Herinneringen van een 'oudgediende' Diender (16)

Verteller: Barteld Plenter
Slotermeer
Tennispark aan de Burgemeester Cramergracht met op de voorgrond de teen van de latere spoordijk. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 14 juni 1960

Het 'Geheim van West'
Nog een verhaaltje wat ik U niet wil onthouden en ikzelf zeer vermakelijk vindt.

Niet lang nadat ik mijn rijbewijs had gehaald, wilde ik met mijn gezin op familiebezoek in Drenthe. Een auto had ik echter nog niet, daar was toen nog geen geld voor (1963).
Nu was er dicht in de buurt een man die een autorijschool had en dit werk deed met Volkswagens. Naast het gebruik als lesauto verhuurde de man deze wagens ook wel eens, en door mij werd daar dus voor onze korte vakantie een VW-tje gehuurd. Hierdoor maakte ik kennis met de man die de auto’s verhuurde, maar meer nog met zijn vrouw, een aardige dame en een zeer knappe verschijning - zij deed de administratieve afhandelingen voor wat betreft de verhuur.
Een paar maanden later reed ik en m’n collega in de nachtdienst met de surveillanceauto over de Jan Evertsenstraat dicht bij de Sloterplas. Daar zagen wij bij het tennispark dat daar tussen de Jan Evertsenstraat en de Jan van Galenstraat is aangelegd, een personenauto staan met de knipperlichten aan. Omdat er bij het tennispark al eens eerder was ingebroken besloten wij een kijkje te gaan nemen. Er bleek echter van een inbraak geen sprake te zijn, er was een stel van beiderlei kunne op niet mis te verstane wijze op het biljart een huwelijk aan het nabootsen.
Maar om de chauffeur van de wagen in kennis te stellen van zijn knipperende lampen werden ze toch maar even door ons - bij hun heftige doch vreedzame bezigheden - gestoord.
Tot mijn verbazing bleek het vrouwelijke deel van het stel, de eega van de rijschoolhouder te zijn. Ze herkende me door de schrik, consternatie, of wat dan ook, echter niet.

Een tijdje later werd ik samen met mijn maat naar een echtelijk ruzie in de Colijnstraat gestuurd. U raadt het vast al, de ruzie was tussen de rijschoolhouder en zijn mooie eega, wat was het geval;
De vrouw beschuldigde haar man van overspel met één van zijn leerlingen, de ruzie was nogal hoog opgelopen en begon behoorlijke heftige vormen aan te nemen.
Enfin, het verhaal van beiden aangehoord hebbende, heb ik de vrouw toen even apart genomen in de keuken en van mijn waarneming bij het tennispark in kennis gesteld, waarna ze met het schaamrood op de kaken snel inbond. De ruzie werd bijgelegd en het huwelijk heeft nog jaren stand gehouden, hetgeen ik vanuit mijn woonkamer in de Wigbolt met eigen ogen heb kunnen waarnemen.

Lees ook de andere verhalen van deze diender.

dom?

geen probleem.

Dank

Pieter, bedankt voor je reactie, maar ik dacht dat de tekst onder de foto ook van jou was. Sorry dus.

De redactie bedankt voor de uitleg, beetje dom van mij om dat begrip voor 'teen' niet te kennen, maar in elk geval ben ik weer een stukkie wijzer en ik had het ook in de DvD kunnen vinden zie ik zojuist. Dubbeldom dus. ;-)

Jan van Zijp

Teen

Beste Kas,

De 'teen' van een dijk is als de 'voet' van een berg, dus de aanzet van onderaf.
Wanneer je direct antwoord wilt, kun je beter een e-mailtje sturen aan de redactie.
Wij zijn een vrijwilligersorganistaie en soms duurt een antwoord iets langer dan sommige mensen wenselijk achten. Sorry.

Kas

Je hebt ongetwijfeld gelijk Kas, alleen de onderschriften bij de foto's worden door de redactie gedaan van HGvW, dus stuur die even een berichtje....

Dus het is eigenlijk d)
groetjes

Niet gelezen?

Wordt deze rubriek a) niet gelezen, of b) heeft niemand het antwoord op mijn vraag, of c) is hier onbeleefdheid troef?

Teen???

Wat is de "teen van de latere spoordijk?"