Nieuw! Een column

Geuzenveld Slotermeer

Vanaf 1 juni 2004 is er maandelijks een column van Shirley Brandeis te lezen zijn op het Geheugen van West. Shirley schrijft over de dingen die haar opvallen, verbazen, raken, ergeren, ontroeren en verdriet doen. Over het leven dus in stadsdeel Geuzenveld Slotermeer. Dit is haar eerste column.

Koningslinde Koningslinde Konigslinde, stadsdeel Geuzenveld Slotermeer 2004 (met spelfout in naam van Noordmansschool én met verkeerd jaartal!)

Wat nou bijzondere band!? Is er dan niemand die de fout is opgevallen op het bord dat geplaatst werd bij de onlangs geplante koningslinde? (zie foto 1)
Omwonenden en kenners lachen erom, maar kennelijk heeft nog niemand het gemeld of gemaild. Bij deze dan.
De juiste tekst kunt u lezen op de plaquette (zie foto 2) op de brug van de Burgemeester de Vlugtlaan. De plaquette markeert de grens van het stadsdeel en maakt duidelijk dat Koningin Juliana op 7 oktober 1952 ons stadsdeel officieel heeft geopend. Dat ruim 50 jaar later een verkeerd jaartal op een bord nog geen kilometer verderop moet verschijnen, is gewoon dom. Maar ook erg vermakelijk! Voor allen die in het stadsdeel werken of wonen hier een klein stukje geschiedenis.

Peuk

Het was dus 7 oktober 1952 dat de koningin samen met toenmalige burgemeester d’Ailly de pasgebouwde Westelijke Tuinstad ‘Slotermeer’ officieel opende. Juliana ging op de thee bij de familie Reusch aan de Walraven Van Hallweg. “Ze was heel gewoon, hoor," memoreert Thea Reusch-Broere decennia later. “Ze nam een koekje, rookte een sigaretje en bekeek het huis." Het was kennelijk toch niet zo’n gewoon bezoek. De familie heeft de peuk van de koningin nog lang bewaard.
Ook in 1961 bezocht Juliana ons stadsdeel. Toen nam ze het Vrijheidscarillon op Plein ’40-’45 in gebruik. De grootste klok van dit carillon is vernoemd naar haar moeder koningin Wilhelmina. De andere klokken zijn onder andere vernoemd naar Juliana zelf, prins Bernhard en de elf provincies. Flevoland bestond nog niet.

Dubbel s

Door deze bezoeken voelt het stadsdeel een bijzondere band met Juliana, vertelt men op het bord bij de koningslinde aan de Burgemeester Rendorpstraat langs de Sloterplas. In het kader van de jaarlijkse Boomfeestdag plantten leerlingen van de nabij gelegen Noordmansschool (met dubbel s, stadsdeel!) de boom samen met hun schoolhoofd en de stadsdeelraadvoorzitter. Hun namen zijn correct gespeld.

Bekijk meer afbeeldingen

Plaquette onthuld door koningin Juliana Plaquette ter nagedachtenis aan oficiële opening van het stadsdeel Geuzenveld Slotermeer in 1952 door Koningin Juliana.