Hoe gaat het er mee?

Geuzenveld

Op het Lambertus Zijlplein kun je mensen tegenkomen uit alle delen van de wereld, uit alle windstreken aangewaaid. Je ziet ze op het plein, in de winkels, in de rij op zaterdagochtend bij de Turkse groentenwinkel. Onder het wachten spreek je elkaar aan, je wisselt adviezen uit en soms krijg je zelfs zaadjes van de Nanaplant, onmisbaar voor de Marokkaanse thee.

Lambert Zijlplein, winkelgalerij Foto: Jan van Zijp, 22 januari 2008

Zelf was ik de laatste tijd blijven hangen in een lelijke griep en daar zag ik ook naar uit. De vaste leveranciers leefden mee en in het weekend dat ik echt te beroerd was voor de boodschappen bracht de eigenaresse van de dierenwinkel ze mij aan huis. Nog wel bedankt!
Het was de tijd dat de krantenjongens met hun kaart langs de huizen gingen. Daarvoor had ik wat munten klaarliggen want ze trotseren toch maar weer en wind om ons te voorzien van de dag- en weekbladen. Nu kende ik één van de jongens al van de basisschool vlak bij; ook hij kwam langs, met een vriendje. Zij kregen allebei wat, hij iets meer. Daarna kwam een aardige Turkse buurjongen die ervan schrok dat ik er zo slecht uitzag. “Ben je ziek?”, vroeg hij nog.
Even later kwam zijn oudste zus me beterschap wensen, met een cadeautje.
En weer een kwartier later kwam die krantenjongen weer, met een andere vriend.
Ik dacht dat hij ook voor die knaap een geldstukje wilde maar hij schudde resoluut zijn hoofd: “Nee, je hebt al gegeven, ik kwam alleen omdat je ziek bent. Hoe gaat het ermee?”

En juist wanneer je oud, zwak, ziek en misselijk bent, doet dat je zo goed! Die intermenselijke aandacht/warmte die niets kost en niets vraagt, die hebben we toch allemaal nodig, elke dag?
Of we nou Goedendag zeggen of Hoi, Doej, Selamat Jalan, Salem Aleikum, Vaya con Dios of Ça Va, we bedoelen toch allemaal: “Hoe gaat het ermee?”

Gepubliceerd: 22 januari 2008

De Bazelhof de buurt van Hedda.

Hoe gaat het ermee

Ja, Jan, dat ben ik inderdaad. Dat was een leuke tijd, hè?

Hoe gaat het met je? Hartelijke groeten, Hedda

Jan de Vries

Hedda van de HBS?

ben jij de Hedda W. van Rozelaar die met mij op de HBS (Pieter de Hoochstraat) heeft gezeten en in 1952 examen heeft gedaan?