Wie was eigenlijk ... Wigbolt Ripperda?

Eendrachtsparkbuurt, Geuzenveld

Wigbolt Ripperda, geuzenaanvoerder uit het Groningse Wisum, door de prins van Oranje aangesteld als gouverneur van Haarlem tijdens het beleg van 1572-1573.

Moed, kundigheid en welsprekendheid.

Die drie eigenschappen worden toegeschreven aan Wigbolt Ripperda.(1535 - 1573) Hij verdedigt in 1572-1573 Haarlem met een klein garnizoen van 4000 man en een groep vastberaden burgers onder wie Kenau Simons Hasselaar tegen een overmacht aan Spaanse troepen. Wigbolt Ripperda weet zijn mensen te bezielen en geeft zelf steeds het voorbeeld van moed en standvastigheid. Op 3 december 1572 laat hij de schutters en de burgers bij De Doelen in Haarlem samenkomen en houdt een vurig betoog: Vecht liever tot de uiterste snick adems, ja tot den laatsten droppel uwes bloed voor de vrijheid van uw stadt, als u te werpen in de Spaansche slavernij en moedwil.

In een lang en bitter gevecht sneuvelen in zeven maanden 12.000 soldaten aan Spaanse zijde. De hoop was gevestigd op de Prins van Oranje en de Watergeuzen. Die moesten de Spanjaarden verslaan en de stad ontzetten. De Prins van Oranje stelde ook alles in het werk om de stad te hulp te komen, maar de Spaanse troepenmacht was veel te sterk. Op het laatst waren er in de stad geen levensmiddelen en geen munitie meer. En de mensen waren uitgeput. Op 12 juli 1573 moest de stad zich overgeven en is dit laatste keer dat een Hollandse stad zich overgeeft. Na de val van de stad wordt Wigbolt Ripperda op 16 juli 1573 door de Spanjaarden onthoofd.

Wigbolt Ripperdastraat

Straatnaam in Geuzenveld, Eendrachtsparkbuurt vanaf 2 november 1955