Schopenhauerhof in winter en zomer

Auteur: Ron Rademaker

Vandaag kom ik heel toevallig op deze site terecht en lees tot mijn verbazing (en groot plezier) over een buurt waar ik van 1958 tot 1980 gewoond heb: Slotermeer. Ik woonde in de Plutarchusstraat. Vergeleken met het Schopenhauerhof, aan de andere kant van de Descartesstraat en de Socratesstraat. In de zomer van 1964 (ik was 15 jaar) was ik met een vriendje: Jacques Bloemkolk aan de Sloterplas waar we op het strand achter 2 meisjes lagen die we natuurlijk heel interessant vonden. Eén van hen was Rietje Horsten van het Hegelhof. We hebben misschien een paar keer met elkaar gesproken, meer niet maar ik weet nu nog dat dat heel veel indruk op mij maakte. Ik reed regelmatig over het fietspad langs de Burg. Roëllstraat op mij 'opoe' fiets in mijn spijkerbroek met mouwloos bont vestje en zwarte alpinopet. Mijn haar -dat van thuis niet te lang mocht zijn- naar voren gekamd en net iets over de oren. Als ik heel stil bleef zitten dan leek het heel wat. En maar hopen dat Rietje op het pleintje stond en mij zou zien...... Het heeft niet zo mogen zijn. Verliefdheid was in die tijd iets voor de zomer periode en een jaar later, inmiddels in het bezit van een heuse Puch, reed ik weer langs maar zag haar niet meer. Enige jaren daarna heb ik via via (Greetje Souren) nog wel eens van Rietje gehoord en ook op Schoolbank las ik haar verhaal. Van het Hegelhof in 1964 naar het Herderhof in 1965 was niet zo'n grote stap. Weer was het zomer en weer was ik verliefd. Ditmaal op Eefje Hendriks. Bij haar ben ik zelfs een paar keer thuis geweest en we zijn een paar weken (?) met elkaar opgetrokken. Hoe zou het met haar zijn? Op het Hegelhof woonde ook Carla Pelk met wie ik een aantal jaren bevriend ben geweest en met wie ik via haar zuster op Schoolbank een aantal jaren geleden weer email contact kreeg. Erg leuk om via deze site weer allerlei herinneringen uit de 60-er jaren op te halen.