Een herinnering aan de jaren 1958 tot 1986

Verteller: Hilda Wong
Slotervaart

Ik kwam in 1958 in Slotervaart wonen als een van de eerste bewoners in deze tuinstad. Er waren allemaal jonge gezinnen met een of twee kinderen. En ik kwam als gemeenteambtenaar in aanmerking voor zo’n één-gezinswoning.

Jacques Veltmanstraat gezien vanaf de Plesmanlaan.

Het was heel gezellig toen met allemaal de jonge moeders en kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Wij haalden groente en fruit bij de boeren. Ook werd in de strenge winters van toen veel geschaatst. Doordat de kinderen voor het grote deel van dezelfde leeftijd waren zaten veel ervan op de lagere school aan de Jack Veltmanstraat. Een heel fijne school op loopafstand.

Doordat Slotervaart een van de eerste tuinsteden is waar volop gebouwd werd, was er veel braak liggend land. Ieder jaar kwam er een circus op de hoek waar de kinderen konden genieten van de optredens. Gezellig hè?
Mijn kinderen hadden heel veel vrienden. Hier volgen enkele namen: Rudy was onze directe buurjongen, hij was wel wat ouder. Dan was er Anja, waarvan de ouders uit Limburg kwamen en de vader een heel goede musicus was. Vaak werd thuis geoefend en niemand die toen daarover klaagde. En Peter, zijn vader werkte bij de tramremise bij het Haarlemmermeerstation. Mijn kinderen mochten wel eens mee naar de remise.
Zo kan ik nog over zoveel mooie ervaringen vertellen.

In mei 1986 moesten wij helaas voor werkzaamheden van mijn man vertrekken naar het buitenland. Dat was jammer, een van de vaders heeft ons toen naar de haven gereden voor ons vertrek naar een zonnig land, waar we 5 jaar vertoefden.

Toen wij terug kwamen woonden wij in Delft, daarna in Eindhoven en nu weer in Amsterdam.

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Senioren bouwen aan digitaal geheugen.

Dit is een verhaal geschreven tijdens de cursus 'Senioren Amsterdam-West bouwen aan digitaal geheugen', een samenwerkingsproject van Eigenwijks, Computerwijk en het Geheugen van West. Mogelijk gemaakt door het Oranjefonds (subsidie) en Movisie (ondersteuning).

Bekijk meer afbeeldingen

Buitenterrein van de tramremise aan de Havenstraat naast het Haarlemmermeerstation Foto: collectie fotoafdrukken van de Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam