Juffrouw Kat, dat ben ik

7 Fans

Zij was de juffrouw van vele kinderen uit Slotermeer. Dat is ook niet zo raar, als je je bedenkt dat zij al meer dan 43 jaar voor de klas staat. Het begon allemaal op de Burgemeester Rendorpschool, in 1958. Later kwam zij terecht in de Burgemeester Fockschool en inmiddels werkt Hennie Kat (68) — ver na haar (vervroegde) pensionering - nog steeds twee dagen per week voor de Slootermeerschool (voorheen Burgemeester Fockschool) .

De klas van Juffrouw Kat De Klas (VB) van Juffrouw Kat, Burgemeester Rendorpschool, 1966-1967. Slotermeer

“Vroeger had ik alleen Hollandse kindjes. Nu zijn het zijn het allemaal kinderen van allochtone afkomst. Ik weet nog dat ik het eerste Marokkaanse jongetje, Joesoef Yaghdi, van de hele school in mijn klas had.” Dat kunnen we ons anno 2004 maar nauwelijks voorstellen: slechts één Marokkaans jongetje in de klas. Niet dat Juffrouw Kat daar moeite mee heeft, met al die allochtone kindertjes, integendeel. “Mij zijn ze allemaal even lief, wit of bruin, geel of rood. Het is mij om het even. De boefjes haal ik er natuurlijk nog steeds gemakkelijk uit. Ik weet precies welke jongens het later moeilijk gaan krijgen.”

Juffrouw Kat waakt er echter voor het verleden al te zeer te romantiseren. “Natuurlijk, vandaag de dag wordt er meer en vervelendere rottigheid uitgehaald dan vroeger, maar dat ligt meer aan de sociaal-maatschappelijke omstandigheden van deze kinderen dan aan hun karakters. Boefjes worden geboren én gemaakt. En bovendien, ik had me er vroeger ook een paar tussen zitten hoor.”
Met zichtbaar genoegen haalt ze — samen met haar levenspartner (65) - herinneringen op aan een van haar oud-leerlingen. Laten we hem Japie Klomp noemen. Japie Klomp was een echte boef, die het stelen en liegen als tweede natuur had meegekregen. “Het zal aan het begin van jaren zeventig zijn geweest”, vertelt Juffrouw Kat. “Ik had hem al regelmatig op kleine vergrijpen betrapt, toen ik er achter kwam dat hij ook van collega’s stal en zelfs de kinderpsychologe van haar zuurverdiende centen beroofde. Ik ben hem op een goede dag na school gevolgd en ontdekte zo dat hij zijn buit in een zelfgemaakte hut bewaarde.” En dus betrapte de juffrouw hem op heterdaad, wat overigens het einde van Japie op de Burgemeester Rendorpschool betekende. Een en ander verklaart natuurlijk wel waarom de kinderen haar de ‘Rechercheur’ noemden. Ze kwam echt overal achter.

Jaren had Juffrouw Kat niets meer van hem vernomen, tot ze niet zo lang geleden met een vriendin in een koffiecorner op de Looiersgracht een ‘bakkie’ zat te drinken. Zij ving aan de andere kant van de bar een gesprek op van een man die aan iemand anders vertelde wat een sekreet en kreng van een juffrouw op de basisschool hij toch wel niet had gehad. Hennie werd ingeseind en samen posteerden zij zich in de buurt van deze laat-dertiger. Dit kon niet missen, dit was dé Japie Klomp van de Rendorpschool. Het lukte Hennie in gesprek te komen met Peter — want zo stelde hij zich voor — en al snelde babbelden zij over zijn basisschooltijd. “Ach man, wat een tijd. En die juffrouw die ik toen had, wat een kreng zeg!”
Juffrouw Kat, altijd wel in voor een geintje, vroeg hem: “was dat misschien juffrouw Lies?” Nee, die was het niet, dat was een schat van mens. En het was ook niet juffrouw Klaartje, die viel best mee. Wie was het dan wel? Was het misschien juffrouw Kat? “Ja, die was het! Mens, wat een vreselijk figuur.” Japie raakte nu zichtbaar opgewonden. Weggestopte en verdrongen herinneringen uit een ver verleden kwamen als maagzuur opgeborreld. “Juffrouw Kat. Ja ja, die was het.”

“Juffrouw Kat, dat ben ik.” Zei Juffrouw Kat. “En dan ben jij Japie, Peter.”
Peter, Japie — nog steeds notoir liegend - was met stomheid geslagen. Nu nog, na al die jaren, had Juffrouw Kat hem feilloos in de gaten. Wat een mens!

Juffrouw Kat 2004 Juffrouw Kat, 2004

Martin de Wolf

Juffrouw Kat deliefste Juffrouw uit mijn jeugd

Juffrouw Kat,

de laatse keer dat ik u gezien hebt, U bent nu dood, was tijdens de verjaardag van mijn broer, toen 40, nu 65, dus 25 jaar geleden al.

Op de Burgermeester Rendorpschool, ik was toen 11 jaar oud, dus dat is zo 51 jaar geleden, ik zat bij u in de klas, naast juffrouw de Jong? bleek later dat u daar een relatie mee had gehad.

2 kleine poedels had u, ik mocht die vaak uitlaten, ook een fiat auto, een soort sport model, vaak nam u mij mee richting mijn huis, anders nam ik de bus of met de fiets, naar Meer en Vaart in Osdorp.

In de klas was U best wel streng, maar oprecht en aardig, waarschijnlijk hd u al door wie ik was , een verlegen en introvert ventje, latent homosexueel, maar dat deed er niet toe, u als lesbisch en de juf naast u ook niet, overigens was de helft van de school leerkrachten glbti. Dat maakte de school zo uniek.

Juffrouw kat, ik heb u lief, altijd gehad en heden ten dagen loop ik elke week langs de school , met museum gasten die ik rondleid door d buurt, " kijk daar in het bovenste lokaal zat juffrouw Kat en ernaast juffrouw de Jong, ze hadden een relatie en ik zat bij hun in de klas, zo lief!

Emmy Pantouw-Burlage

Juffrouw Kat

Ik was wat aan het kijken en zoeken op internet en ik kom dit tegen .

Mijn vader was de conciërge , meneer Burlage.

Paar jaar geleden was er een reünie maar mijn vader was net overleden.  Dat was heel leuk voor hem geweest.

ik heb niet bij juffrouw Kat in de klas gezeten . Leuk om te lezen dat ze nog steeds actief is in het onderwijs.

Groet van Emmy Burlage

leen ( leffert Osinga )

Re: Re: Juffrouw Kat, dat ben ik

Sidney:
Dag juffrouw Kat,
Ik heb in 1977 - 1978 op de Rendorpschool gezeten, in de Eerste klas. Niet bij u, maar bij Wilma Quaack (als ik me de naam goed herinner), maar ik herinner me u wel als een strenge maar hartelijke lerares voor de bovenbouw... U bent (afgezien van uw grijze haar) niets veranderd. Ik verhuisde in 1978 naar Purmerend (Purmereutel, zoals u toen zo treffend zei) en ik ben uiteindelijk in Nijmegen terechtgekomen, waar ik samenwoon met mijn vriendin en mijn zoon.

ikzelf ( Leffert Osinga ) heb daar ook op school gezeten , als ik het me nog goed herinner was dat 1978-1981 , meerdere namen diei k me zo kan herinneren zijn Astrid Rombout , kiki , erwin , arjan , michael , Erik , Ingrid , was een heerlijke tijd , goede herinneringen.......

Ed Veenstra

Reactie

Kwam bij toeval op deze pagina terecht. Op de zwart-wit foto bovenaan staat rechts van mevrouw Kat mijn vader.

Joos Kat

Ik ben Joos Kat en heb rond 1958 les gehad van juffrouw Kat. Dank zij haar mocht ik in 1 schooljaar de 3e en 4e klas doen. Ik ben haar daar heel dankbaar voor.

ikram

juf kat

u bent dood ik was heel blij toen u leefde in groep3 kwam u altijd langs

Re: Juffrouw Kat, dat ben ik

Ik heb niet op de Burgemeester Rendorpschool gezeten maar jullie Juffrouw Kat woonde vroeger bij mij in de flat. Hele aardige vrouw die helaas vorig jaar is komen te overlijden.

Ik was 9 jaar toen mijn ouders verhuisde van de Hasenbroekstraat naar Slotermeer. Daar op de Rendorpschool de laatste 3 jaar gezeten.
Kan mij er helaas weinig van herinneren, maar u wel en nog een vrouwelijke collega en meneer van Wees. Het zal mij verbazen als u mij zich herinnert. Ik geloof dat ik nog al eens lastig was. Maar het is goed gekomen met mij. Geniet van de dagen. vr gr Carel F. de Groot.
c.degroot@kringkoop.nl

Dag juffrouw Kat,

System Administrator

Ik heb hele fijne herinneringen aan juffrouw Kat. Ik zat bij haar in de klas van 1961 tot 1963. Op een gegeven moment zat ik in het gips omdat ik met voetballen een trap had gekregen en mijn knieschijf een deuk had opgelopen.
Omdat ik slecht kon lopen mocht ik met juffrouw Kat in de auto naar de schooltuintjes !!! Al m'n vriendjes stinked jaloers, want dit was nog nooit vertoond. En m"n moeder blij want ik kwam toch met de zelf gekweekte radijsjes thuis.

Hallo, Mijn naam is Ben gaillard en heb in de 5e en 6e klas van de Rendorpschool bij u in de klas gezeten,dat was in 1962 en 1963. na de lagere school ben ik naar de LTS gegaan en heb daar de opleiding elektrotechniek gevolgd. vervolgens aan het werk gegaan bij een groot intallatiebedrijf en de avond MTS gevolgd en afgerond. Hierna bij de toenmalige PTT als onderhoudsmonteur in de telefooncentrales. Nu nog steeds werkzaam bij KPN als senior projecteur en hoop dat nog even vol te kunnen houden. Ondertussen ook nog getrouwd en twee kinderen op de wereld gezet. Met mijn gezin gaat gelukkig alles goed en ik hoop met u ook. groetjes Ben, erg leuk om op deze manier iemand uit het verleden terug te zien.

he jufrouw kat ik zat ook in uw klas ik heb u gemist juf ik ben nu 20 jaar

juffrouw kat

Voor mij een tijd geleden dat ik op de rendorpschool heb gezeten niet lang.Ben vrij snel verhuisd met mijn ouders leuk tijd gehad en gewoond.Leuke buurt kinderen waar ik mee speelde en 1 jongen waar ik goed mee om ging in die periode ,was toen geloof ik 8 jaar hij wat ouder woonde ook achter ons en was enige kind en zat ook op die school.Juf Kat kwam vaak bij hem thuis misschien weet u nog wie hij is weet alleen dat hij Arjan heet.Hij was vaak bij ons thuis of ging mee naar mijn opa en oma in ede bij al mijn nichtjes en neefjes.Wij hadden ook een zwarte poedel ,ik was toen een lief indische meisje.Zou wel willen weten hoe het met deze jongen is en misschien weet u hoe het met deze jongen is.
gr.Grace v Nuissenburg-Schut