Het spannende verre westen

Verteller: Nel Vos
Amsterdam-West

Via de onlangs gehouden Gemeentedag in de Stopera, waar het Geheugen van West ook present was, maakte Nel Vos (1944) kennis met onze website. In een prachtig nieuwbouw appartement in hartje Berlage-omgeving, de IJsselstraat in Amsterdam Zuid, vertelt Nel dat ze eigenlijk meer van Amsterdam Oud-West is.

Nel Vos met Vos.

Nel Vos met Vos.

‘We woonden eerst in de Agatha Dekenstraat en verhuisden in 1948 met paard en wagen – het transportmiddel van het bedrijf waar mijn vader werkte - naar de Potgieterstraat.
Ik zat op school in ‘De Liefde’………Nee, niet ‘Huize De Liefde’, zegt ze lachend,’dat was het parochiehuis verderop. De school was onderdeel van het toen grootste katholieke complex boven de rivieren.
We hebben daar toch wel bijzondere dingen meegemaakt’, vervolgt ze enthousiast.
‘Op een dag in 1957 stond er ineens op het Da Costaplein, het enige kogelronde plein van Amsterdam, een klok en een telefooncel. Toen we wilden kijken wat daarmee gebeurde werden we gesommeerd om naar huis te gaan en vooral niet achter de ramen te blijven staan. Ook de auto’s moesten allemaal weggehaald worden, want wat bleek: er werden door Fons Rademakers opname’s gemaakt voor de film ‘Als twee druppels water’, die zich in de oorlog afspeelde. We hebben natuurlijk wel tussen de gordijnen door staan gluren. Eigenlijk ging het maar om één scene (een loopje van boekhandel Edelman & Barendrecht naar de telefooncel) die wel diverse keren moest worden overgedaan.De klok en de telefooncel waren niet aangesloten en verdwenen na de opnames helaas weer.

Nieuw-West
Nel zegt dat ze toch ook wel iets met Nieuw West heeft, want haar ouders schreven zich geregeld in voor de nieuwbouw aldaar. Ze vertelt dat haar ouders voortdurend bouwtekeningen en bouwlocaties bekeken. Vooral de woningen met twee woonlagen en een tuintje waren erg in trek, maar op een of andere manier is het er toch nooit van gekomen naar Nieuw West te verhuizen. ‘Voor ons bleef het dus ‘het spannende verre westen’, want achter het Mercatorplein hield de wereld voor ons op.
’Nou ja, we gingen wel dagjes met de vakantieschool van ‘De Liefde’ naar Bos en Lommer, waar je zomaar van die kinderbadjes had in de binnentuinen en de moeders op het balkon stonden om hun kroost in de gaten te houden.

Nu zie je eigenlijk pas hoe mooi dat toen is gebouwd.
En later op de fiets door ‘niemandsland’ verder, omdat je mooi gratis in de Sloterplas kon (leren) zwemmen. Op een gegeven moment ook helemaal naar de overkant, niet wetende dat het in het midden wel 30 meter diep was. Kijk,’ zegt ze ‘ik heb ooit zelf ook een verhaal over de Sloterplas geschreven.’

gepubliceerd: 15 november 2007

Bekijk meer afbeeldingen

Nel Vos (2e van rechts) in 1949 met de Vakantieschool 'De Liefde' ergens in Bos en Lommer, met links Kapelaan Pereboom. Foto: collectie Nel Vos.