De buurtwinkels rond de Stuyvesantstraat

Auteur: Jan Kuijkens
Overtoomse Veld

Maar ik zou het over de winkels hebben. Ja, winkels waren er genoeg in die tijd in deze buurt.

Kruidenier Steensel (De Spar) Op de hoek van de Baarsjes en de Van Renselaarstraat.

Op de hoek van de Baarsjesweg en Stuyvesantstraat bijvoorbeeld was Niepot, de drogist. Hij had van alles. Verkocht geneesmiddelen, maar ook petroleum - want er werd vroeger heel veel op petroleumstellen gekookt - en verf en glas.

En dan had je bakker Wolf en de kruidenier Steensel (de Spar). In de oorlogsjaren ’43 of ’44 nodigden de bakker en de kruidenier regelmatig een aantal kinderen uit om daar een broodmaaltijd te nuttigen. Dat was feest! Thuis wist je amper nog wat brood was. Ik heb daar enige keren gegeten. Dit gebeuren blijft mij altijd bij!

Op de hoek van de Crijnssenstraat en de Van Renselaarstraat zat melkhandel Wolvetang. Hij was een lange slanke man en zijn vrouw een blozende struise vrouw, welke zo van de boerderij zou zijn afgekomen. Vaak werden de boodschappen opgeschreven en eens per week afgerekend. Ze kenden al hun klanten goed bij naam. Wolvetang bezorgde de melk aan huis. Hij reed rond op een - hoe moet ik het zeggen - lange fiets met in het midden, tussen het voor- en achterwiel een plateau waar de melkbussen opstonden Hij gebruikte een kleinere melkbus die hij aanvulde vanuit een grote bus, die op de 'fiets' stond. Als hij een liter melk leverde, dan schonk hij twee keer een halve liter en dan altijd een scheutje toe, omdat de maat nooit precies vol over kwam.

Welke winkels hadden we nog meer? Op de Baarsjes de sigarenwinkel Rijke, waar ik voor m’n vader wel eens een paar sigaren moest halen, want er kwam een oom op visite. Een snoepje kreeg je altijd toe. En in de Crijnssenstraat had je nog 'Jantje van Alles'. Een winkel die ook echt van alles verkocht, maar vooral snoep voor een paar centen.

De oude winkels zijn nu allemaal weg, vooral de levensmiddelenwinkels. Die panden hebben nu een onbestemde inhoud of zijn in gebruik als woningen. De meeste hebben witte luxaflex voor de ramen. De oude echte buurtwinkels zijn uitgestorven.

Ronald Jonker

1951-1958 Paramariboschool

John Banen en ik hebben beiden op de Paramariboschool gezeten. We hadden een heel leuke jeugd gehad, we konden altijd vrij op straat voetballen met de andere jongens uit de buurt. Mijn vader werkte op de Baarsjesweg bij de fa. van den Aardweg en wanneer mijn vader het druk had naar de leveringen aan de bouwbedrijven mocht ik altijd met de chaffeur van de bestelbus meerijden. Ik vond het altijd heel erg leuk. Later toen ik mijn rijbewijs had gehaald, heb ik mijn vader verder kunnen helpen, wanneer er een spoed opdracht kwam ging ik met mijn vaders auto erop uit om dat af te handelen en zodoende kreeg ik mijn rij ervaring.
Sinds kort heb ik reeds weer contact gehad met een aantal klasgenoten van deze school en hebben al twee ontmoetingen gehad die heel erg leuk waren. Ik ben nog op zoek naar een aantal klasgenoten, hoe groter de groep wordt des te leuker kan het worden. Op schoolbank.nl staat een klassefoto van de 5e klas. De namen zijn: Dolf, Yvonne, Andre Beerenhout, Rudy Blanus, Rob Diks, Gerard Harmsen, Janny de Jong, Marga Kraaijpoel, Els Leijbrand, Rob Mast, Gerrie Meijer,Willy Montezinos, Sonja va Rhenen, Jan de Ruyter, Jenny Sieckmeijer,
Kees Slond, Ans van der Stolpen, Sylvia van de Velde, Rob van Vliet, Rudy Vonk en Jan van Zanten. Met de volgende klasgenoten heb ik reeds contact gehad, dat zijn John Banen, Renee van Hal, Elly Hagen, Dini Korpershoek, Sonja Kooij en Els Sieckmeijer. Mochten de andere klasgenoten dit lezen en vinden het leuk om elkaar weer te zien, dan gelieve met mij in contact te treden.

Ronald Jonker
r.a.jonker@hotmail.com

John Banen

van 1952 tot 1957 v.Renselaerstraat 17

De herinneringen komen langzaam naar boven nu ik de namen zie staan van bakkerij de wolff,steensel de spar en de foto van het pand van de drogisterij, waar een winkel in heeft gezeten voor opgezette dieren. Ik woonde in de van Renselaerstraat 17- 2 hoog en zat op de paramariboschool, daar keek ik dan schuin op vanuit ons huis. Bij bakkerij de wolff heb ik dan ook veel in mijn vrije tijd als knulletje gewerkt.Schoon maken in de bakkerij,allerlei vormpjes van kano's en gevulde koeken afwassen,en brood rond brengen samen met de brood bezor-
ger. Zelfs met de transport fiets taarten in dozen bezorgen die droeg ik dan op mijn borst met speciale riemen om zo'n taartendoos stevig op mijn borst te houden. Wat de betaling betreft van de mensen dat werd opgeschreven en aan het einde van de week werd er dan betaald. Buiten spelen kon in die tijd ook goed want er stonden maar hier en daar een geparkeerde auto.Oom agent liep dan met de zwarte dienstfiets aan de hand door de straat. Bij mij thuis hadden we al heel snel een TV dus dat werd dan de woensdag middagen met veel vriendjes en vriendinnetjes voor de buis zitten. In de winter tijd werd er weleens met sneeuw ballen alle lampen uit de lantaarn palen gegooid dus dan was de crijnssen straat s'avonds weleens donker.(Hoe dat kwam ik zou het niet weten!!) Ja en dan luilak dat was ook altijd een feest heel vroeg op straat en dan maar een hoop herrie maken zodat de mensen om vijf uur al wakker werden. Kerst bomen jacht hadden we ook in die tijd en de kerstbomen werden dan ook bewaard bij de electriciteits centrale in de stuyvesantstraat boven op het dak, daar werden ze bewaakt door de jongens.Er werden in die tijd ook veel electriciteit draden voor telefonie verbindingen over en weer verbonden via de daken met de jongens zodat we met elkaar konden praten.Wat een tijd!!! Toch wel leuk als ik daar aan terug denk.