De sterke arm (1)

Amsterdam Nieuw West

Dit stukje over de politie in de Westelijke tuinsteden van Amsterdam is bedoeld om leuke reacties en/of anekdotes op te roepen uit die tijd en wellicht zijn er oude foto’s welke nog hier en daar rondzwerven of in stoffige dozen zitten, welke hier in het Geheugen van West beter tot hun recht zouden kunnen komen.

Politieagenten in opleiding (lichting 56-01) Foto: collectie Okko Steensma

Iedereen, (oud) politieagenten, familieleden, of mensen die in die tijd iets geks of leuks met de politie hebben meegemaakt mag reageren. Op het stuk ‘Sportbeleving in Geuzenveld en omgeving’ van Pieter Plenter zijn in het verleden al diverse leuke reacties gekomen van (oud) politiemensen of hun nazaten. Alleen het zien van die foto van de vergunning controlerende diender is al een reden voor een ophalen van een herinnering. Het lezen van deze reacties op dit stuk heeft mij doen beseffen dat er alleen al in de jaren 50 en 60 vele dienders bij ons in de buurt (Dirk Sonoystraat) woonden en ook dat er inmiddels al vele oude bekenden – namen die je thuis vaak hoorde - zijn overleden, waaronder mijn vader Ybele Steensma.

Hier wat herinneringen van mij.

Met het groeien van de gewestelijke tuinsteden eind jaren 50 groeide natuurlijk ook het politiekorps in Amsterdam West. De sterke arm werd in die tijd uitgebreid met een bureau in Slotermeer en wel in de Lodewijk van Deijsselstraat.
Dit was de plek waar mijn vader elke dag naar toe fietste. Als jeugdig lid van het gezin moest je je ook min of meer aanpassen aan het patroon van de ‘onregelmatige’ diensten die je vader of in enkele gevallen moeder als politieagent draaide. Diensten als 2-11, 5-2, 7-4, 11-7 waren net zo in je hoofd geprent als het alarmnummer 5 x 8. Ook wist je precies wanneer je stil moest zijn als je na schooltijd thuis kwam omdat je vader lag te slapen. En in die tijd leefden vele gezinnen op een 2,5 of 3 kamerwoning. In die tijd mocht ik een keer mee naar het bureau achterop de dienstfiets van mijn vader. Overigens de dienstfiets was een grote zwarte Simplex, zonder maar één stukje chroom erop. Okee, de bel was van chroom, maar de rest was zwart, uitgezonderd de 30 cm wit op het achterspatbord en het comfortabele bruine Lepper zadel. Ik weet nog dat mijn vader die fiets haalde bij de Simplex fabriek achter het NLR. Ik kreeg een rondleiding op het bureau en kreeg de de ruimte van de wachtcommandant zien en de Telex, welke toen net een bericht aan het uittikken was. Voor mijn gevoel ging dat ontzettend snel, vergeleken met de mannen die zaten te typen. Ik mocht ook even in een cel zitten maar ik hoefde er gelukkig niet te blijven. Mijn oog viel op een bordje op een deur in een ruimte achter de draaideur waarop judant stond. Ik had van mijn vader al vele functies de revue horen passeren, zoals adspirant, hoofdagent, brigadier, rechercheur en adjudant maar judant was nieuw voor mij en toen ik mijn vader hiernaar vroeg begon hij te lachen en zei dat het bordje afgebroken was.

Naar deel 2 van de Sterke arm.

Co Rijkenberg

Re: kleur politie pak jaren 60

Floor:
Is er iemand die foto's van een politieman uit de jaren 60 heeft? Wij zijn voor een toneelstuk om zoek naar een redelijk duidelijke foto zodat we het pak goed kunnen namaken. Kan iemand ons vertellen wat de kleur was in die tijd van een politiepak?
Bedankt!
Zet ook je eigen e-mailadres in jouw bericht zodat mensen direct kunnen reageren.
Redactie

Beste. In Zaandam is een heel klein politiemuseum en die hebben alle oude uniformen hangen.
Het zit aan de Westzijde 109. Vooraf afspreken want het is niet altijd open. De personen die dit museum beheren zijn experts en kunnen u alles vertellen. En in het museum is goed te zien hoe het er vroeger uitzag.

Floor

kleur politie pak jaren 60

Bedankt!

Redactie

Hilbert Steensma

Mooi verhaal en dito reacties!

Misschien zijn er nog (kinderen van) oud-politieagenten die foto's hebben liggen?

Barteld (pa) Plenter

Feest der herkenning

Bij zien van de foto van de politie-klas 1956-1 (klas Z1) herinnerde ik me weer heel veel. Ik zat in hetzelfde jaar op de opleidingschool aan de 3e Oosterparkstraat in Amsterdam-O. (de parallel klas (Z3) van deze op de foto).
Ik moet wel zeggen dat ik van de adspirant-agenten helaas maar weinigen herken. Ook Ybele Steensma herken ik niet zo gauw, hoewel ik toch een paar jaar met "Ybeltje" zoals hij werd genoemd, aan hetzelfde bureau nl. het bureau Lodewijk van Deijssselstraat in Amsterdam West heb gediend. Een fijne collega overigens, en een prima man om mee te werken.
In Geuzenveld woonden inderdaad heel veel dienders. In de Dirk Sonoystraat weet ik er 3, de Sam van Houtenstraat 2, in het blok van de Wigbolt Ripperda-straat waarin ik (met mijn gezin) woonde, woonden ook 3 agenten.
Deze woningen werden in 1957 opgeleverd en een aantal hiervan werden aan personeel van de gemeente toegewezen, zoals aan het politie personeel en het personeel van het Gemeente Vervoerbedrijf (GVB)
Na mijn opleiding werd ik aan het Bureau Raampoort geplaatst, hoewel het Bureau Lod. v. Deijssel veel dichter bij mijn huis lag.
Daar in de Jordaan heb ik trouwens met heel veel plezier gewerkt. Ik "liep" graag in de Jordaan waar je veel direct contact had met de bevolking. Uiteindelijk werd ik tegen mijn zin in na een viertal jaren overgeplaatst naar bureau Lod. v. Deijssel, de reden hiervoor was dat ze daar chauffeurs nodig hadden om de de wagens te bemannen (bv. de 11-1, 11-2 en de 11-3) Trouwens, dat wil niet wil zeggen dat ik niet met plezier aan "de Lodewijk" gewerkt heb. Integendeel, ook dit bureau had zijn charmes. Ik zal hier later nog wat over schrijven.
Wordt vervolgd.