De buurtwinkels rond de Stuyvesantstraat

Auteur: Jan Kuijkens
Overtoomse Veld

Maar ik zou het over de winkels hebben. Ja, winkels waren er genoeg in die tijd in deze buurt.

Kruidenier Steensel (De Spar) Op de hoek van de Baarsjes en de Van Renselaarstraat.

Op de hoek van de Baarsjesweg en Stuyvesantstraat bijvoorbeeld was Niepot, de drogist. Hij had van alles. Verkocht geneesmiddelen, maar ook petroleum - want er werd vroeger heel veel op petroleumstellen gekookt - en verf en glas.

En dan had je bakker Wolf en de kruidenier Steensel (de Spar). In de oorlogsjaren ’43 of ’44 nodigden de bakker en de kruidenier regelmatig een aantal kinderen uit om daar een broodmaaltijd te nuttigen. Dat was feest! Thuis wist je amper nog wat brood was. Ik heb daar enige keren gegeten. Dit gebeuren blijft mij altijd bij!

Op de hoek van de Crijnssenstraat en de Van Renselaarstraat zat melkhandel Wolvetang. Hij was een lange slanke man en zijn vrouw een blozende struise vrouw, welke zo van de boerderij zou zijn afgekomen. Vaak werden de boodschappen opgeschreven en eens per week afgerekend. Ze kenden al hun klanten goed bij naam. Wolvetang bezorgde de melk aan huis. Hij reed rond op een - hoe moet ik het zeggen - lange fiets met in het midden, tussen het voor- en achterwiel een plateau waar de melkbussen opstonden Hij gebruikte een kleinere melkbus die hij aanvulde vanuit een grote bus, die op de 'fiets' stond. Als hij een liter melk leverde, dan schonk hij twee keer een halve liter en dan altijd een scheutje toe, omdat de maat nooit precies vol over kwam.

Welke winkels hadden we nog meer? Op de Baarsjes de sigarenwinkel Rijke, waar ik voor m’n vader wel eens een paar sigaren moest halen, want er kwam een oom op visite. Een snoepje kreeg je altijd toe. En in de Crijnssenstraat had je nog 'Jantje van Alles'. Een winkel die ook echt van alles verkocht, maar vooral snoep voor een paar centen.

De oude winkels zijn nu allemaal weg, vooral de levensmiddelenwinkels. Die panden hebben nu een onbestemde inhoud of zijn in gebruik als woningen. De meeste hebben witte luxaflex voor de ramen. De oude echte buurtwinkels zijn uitgestorven.

irene STIL

verhalen; crijnssenstr/ p.stuyvesantstraat

Herinneringen.
Ih het kort:
Dries de schillenboer (ook wel genoemde schillenpik)achteraf wel een beetje gek die scheldwoorden.Bakker Wolf naar mijn geheugen hadden ze een zoon die Leukemie had (kaal hoofd)v/d chemo nu ik beter weet.van die ziekte beseften wij niet eens wat het was.P.stuversant 6 was zeker een bibliotheek en ook heel wat jaren, daar ik zelf op mijn autoped voor mijn vader altijd boeken moest ophalen/terug brengen,en een keer door een regenjas meneer met niets eronder geconfronteerd werd op weg naar huis,en nooit heb durven te zeggen,wat waren we toch (ergens) bang voor, en aan de andere kant weer niet.Janje van Alles woonde naast hun winkel(tje) die noemde wij oom Cor en tante dat vindt ik nu nog het mooiste oude winkeltje van de buurt,alleen al die geur (petroleum)en alles wat er aan het plafond hing, glazen deksel dozen met het snoep er in,wat zullen kinderen daar toch het een en ander snoepje of dropje gepikt hebben (uit Armoede).Maar we gingen er wel bijna dagelijks heen voor het een of ander.Ook dat met tollen ze wel eens door de ramen vlogen en dan zeggen dat je het NIET gedaan het met jouwetol.We speelden in de Crijnssen zomers veel houtslag met pinkeltje.?Als ook boven Diederiks de melkboer hoek postjeskade/crijnssenstr. woonde Meneer de Boef zo heete hij met vrouw en dochter,Hij was politieagent op de overtoom.Ik zelf heb op de gracht postjeskade in de winter met schaatsen een kind uit een wak gered mijn zus Ria en Henny Stil wisten dat nog,ik zelf was het helemaal vergeten.(leuk om dat te horen)Wie kent ook nog het pondje ome Cor.Alsook pondje kostverlorenvaart/baarsjes ,mijn oma woonde op de kostverlorenkade aan de overkant v/h water. Ook tegenover de school hoek crijnssen/v.Renselaerstr.was een winkel die in nylonkousen (nu panties)de ladders ophaalde,kan je je nu niet vooorstellen.van Aardweg op de Baarsjes ja die winkel liep goed,zelf ben ik daarna en al mijn zussen en oom naar de Jacob Marisschool geweest.Wie nog meer???

irene STIL

PARAMARIBOSCHOOL 1951-1958 Irene STIL Crijnssenstr.78

Hallo Allen,Dit alles wat ik hier lees is zo leuk ,ik was al een tijd op zoek naar dit alles.Ja Ronald Jonker ik ken de meesten van ons nog zeer goed,daar we allen zo dicht bij elkaar woonden om de school heen kan je wel zeggen.van Aardweg de winkel op de baarjes was jij niet de zoon??Ik heb nog een klasse foto van ons allen.Ook een jongen uit A.veen zat bij ons.
Willy Montezinos (vader Rijwielen handel) op de Baarjes.Marga Kraaienpoel ken ik, haar neefje (nwe generatie)zat naast mijn zoon in de klas in Hoorn,ik nam ze eerns mee naar de P.Stuyvesantstr. op weg naar de Crijnssenstr.toen Martin Verhoef zei,daar woonde mijn oma in het benedenhuis en mijn moeder op 2 hoog ze was ook bevriend met Ria Otten,ik zei nee toch ,ik heb jou tante in mijn poezie album staan.Sonja v.Rhenen was een goede vriendin van me, daar zou ik graag kontakt mee willen.Els Leibrand heb ik ook mee gespeeld die 2 woonden dicht bij elkaar tegenover het schoolplein.Rob Mast (Cr.str)Gerry Meyer (p/stuy.str).Jan en Saskia de Ruyter (moeder was van Russische afkomst??)Jennie en Els die in het benedenhuis woonden tante en nichtje in de zelfde klas bij ons(Cr.str).Rob v.Vliet woonde nog altijd in de Cr.str.volgens het naambordje op de deur.Alsook Sonja en Elly Kooy zelfde adres woonde ze ooit.(verdieping lager).
Ik stond 3 jaar geleden in de V.D. Hoorn bij de kassa en daar zei een vrouw bent u Hanna Stil,ik ging door de grond, daar dit mijn zus (was) zei is tegen de 30 jaar overleden en ik zei Nee die is heel lang geleden overleden,maar ik ben wel haar zus, Edith Smith was ze die ook in de Cry.str. woonde.Ik zelf heb bijna 20 jaar in Z.Afrika gewoond.Wel ik heb zelf K....en hoop in een niet te lange tijd toch iets te vernemen van jullie,daar onze school met tandartsenkamertje boven me wel laat terug denken wat een martelkamer het was,mijn vader heeft overigens wel bijna 60 jaar op het zelfde adres gewoond.

Ria Vervenne

Gezocht: Rita Versloot

Wij zijn de zussen Ria en Elly Vervenne. Wij woonden in de Van Rensselaerstraat op nr. 15 III.
Dit was van 1952 tot 1969. Wij zijn op zoek naar Rita, Iens en Ans Versloot.

G.Slangen

Stuyvesantstraat

Wat de winkel op nr 6 betreft, denk ik dat een bibliotheek was, dat weet ik omdat ik met dat meisje speelde van de eigenaresse. Ik heb er nog een foto van, alleen weet ik niet of het nr 6 was, ik denk het haast wel, zelf woonde ik op nummer 22. De namen die genoemd werden door Jan Kuykens weet ik me ook heel goed te herinneren. ik ben van 1938, ik hoop dat meer mensen reageren. Leuk oude herinneringen op te halen. Wat Niepot de drogist betreft, was een magere man met nogal sluik haar, tenminste zo herinner ik hem.

dory derks

ik zoek

Graag zou ik willen weten welke winkel er heeft gezeten op de Stuyvesantstraat nr. 6
Alles wijst er op dat er een winkel zat vroeger maar tot nu toe weet niemand mij dat te vertellen.
Dory

Ellen

Op zoek naar iemand

Hoi allemaal
Misschien kan ik hier geholpen worden
in de jaren 1968 69 70 woonde ik op de baarsjesweg (nummer weet ik niet meer want ik was erg jong) en wij woonden boven de sigarenhandel. (klein sigarenwinkeltje)
Deze mensen (eigenaren) hadden een dochter Mirjam of Miriam en daar speelde ik altijd mee. Weet iemand heeeeeel toevallig iets meer over deze periode ???
Ik ben zelf 43 dus zij zal ook in die leeftijdscatogorie zijn. Lijkt me ontzettend leuk om kontakt te krijgen met haar.
Ik hoop hier heel misschien een leuke reactie te krijgen.

groetjes

THEA SCHONEWELLE

ALLEMAAL OP DE PARAMARIBOSCHOOL ???

HALLO ALLEMAAL
IK BEN THEA SCHONEWELLE UIT DE STUYVESANTSTRAAT EN ONTDEK NET DEZE SITE. INTUSSEN IS HET WEL WEER 2010
HEB INDERDAAD VIA SCHOOLBANK.NL CONTACT GEHAD MET BUURTGENOTEN.O.A. THEA KOOI
ELLY NOEMDE OOK DE BAKKERSDOCHTER MARGA WOLF DIE ME PIANO HEEFT LEREN SPELEN WAAR IK HAAR NOG EEUWIG DANKBAAR VOOR BEN. WAAR IS ZE TOCH?WIE WEET HET.EN GERRY MEIER HOE GAAT HET MET HEM.JOHN BANEN MOET IK OOK KENNEN.WIE KENT EN WEET HOE HET IS MET SASKIA DE RUITER ZE WOONDE IN DE CRUYNSSENSTRAAT.ZOU HAAR GRAAG EENS ZIEN.

Jan Kuijkens

reac.

Na lange tijd weer even mijn stukje gelezen, en ontdekte 14 reacties hier op,
ik vind dit heel leuk, al zijn deze mensen iets jonger dan ik.
In 1951 was ik al verhuisd naar de Borgerstraat en zat ik in dienst, toch leuk te zien dat hier door weer oude contacten tussen mensen zijn hersteld.
Jan Kuijkens.

thea

wat leuk

wat leuk om dit allemaal te lezen, ik ben de zus van sonja kooij

reactie

John Banen

reactie op richard kerrebijn

Hallo Richard, het kan uitkomen dat mijn naam John Banen bij jou bekend voor komt want jij woonde in de van Rensselaerstraat 13- 1h en ik op nummer 17 -2h en ondertussen ben ik aan het mailen met je zuster in Canada dus vraag het maar eens aan Elly.Ik heb haar ook alwat schoolfoto's gestuurd uit onze jeugd.Als je wat weet te vertellen uit die tijd dan hoor ik dat graag van je!
middels mijn emailadres johnbanen@ziggo.nl

richard kerrebijn

school herinnering

ik heb zelf van 1951 tot 1958 op deze school gezeten,hele leuke tijd daar gehad.wij zijn toen nog tussentijds naar de hoofdwegschool verhuisd.maar nu komt mij de naam john banen mij bekend voor,als ik vragen mag ben jij mischien met een meisje getrouwd dat bij de horba gewekt heeft?ben benieuwd.

richard kerrebijn

richard kerrebijn

ik heb zelf van1951 tot 1958 op de paramariboschool gezeten zijn toen tussentijds verhuisd naar de hoofdwegschool.nou komt de naam john banen, mij bekent voor, ben jij niet getrouwd met een meisje dat vroeger bij horba gewerkt heeft?

bedankt

Bedankt ronald jonker, voor het e-mailtje van elly, ik woon in vancouver*, en wist niet haar getrouwde naam,maar dank zij jou naar 50 jaar, ben ik eindelijk met haar in contact gekomen, nogmaals ,Thank you !!elly.

John Banen

Herinneringen!

Hallo Elly Kerrebijn hier dan een reactie van John Banen.Ik zie dat Ronald Jonker jouw het adres van Elly Hagen heeft gestuurd,anders had je die van mij kunnen krijgen want inmiddels hebben we van een paar klas genoten uit die tijd al twee keer een reunie gehad wat ontzettend leuk was. Als je met mij in contact wil komen dan is hier mijn e-mail adres johnbanen@ziggo.nl, ik ben benieuwd!!

Elly Kerrebijn

Ik heb hier het e-mail adres van Elly hagen.
Dat is elly.barbe@quicknet.nl.

elly kerrebijn

reactie graag

zou iemand mij misschien het e-mail adres kunnen geven van elly hagen, ik heb nl zelf in de van renselaer straat gewoond op nr 13 1 hoog,ik heb ook op de paramaribo school gezeten, samen met mijn broer richard ik ben elly kerrebijn, en elly hagen was mijn buurmeisje die woonde boven ons, haar vader en moeder heten zus en jaap, daar boven woonde mies en wim winters,ik was bevriend met thea kooi,en marga wolf,rita versloot ook john banen kon ik goed , moest vaak een boodschap doen voor zijn moeder, een mooie vrouw vond ik haar ze had rood haar en zijn vader had een snor, kreeg dan een dubbeltje en dan een zak koekkruimels kopen in de jantje van alles winkel in de crijnsse straat , daarna heb ik op de hoofdweg school gezeten,ook ken ik erna de boer, hanna stil, leuke tijd gehad toen.

foutje

Diederiks zat op de hoek van de Postjeskade en Crijnssestraat en ik herinner me groenteman Zonneveld,
Mw Diederiks had een enorme bloed/wijnvlek in haar gezicht, daar moest ik als kind altijd naar kijken.

winkels

Ik herinner me nog Beidewieder, de kruidenier in de Chrijnssestraat, hoek Nickeriestraat.
Dan De kruidenier Diederiks op de hoek van de Baarsjesweg Chrijnssestraat.
Dan Broks eveneens in de Nickeriestraat/Chrijnssestraat.

karel spanjer

Stuyvesantstraat

en dan had je op de hoek van de Crijnssenstraat en de van Rensselaerstraat de groentenwinkel van van Arnhem.In de Nepveustraat op de hoek van de Baarsjesweg de Bakker, en in de nepveustraat de groentenwinkel van Kragtwijk en even verderop de Slagerij van Borgman.