Sloterplas, Confuciusplein en Van der Hoopstraat

Amsterdam West

Vaak komen er meerdere of uitgebreide reacties op verhalen op deze website. En niet iedereen ziet die jammer genoeg. Daarom publiceert de redactie af en toe die reacties met een link naar het oorspronkelijke verhaal.

Deze twee reacties kwamen onlangs op: Eindeloos zwembad, één van de verhalen over de Sloterplas.

Henk Bakker, 12 maart 2008:

1955

Ik verhuisde in januari 1955 op 14 jarige leeftijd vanuit de Orteliusstraat naar de Martinus Nijhoffstraat, we gingen in de zomer met de jeugd uit de straat zwemmen in de sloterplas.
Officieël mocht dit niet want het zand werd nog uit de plas gezogen met een zandzuiger en deze veroorzaakte kolkend water wat erg gevaarlijk was.
Ook is er in die periode een duiker verdronken.

Evert van Bunnik, 15 maart 2008:

Schaatsen

Het is misschien niet algemeen bekend, maar in de strenge winter 62/63 gingen wij, vanuit onze middelbare school, schaatsen op de Sloterplas. Leraren gingen mee; één had een auto en wij daagden hem uit met die auto het ijs op te gaan en jawel hoor...daar tufde de leraar in zijn Dafje (een toch wel uiterst lichte auto) voorzichtig tussen de schaatsende leerlingen door.

Deze reactie gaat over: De betonnen paaltjes op het Confuciusplein.

Ingrid Schijff, 11 maart 2008:

Jeugd in Slotermeer

Ben in mei 1955 (was toen 7 jaar) met mijn ouders verhuisd naar Slotermeer. Ken bijna alle winkels nog op het Confuciusplein. Café Hesterman, Compier, Arnold Snoeren, een sportzaak etc.
Strijk, de kaasboer en de warme bakker waar we op luilak warme luilakbollen haalden.De Nylonpoort was aan de andere kant bij het poortje, daarnaast dacht ik zat de bloemenzaak Van Riel (de dochter Carla zat bij mij in de klas). Niet te vergeten kruidenier Gale(n)sloot, drogisterij Rab. Heb er een heerlijke jeugd gehad. Zat tot het einde van het schooljaar op de Burgemeester Röelschool. Tot en met de 3e klas bij juffrouw Van der Wal, daarna bij meester Groeneveld, die naar horen zeggen op zeer jonge leeftijd is overleden.

Dit is een reactie op: Van der Hoopstraat (1).

Thijs Gras, 11 Maart 2008

Neergestort vliegtuig

Uit het jaarverslag 1943 van de Luchtbeschermingsdienst van Amsterdam haal ik dat het vliegtuig in de van Bossestraat neerstortte op 3 mei 1943. Naar aanleiding hiervan werden ongeveer 70 personen elders ondergebracht door de Evacuatie- of onderbrengingsdienst van de LBD. Er was dus behoorlijk wat schade. Ik weet niet hoeveel doden en gewonden hierbij gevallen zijn, voor informatie hierover hou ik me van harte aanbevolen!
Groeten van Thijs Gras

Gepubliceerd: 16 maart 2008

Jan Wiebenga

re / neergestort vliegtuig

Beste Thijs, uit de 'Kroniek van branden in Amsterdam' van de brandweer haalde ik het volgende: op 3-5-1943 vond een luchtgevecht plaats boven Amsterdam waarbij in totaal 4 vliegtuigen neerstortten. Daarbij ontstond om 17.50 uur een grote uitslaande brand in de Van Bossestraat 30-38, zijnde woonhuizen. Oorzaak: neergestorte Engelse bommenwerper van het type Ventura. Geblust met 16 stralen. Er vielen 9 doden (waaronder de drie Britse vliegers) en 12 gewonden.

Ik hoorde de enorme knal ongeveer aan het einde van de oorlog. Dan kan het dus niet dit geval geweest zijn, maar wel het volgende.

Op 22-3-1944 om 15.32 uur een grote uitslaande brand in de Westzaanstraat 24-63-65 / Spaarndammerstraat 9 en 58, zijnde schoolgebouw, pastorie en woonhuizen. Oorzaak: neergestorte Amerikaanse bommenwerper van het type Boeing B-17 (Vliegend Fort). Geblust met 16 stralen. Er vielen 3 doden en 8 gewonden.

Het is dus aannemelijk dat ik in het laatste geval de klap heb gehoord maar verder in de mondelinge overlevering op dat van de Van Bossestraat verder ben gegaan met het verhaal. Ja, zo gaan die dingen. Ik was toen net 3 jaar. Dat ik het nog weet is op zich al bijzonder!
De kroniek van de brandweer is te down loaden op de site van het Stadsarchief, tenminste een paar jaar geleden.
Groeten van Jan Wiebenga.