Ome Henk (1)

Westerpark

In de rij bekende Amsterdammers mag, na ‘Opa Koek’ toch zeker niet ‘Ome Henk’ of ook wel ‘Gaasie’ ontbreken.

Sigarenmagazijn De Rotterdammerbrug, Eerste Marnixplantsoen nummer 3, hoek Marnixkade, in de deuropening ome Henk Foto: (uitvergroot) circa januari 1956, Stadsarchief Amsterdam.

Ome Henk, officieel Hendrik Dirk van Gaasbeek (1893-1973), staat beroepshalve te boek als ‘kruier’ en ‘reiziger’. Maar hij was in zijn tijd meestal te vinden op en om de voetbalvelden van A.V.V.- S.D.Z. (Samenspel Doet Zegevieren).

Grootmoeder van vaderskant heette ‘van Gaasbeek’. Ome Henk was de jongste broer van haar. Hij en zijn vrouw Truida hadden een sigarenmagazijn, genaamd ‘De Rotterdammerbrug’ op het Marnixplantsoen nummero 3, hoek Marnixkade. Naast het vroegere Sint Elisabeth-patronaat. Bij het napluizen van deze familie kwamen in het Stadsarchief onder andere enkele krantenberichten boven water. Ome Henk bleek een ‘bekende’ Amsterdammer te zijn, getuige onderstaande berichten:

Nieuws van de Dag 25-09-1956 / kop: “Gaasie” vertrok.

Na een periode van 35-jarig lidmaatschap, waarvan 33 jaar als voorzitter, heeft de heer Henk van Gaasbeek onder grote belangstelling tijdens de 36e jaarvergadering van S.D.Z., zijn plaats ter beschikking gesteld van een jongere kracht. En hoewel deze Jordaanse club dit heengaan wel voelde aankomen, kon zij het toch nog niet geloven.
In een zeer treffende en gevoelvolle rede liet “Gaasie”, door anderen weer genoemd “Ome Henk”, het beginstadium en de latere jaren van “S.D.Z.” de revue passeren. Hij dankte alle bestuurs- en commissieleden met wie hij had samengewerkt, om de A.V.V. “S.D.Z.” in de Jordaan en daarbuiten zo sympathiek te maken.
Namens het bestuur werd de scheidende voorzitter toegesproken door secretaris Westerbaan, die hem, naast het erelidmaatschap, het erevoorzitterschap aanbood, met toevoeging van een klok. Een der oudste donateurs, de heer Verburg, kreeg het gedaan, met zijn toespraak, bij “Gaasie” een gevoelige snaar te raken.
Namens het K.N.V.B.-bestuur overhandigden de heren Severiens en Swart met enige prettige woorden, de heer van Gaasbeek de zilveren K.N.V.B.-speld. De scheidende voorzitter vroeg tenslotte alle mogelijke steun voor zijn opvolger, de heer Dick Horn.

Volkskrant 20-07-1962 / kop: Veertig jaar bij SDZ.

Amsterdam, 19 juli – Zaterdag is de heer H.D.van Gaasbeek veertig jaar lid van de Amsterdamse voetbalvereniging SDZ. Hij trad op 21 juli 1922 tot de club toe en heeft haar, in vele functies, trouw gediend. De jubilaris zal zaterdag van drie tot zes uur handen schudden in Marcanti, aan de Jan van Galenstraat. SDZ heeft voor hem de receptie georganiseerd.

Volkskrant 23-07-1962 / kop: Ere-voorzitter Van Gaasbeek 40-jaar SDZ-lid

Het was gistermiddag in een der zalen van ‘Marcanti’ zo’n beetje een bijeenkomst van de oude voetbalgarde van Amsterdam. De heer H.D.van Gaasbeek werd daar op een receptie gehuldigd ter gelegenheid van zijn 40-jarig lidmaatschap van SDZ. Bij de vele geschenken en hartelijke toespraken bleef zelfs de koninklijke onderscheiding niet achterwege: de zilveren medaille behorende bij de Orde van Oranje-Nassau.
Het was de heer Lissauer, die namens het gemeentebestuur de jubilaris dank bracht voor zijn pionierswerk in de sport en hem de medaille op de borst speldde. De secretaris van SDZ sprak namens de leden en overhandigde een gouden horloge, terwijl mevrouw Gaasbeek een fraaie lamp kreeg.
2e kop: Sportmakker
De heer Barendse was er als oude sportmakker uit wat indertijd de Amsterdamse Volks-Voetbalbond was en waarin de heer Van Gaasbeek zoveel jaren actief is geweest. Ook anderen spraken waarderende woorden voor het werk, dat in die moeilijke beginperiode werd verricht. Er waren brieven en telegrammen, ook veel bloemstukken. De KNVB en de afdeling Amsterdam, hadden blijk van belangstelling gegeven en voorts tal van vrienden en bekenden uit een voetbalperiode die reeds lang tot het verleden behoort. Bij de telegrammen was er een van de heer Jolink en van andere oude getrouwen, die ere-voorzitter Van Gaasbeek, ondanks zijn 69 jaren, op deze voor hem zo gedenkwaardige dag niet vergeten bleken te zijn.

Telegraaf 24-02-1973 / kop: Overleden

Van onze Telesportredactie
Amsterdam, vrijdag - Op de leeftijd van ruim 79 jaar is de heer H.D.van Gaasbeek overleden. De heer Van Gaasbeek is vijftig jaar lid geweest van SDZ, waarvan een groot aantal jaren als secretaris en als voorzitter. Hij was de laatste jaren erevoorzitter van SDZ en bondsridder AVB.

In deel 2 ga ik iets dieper in de historie van de voetbalclub SDZ.

Gepubliceerd: 28 maart 2009

Zie voor nog meer historie de website van SDZ.

Fotouitsnede van ome Henk van Gaasbeek (1962)

Concordia Inter Nos

Op het plantsoen voor de deur van de sigarenzaak, verrees in de 50er jaren een dependance van de ambachtschool aan de Frederik Hendrikstraat "Concordia Inter Nos. Het waren de praktijklokalen voor de afdeling metaal en voor zover ik weet was het alleen bestemd voor de tweede klassen.
We hebben bij de tabakswinkel menig klandestien pakje sigaretten gekocht en het was toen ook erg in zwang om pijp te roken met Clan (toffee) tabak. Zeker tijdens excursies naar Bronswerk Amersfoort en de NDSM op Noord stonk het in de bus geweldig.