Nostalgische wandeling met Mia de Jong

Verteller: Mia de Jong
Bos en Lommer

Mia de Jong "De winkels zijn allemaal woningen geworden"

"Laten wij al die winkels proberen terug te vinden" zegt Mia."
"Nou, dat zal niet meevallen, volgens mij zijn zij allemaal verdwenen maar wie weet?"

"Hier, in de Geuzenstraat op de hoek van de Adriaan van Bergenstraat was bakker Schutte en hier was de slager Daals. Verderop op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan was de sigarenwinkel van Elderenbos en later van Toon Hendriks."

"Inderdaad, het zijn bijna allemaal woningen geworden, wat jammer nou ... Het was toch zo gezellig in de winkels: jij was een klant, niet een nummer! Het waren ook ontmoetingsplaatsen, al het nieuws uit de buurt werd daar verteld, het was niet alleen kopen, het had een sociale functie."

"Oh ja, op de hoek van de Geuzenstraat zat de kruidenier Huver, hij is vader van mijn vriendin Christa. En verderop de Toko De Geus met allerlei - voor ons toen - gekke produkten, maar ook petroleum!"

"Straks zal ik jou laten zien waar wij woonden, mijn school en de andere winkelpanden van de Willem de Zwijgerlaan"

Dat verhaal leest u hier

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Buurtwinkels.

Monique ter Steege

Geuzenstraat

wat een enig artikel. Ondanks dat mijn reactie natuurlijk heeeeel erg laat komt wilde ik toch reageren.
Ik ben geboren in de Geuzenstraat schuin boven de slager.
Ik probeer door te klikken op de rest van het verhaal maar dat lukt niet JAMMER.
Kruidenier Huver ken ik niet (meer) wel de Spar en ik weet niet meer wat er schuin t.o. sportschool van der Berg zat. Jammer dat er niet meer reacties zijn gekomen.
Overigens woon ik nu ook al jaren in Almere.

Van de redactie: de links naar de achterliggende verhalen zijn hersteld.

Martine Haringa

Boven de bakker

Ik heb vanaf 1970 tot 1987 boven de bakker op de hoek van de Adriaan van Bergenstraat gewoond. 's Ochtends werd ik wakker door de heerlijke geur van vers gebakken brood dat door alle etages heen ging. Als er een dokter gebeld moest worden, ging mijn moeder bij de bakker vragen of ze daar mocht bellen. Aan de overkant was de slager en op zaterdagochtend stonden er twee rijen: een richting de bakker en een richting de slager, de mensen konden elkaar de hand schudden. Ik heb er een fijne jeugd gehad en inderdaad, door de jaren heen zijn alle winkels verdwenen. Noem het nostalgie, noem het weemoed, maar soms zou ik nog wel eens even kind willen zijn in die tijd

Luuk van Beeren

geuzenstraat

Heel erg leuk. Brengt weer herinneringen terug. Ik woonde er van 1961 tot 1974 op nummer 48 en met plezier.
En martin als je boven de fietsenstalling woonde dan moet het ongeveer nummer 40 of 42 zijn.
Dat was in die hoek en woonde jij niet op drie hoog en had je een broertje die robbie heette.

mieke

geuzenstraat

Wat een leuke foto's. Ik ben geboren in de Geuzenstraat 35. Ik herinner me ook al die winkels. De spar op de hoek. Ik heb er gewoond van 1947 tot 1968. Toen heb ik 4 jaar in de Quellijnstraat in de Pijp gewoond en woon nu alweer 37 jaar in Dordrecht. Mijn moeder heeft er altijd gewoond tot haar dood in 2004.
Het 'pleintje'heb ik natuurlijk ook heel veel tijd doorgebracht.
Misschien komt hier nog een reactie op.
Vriendelijke groeten Mieke Scholte.

martin de rooij

winkels rondom de geuzenstraat

ik zag fotos van mia de jong van de geuzenstraat.
ik heb er van 1953 tot en met 1970 gewoont. ik herinner me de winkels nog heel goed, b.v. de vivo op de hoek van de willem de zwijgerlaan, de bakker op de hoek van de geuzenstraat en adriaan van bergenstraat en natuurlijk de groenteman in de geuzenstraat. Ik heb in de geuzenstraat op nr 51 gewoont, daaronder zat een fietsenstalling waar ik regelmatig kwam als klein jochie om met de eigenaar over allerlei dingen te hebben. ik heb in de geuzenstraat een heel leuke jeugd gehad, ik denk er nog altijd met weemoed aan terug. Er is van al die winkels niets meer over. Ik woon nu in almere. Misschien hoor nog andere berichten van mensen die daar gewoont hebben. ik hoop gauw weer iets te horen. vriendelijke groeten martin de rooij