Verdwenen boeren, blijvend verdriet (2)

Auteur: JHvZ iso 22111950 Jan van Zijp

Vaak komen er meerdere of uitgebreide reacties op één van de verhalen op deze website. En niet iedereen ziet die jammer genoeg. Daarom publiceert de redactie af en toe die reacties met een link naar het oorspronkelijke verhaal.
Zo ook deze reacties op Verdwenen boeren, blijvend verdriet.

Maria Knijn schreef op 20 februari 2008:

Sloterdijkboerderijen

Als klein kind gingen we altijd met mijn vader en slierten kinderen zondags op "strooptocht", zo ook bij Sloterdijk.
Wij woonden zelf in Slotermeer, achter het Jan Postmahof, heel veel groen en trapveldjes, vast ook een prachtig gebied geweest met boerderijen en weilanden, want ik weet van mijn ouders dat Amsterdam eindigde bij de Admiraal de Ruyterweg.

Ik kan me herinneren dat mijn vader stond te praten met een boerin van de laatste boerderij die daar stond en zij vertelde hem huilend dat zij hun boerderij moesten verlaten omdat Amsterdam hun grond opeiste.
Als klein kind snap je daar niet zoveel van, maar ik heb me dat beeld altijd kunnen herinneren en er later pas de betekenis van ingezien.
Het was daar heerlijk om te spelen, grote grasvlaktes, maar ook moeras waar mijn zusje Cisca nog eens met haar been in kwam vast te zitten.
Hoe wrang is het je die boerderij te kunnen herinneren en nu al die ellendige gebouwen te zien staan.
Ja hoor, Amsterdam moest uitbreiden, maar wel over de rug van mensen die daar al generaties lang woonden en wat hebben we er voor teruggekregen, hele lelijke kantoorpanden gebieden.

Weg onze mooie natuur. De mooie groene weiden.
Nu woon ik in Purmerend en in het begin keek ik vanuit mijn woning ook uit over weilanden.
Ook veel van de weilanden rondom Purmerend zijn verdwenen.
Is Nederland op weg om een grote blokkendoos te worden?
Ik ben het er helemaal mee eens dat er een standbeeld komt, of misschien inmiddels al is voor de verdreven boeren.
Zij moeste immers gedwongen ruimte maken voor de expansiedrift van Amsterdam, maar niet alleen Amsterdam, ook andere gemeenten die hun boeren wegjagen.

Naast de ellende van het gedwongen afscheid nemen van je boerderij ook nog bedonderd worden door goedkoop uitgekocht te worden en Amsterdam keek tevreden!!!
Arme boeren van Slotermeer, Sloterdijk, Geuzenveld, Osdorp.

In Slotermeer was vóór de 50er jaren een vakantieschool voor arme Amsterdamse kindertjes vertelde mijn moeder vroeger en vanuit de Bilderdijkstraat was het dat hele eind lopen met haar broertjes, elke dag heen en weer, dat was toen normaal, lopen om ergens te komen.

Ik voel ook mee

Bert Bourgois schreef op 14 juli 2006:

Den Haag, station Hollandsch Spoor

We stonden op de trein te wachten,
verbijsterd starend in gedachten.
Wie heeft Den Haag zo bruut geschonden?
Mijn stad, waarvan ik zoveel houd,
eens was mij alles zo vertrouwd,
niets heb ik terug gevonden.
Die pestgebouwen, die daar staan,
ze grijnzen je vijandig aan.
Ik voelde me verstoten
en stond verslagen op 't perron.
Barbaren kennen geen pardon.
Voor geld gaat alles naar de klote!

Ik voel met jullie mee.

En Hans Henkes uit Heeze schreef op 20 juni 2006:

Ik ben blij met het verhaal. Iets dergelijks gebeurt op dit ogenblik in de reconstructiegebieden van Brabant en Gelderland.
Ik kom er later op terug.

Reacties gepubliceerd op 24 februari 2008