooi gebouw.