Het ontstaan van park De Kuil

Auteur: T. Bosma
7 Fans

Pieter Boekschooten haalt de brief uit zijn postvak en leest: "Welke rot architect heeft het bedacht om die bomen daar te laten planten? Eerst vallen de knoppen er uit en mijn vrouw gaat vegen. Daarna vallen de bloemen eraf en mijn vrouw gaat vegen. Vervolgens vallen de bladeren af en gaat mijn vrouw weer vegen. En dan vallen de vruchten eraf en mijn vrouw gaat maar weer vegen. Ik heb mijn vrouw verboden om nog te vegen".

Park De Kuil in Geuzenveld Foto: Google Earth Met rechtsonder de kinderboerderij aan de Cort van der Lindenkade.

Balkons als morse-tekens

"Als landschapsarchitect kun je het niet altijd goed doen, maar de klager heeft zijn zin gekregen want de Perepracht-kever daalde neer op de Besdragende Meidoorn voor zijn woning en roeide de bomen uit.” Pieter grinnikt: “Ik ben ook wel op andere weerstanden gestuit. Er waren ambtenaren die het helemaal niets vonden dat de balkons van de nieuwbouwflats op Plein 40-45 blauw werden. Ik heb de blaren op mijn tong moeten praten om dat geaccepteerd te krijgen. Ik heb uiteindelijk gezegd dat het een kunstopdracht is geweest in de sfeer van de scheepsvaart. Dat was een legitieme reden om de balkons blauw te maken. De korte en langere balkons waren in feite morse-tekens en in ieder geval zouden schippers kunnen lezen dat er 'Welkom in het winkelcentrum' staat.... Conclusie: je moet gewoon een reden noemen om iets geaccepteerd te krijgen.”

Park De Kuil

“Een van mijn eerste projecten als landschapsarchitect was in Geuzenveld-West, in een wijk in ontwikkeling. Ik herinner me de hilarische opening van het C.P Rommeplantsoen als de dag van gisteren. Er stond - heus waar – ‘Rommelplantsoen’ op het bord geschreven!”
“Ik had veel lol met het invullen van de details met beplanting en speelplaatsen en kreeg de opdracht om een park voor de wijk te maken. Park ‘de Kuil’ is het 1e ecologische park van Geuzenveld. Er was veel ellende in het park doordat de dijk die erom heen loopt kwelwater lekte. Maaimachines liepen vast en de grond moest gedraineerd worden. Het geld om het park te maken zat dus eigenlijk onder de grond! We besloten de natte plekken uit te graven en zo ontstonden er vijvers. Met de vrijgekomen grond maakten we speelterreinen. We wilden natuur en water voor de dieren en de rest als recreatiegebied. Het is een mooi park geworden en was een leuk project om te doen. Sterker nog, we hebben er een leuker park voor terug gekregen voor hetzelfde geld als wanneer we alleen gedraineerd hadden.”

jan veenstra

Rommel ligt er steeds weer

En dat het niet door iedereen word gezien als een gemeenschappelijk park met leuke paadjes en mooi overzicht ruimen wij het daar regelmatig op .
Sterker nog wij hebben het geadopteerd en zijn daar zo'n vijf keer per jaar een uur mee bezig.

Hans Staphorsius

PARK de KUIL

Leuk die herinnering van Pieter aan het ontstaan van Park de Kuil.
In de tijd dat ik nog niet zelf in de deelraad actief was, was ik met een aantal buurtbewoners, betrokken bij het maken van een beheerplan voor het parkje. Een beheerplan dat er voor moest zorgen dat het natte parkje niet droger werd, maar juist natter en ecologischer om planten en dieren die bij dat soort natuur horen een kans te geven om zich te ontwikkelen. Officieel ben ik nog steeds voorzitter van dit clubje "Vrienden van Park de Kuil" maar na het tot stand komen van het beheerplan is de club in ruste. Hoewel we bij het Milieucentrum Amsterdam nog steeds geregistreerd zijn. Maar dat is ook terecht want op de site van het Milieucentrum is een bijzondere plant uit het park te zien die werkelijk uniek is in zijn soort. Zo bijzonder dat het wel lijkt of iemand hem zelf bedacht heeft..............................Hans Staphorsius

450 woorden Pieter!

Het was een interessante middag waarna ik heb zitten zweten om alle info terug te brengen tot het maximale aantal van 450 woorden ..... Maar wel heel goed van je dat je op deze creatieve manier nog aanvullende info geeft ! Leerzaam en grappig !
En hou het groen, he !

Pieter Boekschooten

Geuzenveld-West v.h. Sportpark 1Dracht-Oost

Vóór de wijk Geuzenveld-West was het gebied tot ver in de jaren '80 onderdeel van het sportpark 'De Eendracht'. De omzetting in een wwonwijk betekende een halvering van het sportpark. Dat voor het sportpark de ambities vroeger nog groter waren is nog te zien in de Brettenzone ten noorden van het sportpark in de Lange Bretten tussen het Volkstuinenpark 'De Groote Braak' en de Australiëhavenweg. daar loopt een eigenaardig gevormde sloot. Deze sloot heeft bij nadere studie lengte- en breedtematen van voetbalvelden. Wat doet zo'n sloot in de stadswildernis die de Lange Bretten nu is. In de jaren '70 van de vorige eeuw dacht men daar een nieuwe uitleg van het sportpark de maken> met een eigen naam: sportpark 'De Hoorn'. dit conform de plannen van Cornelis van Eesteren voro het gebied in het Algemeen Uitbreidingsplan van 1934. Het is bij de sloot gebleven..nu omgeven door natuur. Misschien nog in 2008 spiegelen zich schotse hooglanders ('natuur'koeien welteverstaan) in het water in plaats van de beoogde voetballers in 1975.
De ambtities gingen nóg verder> tussen sportpark 'De Hoorn' en Volkstuinenpark 'De Groote Braak' was nog een volkstuinenpark gepland - zo ongeveer gemeten vanaf de noord-westelijke top van het huidige overgebleven gedeelte van sportpark 'De Eendracht'.
Dát volkstuinenpark gaat er misschien nog wel komen maar dan ten zuiden van de geplande locatie...in de Osdorper Binnenpolder-Noord in het kader van het project Tuinen van West. Het Programma van Eisen voor dit project is afgelopen jaar vastgesteld door de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp.

Edwin

Wttewaal

Even een reactie op het"Rommelplantsoen".
De straatnaambordjesmakers hebben weinig historisch besef.
In dezelfde buurt prijkte in het begin het bord- Freule Wittewaal van Stoetwegen.
Een wakkere ambtenaar kwam er later achter dat zij eigenlijk Freule Wttewaal heette,zonder i dus.
Maar nieuwe straatnaambordjes vond men kennelijk te duur,en men besloot om dan maar gewoon met een soort donkere filtstift de i weg te werken.
De mens is creatief.