Allochtonen bestaan niet

Verteller: Henk Kneulman
8 Fans

Het is een wat vreemde uitspraak voor een 81-jarige Amsterdammer, maar het komt recht uit zijn hart. Een mooi vrijwilligershart overigens, waar Henk Kneulman geen moordkuil van maakt. Volgens hem zijn we anno 2004 allemaal Amsterdammer geworden. Of vader en moeder nu in Marokko of Turkije zijn geboren, in Suriname of op de Antillen, we zijn allemaal kinderen van de stad Amsterdam.

Akbarstraat jaren vijftig Bos & Lommer. Begin jaren vijftig. Duidelijk zichtbaar zijn de nog de onbebouwde polders die later deel zouden uitmaken van onder andere Geuzenveld Slotermeer

In de Eduard Vetermanstraat - waar meneer en mevrouw Kneulman (beide 81 jaar) al sinds juni 1969 wonen - staat de deur op nummer 21-huis voor iedereen open. Regelmatig komen er jochies van Marokkaanse afkomst binnengelopen met de vraag of Buurman Henk een band kan plakken of een achterlicht wil repareren. Nooit draait hij daar zijn hand voor om. De contacten in de buurt met mensen van een andere cultuur-religieuze achtergrond zijn in de regel warm en prettig. De familie Kneulman begrijpt dan ook niet waarom zoveel ‘autochtonen’ — Henk huivert van het woord — zich zo negatief uitlaten over de mensen die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland zijn gekomen om een nieuwe toekomst op te bouwen. “Gezelligheid, een prettige sfeer en een mooie leefomgeving zijn factoren die we zelf in de hand hebben. Maar daar moeten we dan natuurlijk persoonlijk en actief in investeren", aldus een bevlogen Kneulman. Jaren was hij actief in het Speeltuinwerk, maar ook zette hij zich in voor de Vrijwillige Brandweer, Politie en Leger. En wat te denken van de ANBO, de Mariakapel in Bos & Lommer en de Klaverjasclub? In die verbanden was het dat Henk Kneulman leerde hoe het is om met anderen actief en vrijwillig samen te werken en hoe het is om steeds je eigen verantwoordelijkheid te nemen. “Als je goed contact wilt met je Turkse, Marokkaanse of Bosnische buren, zul je zelf op ze moeten afstappen. Je zult zien, hoeveel je van hen terugkrijgt. Ook zij willen een schone en prettige buurt. Veel te veel mensen wachten af en bemoeien zich niet met de andere bewoners uit de straat. Vind je het gek dat we langs elkaar heen leven?"
Meneer Kneulman is waarachtig een bevlogen man, als je hem hoort praten over hoe je een buurt leefbaar kunt houden. “Laatst ergerde ik mij zo aan overwoekerend struikgewas, dat ik zelf de heggenschaar maar ter hand nam. Ik was nog geen vijf minuten bezig en er stond al een groepje opgeschoten ‘Marokkaanse’ jongens bij me.‘Laat ons dat nu doen meneer Kneulman, dat is toch veel te vermoeiend voor u’. Kijk, dat vond ik mooi. Toen werd me duidelijk dat het ook hun buurt is en dat ze respect hebben voor mij. Respect dat ik heb verdiend door het eerst zelf te tonen." Waren alle Amsterdammers maar zo.

Bekijk meer afbeeldingen

Henk Kneulman in Mariakapel Bos & Lommer Henk Kneulman als vrijwilliger in de Mariakapel in Bos & Lommer. De foto dateert uit de jaren vijftig.

Meneer Kneulman Meneer Kneulman (81). Eduard Vetermanstraat , Geuzenveld Slotermeer. Mei 2004

Oorkonde Verzetsheld Oorkonde van de Gemeente Amsterdam voor bewezen verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog.

archief

Beste Henk,
Ik ben vandaag naar het archief in Amsterdam geweest en heb daar verschillende dingen van jou voorouders gevonden.Ook van jouw moeder.Natuurlijk heb ik daar copie-en van gemaakt.
Woensdag 13 Februari,heb ik met de archivaris van Mijdrecht een afspraak gemaakt ,om iets van je vrouw haar achterban Kennedy te vinden.
Daarna bel ik je op en maken een afspraak voor een bezoek.
m.vr.gr ook aan de vrouw............Joop

het zelfde bouwjaar

Beste Henk,
Ik heb mijn broer verteld over de site van jou.Hij is niet zo thuis met de computer,maar zijn vrouw heeft hem te voorschijn getoverd en je foto-s met de verhaaltjes bekeken en gelezen natuurlijk.Ik heb hem gevraagd om ook eens een stukje op jouw site te tikken en misschien doet hij het.
Hij is van het zelfde bouwjaar als jij .
m.vr.gr natuurlijk ook aan de vrouw .........Joop

P.S...........volgende week ga ik weer naar het Amsterdamse archief.

Henk Kneulman 1923

Beste Joop,
Bedankt voor je bericht, het is even schrikken van dit bericht
maar mogen Carel naar dit drukke leven nu de rust krijgen
die hij tevollen heeft verdiend dat hij moge rusten in vrede.
groetjes Henk

mededeling

Beste Henk,
Carel Kneulman(de beeldhouwer) is op 18 Januari j.l overleden,hij is 92 jaar oud geworden.
Hij mocht de plaatsing van zijn beeld "de Europiaan" bij de Polderweg,als hij daar geplaatst zou worden, dus niet meer meemaken. Groetjes Joop.

Henk nog even geduld

Beste Henk,
Ik wens jou met natuurlijk ook je vrouw een goed en gezond 2008.
Het zal wel begin Febr. worden,dat ik weer met de genealogie ga beginnen,daar de maand januari voor mij een verjaardagmaand is en buiten Dec. ook de maand Jan.
Ik hou je op de hoogte.
Groetjes,ook aan de vrouw...............Joop

Henk Kneulman 1923

Ik wens alle bekende en ook de mijn onbekende bezoekers van deze site prettige KERSTDAGEN en een GEZOND EN GELUKKIG

2008

Henk Kneulman 1923

Beste Wendy ik meld je even dat Joop zich aan de afspraak heeft gehouden en dat we naar al die jaren veel herinneringen naar
voren hebben gehaald ,we hebben ook weer kunnen bij spreken,
het was heel gezellig om elkaar weer eens te ontmoeten.
Er komt nu een drukke tijd voor mij want St,Nicolaas moet weer vele bezoeken afleggen in slotermeer en in andere stadsdelen
het is een fantastiese periode om zo veel kinderen en ouderen
gelukkig temaken.

Wendy de hartelijke groeten van ome Henk

gebeld

Beste Wendy,
Ik heb gebeld naar Henk Kneulman en een afspraak gemaakt.
m.vr.gr Joop
Henk tot de 22-10 007 om 14.00 u groetjes

Wendy van Schoorl-Plakké

Hai Wil

Leuk dat je hier ook een berichtje achter laat! En Stien natuurlijk.. alles goed dames?
En Ome Henk, hoe gaat het nu?
Ik hoop goed.
En Joop: nee, berichtje was niet voor U, zal wel een foutje geweest zijn.

bellen

Beste Henk,
Je bericht gelezen en bel even van te voren wanneer het je schikt
m.vr.gr. Joop

Henk Kneulman 1923

Henk Kneulman 1923

Beste Joop je berichten op deze site gelezen en zo je weet loop
het naar december dus vol verwachtimg klopt mij hart
laat mij per telefoon even weten wanneer je komt.
Beste Wendij ook jij van mij de allerhartelijkste groeten en de
beste wensen.Ik ben de vorige week nog in de Boeg geweest
en er is daar veel vernieuwd het ziet er nu zeer mooi uit

bewondering

Beste Wendy,
Uit je schrijven blijkt,dat je een sociaal gevoelige vrouw bent en daar heb ik wel in deze tijd bewondering voor.
Met Henk Kneulman gebeurt wat ik nu beloofd heb,dat beloof ik jou ook. m. vr. gr. joop

wen

maar vind wel dat je gelijk heb dat er weinig word geschreven

wen

wel doen he joop je belooft wel maar doen ho maar

komt hij nog

Beste Henk,
Je zult je wel afvragen"komt hij nog",wel beloven en niet komen,staat gelijk aan liegen.
Ik kan een smoes verzinnen,maar dat doe ik niet en de waarheid is gewoon luiheid.!
Henk,nu echt.
Ik kom zo snel mogelijk en daar houd je mij maar aan.
Groetjes aan je vrouw en tot ziens Joop

wil kint

he wil alles goed julliehier gaat alles lekker ik kom nog weleens op deze site is erg leuk nou groetjes ook aan han stien

wil kint

wil kint

Vind ik toch allerlei namen die mij bekend zijn. Ook ik werkte in de boeg o.a. als receptioniste. Was blij om te zien dat de heer Henk Kneulman nog steeds goed gaat. Ook Stien en Wendy de hartelijke groeten van Han en Wil kint

oproep

Beste Henk Kneulman,
Deze site weer eens bekeken en vind dat er de laatste maanden weinig wordt geschreven.
Daar ik met mijn vrouw nogal druk ben ( zij is invalide ) en overal met haar naar toe moet,heb ik nog geen tijd gehad om je te bezoeken.
Een vraag:Kun je niet iets schrijven over jouw oorlogsverleden,over het verzetswerk etc. ?
Je hebt mij in het vorige bericht geschreven,dat je het beter kunt vertellen,dan op deze site te tikken,maar probeer het,dan wordt jouw site ook weer levendig en krijg je van zelf reacties.....DOEN !
Groetjes en ook de groeten aan je vrouw
Joop

stien

hoi meneer kneulman alles goed ook met je vrouwtje ging een beetje verkeert he met ene joop maar ja oke groetjes van mij stien

Joop

Joop ik heb je bericht van 26Maart gelezen ,dit bericht was een bericht van Stien aan Wendy het woordje hoop was niet Joop
ik vond het wel leuk dit bericht Joop de hartelijke groeten van
Henk