Mozaïeken Blomwijckerpad

Mozaïek op de hoek van het Blomwijckerpad en Cromme Camp. Titel: Krijger; kunstenaar: Dick Zwier; Bijbelse spreuk: Spreuken 24:33-34.

Okko Steensma dook in het verhaal achter de mozaïeken aan de gevels van het Blomwijckerpad.
Zie de oproep van Hugo de Bruijne van 30 mei.

Het opgemerkte mozaïek is aangebracht, onder het motto ‘wandkunst als gevelversiering’, op een gevelwand van etage woningen op het Cromme Camp, grenzend aan het Blomwijckerpad. Deze woningen werden beheerd door de toenmalige beheersstichting Patrimonium. Niet alleen op de hoek van het Cromme Camp met het Blomwijckerpad is een gevelversiering aangebracht maar ook op de hoeken van het Blomwijckerpad met Witte Klok en het Groenpad.

Een aardige bewoner (C. Vogelaar) van het Groenpad heeft de bijbehorende Bijbelse spreuken opgezocht en opgeschreven. (Zie onderaan.)

Gepubliceerd: 30 juni 2008

Mozaïek op de hoek van het Blomwijckerpad en Witte Klok. Beeldt uit: Spreuken 24: 27, verder geen gegevens.

Mozaïek op de hoek van het Blomwijckerpad en Groenpad. Beeldt uit: Psalm 128, verder geen gegevens. Foto: M.J.H. Steensma – Petri, juni 2008

e bijbelse sreuken uitgeschreven door C. Vogelaar

geert lebbing

gegevens

De 3 mozaieken zijn gemaakt en opgeleverd in 1960, in opdracht van WBV Patrimonium, die de kunstenaars honoreerde met fl. 1.500.
Inderdaad is kunstenaar Dick Zwier (1915-'93) de maker van de zg. 'Krijger', Berend Hendriks (1918-'97) van de ladders en Lex Horn (1916-'68) van 'het Vuur'.
Ze zijn bij het stadsdeel geregistreerd onder nummer 0041.
Misschien leuk voor u om deze info te hebben.

geert lebbing

gegevens

Erg!

Channah, voor mij geldt min of meer hetzelfde. Ik woonde bijna op het hoekje van het Groenpad en heb eigenlijk nooit bewust naar het kunstwerk gekeken.

Channah

Erg!

Het is toch wel erg: ik heb naast een van de mozaïeken gewoond: die op de hoek van Witte Klok. Het onderste raam rechts naast het mozaïek was enige jaren mijn huiskamerraam. Maar ik kon het pas voor de geest halen toen ik het hier weer zag. Nu moet ik zeggen dat ik de mozaïeken ook nu niet mooi vind, maar dit terzijde.
Hartelijk dank voor de moeite, heren Vogelaar en Steensma!