Allochtonen bestaan niet

Verteller: Henk Kneulman
8 Fans

Het is een wat vreemde uitspraak voor een 81-jarige Amsterdammer, maar het komt recht uit zijn hart. Een mooi vrijwilligershart overigens, waar Henk Kneulman geen moordkuil van maakt. Volgens hem zijn we anno 2004 allemaal Amsterdammer geworden. Of vader en moeder nu in Marokko of Turkije zijn geboren, in Suriname of op de Antillen, we zijn allemaal kinderen van de stad Amsterdam.

Akbarstraat jaren vijftig Bos & Lommer. Begin jaren vijftig. Duidelijk zichtbaar zijn de nog de onbebouwde polders die later deel zouden uitmaken van onder andere Geuzenveld Slotermeer

In de Eduard Vetermanstraat - waar meneer en mevrouw Kneulman (beide 81 jaar) al sinds juni 1969 wonen - staat de deur op nummer 21-huis voor iedereen open. Regelmatig komen er jochies van Marokkaanse afkomst binnengelopen met de vraag of Buurman Henk een band kan plakken of een achterlicht wil repareren. Nooit draait hij daar zijn hand voor om. De contacten in de buurt met mensen van een andere cultuur-religieuze achtergrond zijn in de regel warm en prettig. De familie Kneulman begrijpt dan ook niet waarom zoveel ‘autochtonen’ — Henk huivert van het woord — zich zo negatief uitlaten over de mensen die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland zijn gekomen om een nieuwe toekomst op te bouwen. “Gezelligheid, een prettige sfeer en een mooie leefomgeving zijn factoren die we zelf in de hand hebben. Maar daar moeten we dan natuurlijk persoonlijk en actief in investeren", aldus een bevlogen Kneulman. Jaren was hij actief in het Speeltuinwerk, maar ook zette hij zich in voor de Vrijwillige Brandweer, Politie en Leger. En wat te denken van de ANBO, de Mariakapel in Bos & Lommer en de Klaverjasclub? In die verbanden was het dat Henk Kneulman leerde hoe het is om met anderen actief en vrijwillig samen te werken en hoe het is om steeds je eigen verantwoordelijkheid te nemen. “Als je goed contact wilt met je Turkse, Marokkaanse of Bosnische buren, zul je zelf op ze moeten afstappen. Je zult zien, hoeveel je van hen terugkrijgt. Ook zij willen een schone en prettige buurt. Veel te veel mensen wachten af en bemoeien zich niet met de andere bewoners uit de straat. Vind je het gek dat we langs elkaar heen leven?"
Meneer Kneulman is waarachtig een bevlogen man, als je hem hoort praten over hoe je een buurt leefbaar kunt houden. “Laatst ergerde ik mij zo aan overwoekerend struikgewas, dat ik zelf de heggenschaar maar ter hand nam. Ik was nog geen vijf minuten bezig en er stond al een groepje opgeschoten ‘Marokkaanse’ jongens bij me.‘Laat ons dat nu doen meneer Kneulman, dat is toch veel te vermoeiend voor u’. Kijk, dat vond ik mooi. Toen werd me duidelijk dat het ook hun buurt is en dat ze respect hebben voor mij. Respect dat ik heb verdiend door het eerst zelf te tonen." Waren alle Amsterdammers maar zo.

Bekijk meer afbeeldingen

Henk Kneulman in Mariakapel Bos & Lommer Henk Kneulman als vrijwilliger in de Mariakapel in Bos & Lommer. De foto dateert uit de jaren vijftig.

Meneer Kneulman Meneer Kneulman (81). Eduard Vetermanstraat , Geuzenveld Slotermeer. Mei 2004

Oorkonde Verzetsheld Oorkonde van de Gemeente Amsterdam voor bewezen verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog.

j

Wendy

Beste Wendy,
Als dit bericht,25 Maart 2007,aan mij gericht is,moet ik je helaas teleur stellen,ik ken daar geen mens.
De wijkpost van de boeg is mij niet bekent,daar ik,toen ik nog in Amsterdam woonde,in een hele andere buurt vertoefde,zodoende.
Toch wens ik je een goede gezondheid toe en veel plezier op deze site.
m.vr.gr. Joop.

wendy

wendy van de wijkpost hoe gaat het met je hoop alles goedleuk je hier te treffen stien je weet wel van de boeg

BEKIJK

Beste Henk Kneulman,
Een poos niet op deze site gekeken en zie nu pas de reactie van U kant.
Ik woon nu in Hoofddorp en als ik even tijd heb en in de buurt ben,kom ik langs.
Bekijk ook eens de site www.geheugenvanoost.nl of tik eens de naam Kneulman in,dan kom je de verschillende kneulmannen tegen.
Een aanrader en leuk om te lezen.
m.vr.gr. Joop Jansen

Wendy

Hallo Wendy ik ben verheugd weer een oude bekende op deze site tegentekomen en telezen dat alles met jou en de man prima is,
met mij gaat het prima en met de vrouw gaat het ook redelijk goed
zo als je wel gehoort zal hebben is mijn taak in de boeg na 9 jaar geeindigd en ik moet je zeggen ik mis het wel want het was nog de
enige vrijwilligers werk in Bos en Lommer zinds de jaren 50 die ik
met zeer veel plezier heb mogen doen.Wendij doe de groeten aan
alle bekende en ik hoop je nog eens een keer te ontmoeten veel liefs van Omen Henk

Wendy van Schoorl-Plakké

Hallo Ome Henk

Hallo Ome Henk,
Leuk om u op deze site voor de Westerlingen tegen te komen en een mooi stukje heeft u geschreven. Ik ben blij dat er mensen zoals u en uw vrouw bestaan, mensen die alles gelukkig nog door een menselijke bril zien. ik hoop dat alles goed gaat met u en uw vrouw. Met mij gaat alles ook prima, (ja, met de man ook hoor hahaha). Misschien tot ziens!
Veel liefs ook voor "moeders", Wendy van Schoorl-Plakké (voormalig Wijkpost voor Ouderen, Bos en Lommer).

stien

nou het gaat anders best hoor blijven oefenen groetjes ook aan de vrouw stien

H.A.Kneulman

allochtonen bestaan niet

Hallo stien
ik ben een beginneling op de computer, bij het zoeken kwam ik jou tegen op deze site harstikke leuk ,met mij gaat het goed ,en ik wens jullie veel gezondheid en geluk in 2007
Hartelijke groeten Henk

Henk Kneulman 1923

Beste Joop Jansen,
ik ben een beginneling met de computer met het zoeken op de pc
kwam ik jou bericht tegen natuurlijk is er veel te vertellen neem
in dien het mogelijk is nog eens contact op, vertellen kan ik nog wel
maar op papier zetten is voor mij veel moeilijker

Re: Allochtonen bestaan niet

Nu de P.T.T weer een andere naam krijgt,moest ik even aan U denken.
U heeft mij verteld,toen ik bij U op bezoek was,dat U vanaf de Don Bosco ambachtschool,als monteur bij de P.T.T bent gaan werken.
Het lijkt mij,gezien de tijd waarin wij werkten er veel is veranderd en daardoor ook veel te vertellen is.
Zien wij (ik), hier ook nog een verhaal over?
Graag Uw antwoord
m.vr.gr.Joop

he meneer kneulman leuk u te zien via dezesite
alles goed hier wel groetjes stien

Eenmaal ben ik bij U thuis geweest i.v.m genealogie.
Ik ben een kleinzoon van Fie Kneulman geb.1860 in Hoorn en overleden 1938 te Amsterdam.Mijn overleden oom Henk Kneulman is ook eenmaal met zijn vrouw bij U geweest. Ik hoop dat U zich dat nog kan herinneren.
Nog vele jaren in goede gezondheid door mij toegewenst en de groeten aan Uw vrouw.