Vroege herinneringen uit de Van der Hoopstraat (3)

Verteller: Joop Loots
Staatsliedenbuurt, Westerpark

Mijn herinneringen aan de winkels/zaken die daar waren, vanaf het van Limburgstirumplein tot de Fanius Scholtenstraat , 1e deel

Hier zat Jamin (hoek Van Limburgstirumplein - Van der Hoopstraat) Foto: Joop Loots, 25 augustus 2008

Op de hoek de winkel van Jamin

Daar kochten we een soldaten karamel voor 1 cent, een grote rode wijnbal voor 2 cent. Direct naast de winkel zaten in de pui twee groene luiken, die van binnenuit weggehaald konden worden, zij dienden voor de bevoorrading van de winkel want het magazijn van Jamin was daarachter. In de zomer en alleen als het erg warm was, werd er een luik weggehaald en stond daar een verkoopster om ijs te verkopen. Dubbeldik voor 10 cent en dubbeldik met chocolade voor 15 cent. Normaal kon je voor het ijsje gewoon in de winkel terecht.Door elkaar genomen was het armoede troef in de straat, en Zaterdag tegen sluitingstijd moest ik van mijn moeder naar Jamin om een puntzak suiker te halen. Het was namelijk zo dat de gesuikerde snoepjes in vierkante trommels in de vitrines in de toonbank stonden met een deksel met glas erop zodat je kon zien wat er te koop was. Was de trommel leeg dan bleef het afgevallen restsuiker over wat werd verzameld, en dat kon je dan kopen voor een dubbeltje.

Van Der Hoopstraat 31

Hier werden autopeds en later ook kinderfietsjes en nog later ook wasmachines verhuurd. Als je kwam kon voor minimaal een autoped huren voor een halfuur en dat werd nauwgezet op een kladblok bijgehouden: je naam adres en tijd van aanvang van de huur, en o wee als je te laat de autoped terug kwam brengen. Fietsjes werden later ook verhuurd en dat was een geslaagde zet. Menig klein kind heeft daar fietsen op geleerd. In een latere periode begon de eigenaar ook aan de verhuur van Hoover wasmachines. Dat waren vierkanten machines met een zeer snel draaien vin en bovenop een Acme-wringer. De machines werden 's morgens gebracht en in de namiddag weer opgehaald, de man sjouwde dan trap op en af en dat voor de prijs van 1 gulden per dag.
Wij hadden een groot gezin, 5 kinderen, dus was één dag niet toereikend, je had dan de mogelijkheid om de machine voor een weekend te gebruiken voor de prijs van een rijksdaalder. Hij werd dan vrijdags ver in de namiddag of vooravond gebracht en werd 's maandag ochtend heel vroeg weer opgehaald.

Van Der Hoopstraat 33

Kan ik mij niets meer van herinneren.

Van Der Hoopstraat 33a

Daar zat de brandstoffenloods van Krunenberg, zoals al eerder genoemd is werden hier ook kleine zakjes kolen verkocht. Vijf zakjes kwamen overeen met een half mud en dus tien was precies een mud. Ook zakjes met aanmaakhout werd verkocht, en Union briketten. Af en toen had hij ook turf te koop. In de avond werd er vaak een briket of een turf in de kachel gegooid, daar bleef hij dan de hele nacht langzaam op branden en je hoefde dan s'ochtends vroeg niet de kachel opnieuw aan te maken. Bekende kolen soorten waren Donetz, antraciet, eierkolen en later ook parelcokes. Bij het pand 47, nu een fietsenstalling trof ik nog twee oude heren van bijna 80 jaar, die mij konden vertellen dat de oude heer Krunenberg op zekere dag achterin de kolenloods dood was aangetroffen.

Lees alle verhalen in de rubriek over de Van der Hoopstraat.

Verhuur van autosteps, fietsen en later ook Hoover wasmachines Foto: Joop Loots, 28 augustus 2008 No. 31, verhuur van autosteps, fietsen en later ook Hoover wasmachines -

Wat hier zat? -

Brandstoffenloods van Krunenberg -

Annie van der Noort

Kruunenberg

Hallo Dinie Adelaar,
Mijn Vader werkte vroeger ook bij Kruunenberg en in die tijd had ook ook vrienden waarvan de naam Adelaar was.
Zijn naam was Chris Adelaar als kind ben ik daar wel eens thuis geweest was een man met donker haar.
Mijn ouders zijn wel eens een weekje met Chris en zijn vrouw naar Valkenburg geweest,zijn dit toevallig jou ouders.

dina adelaar

kruunenberg

mijn vader werkte bij de kolenman en we woonden op nummer 55 boven de groentenman.Eerst was eefje de eigenaar en later wim nijdam,mijn vader was ook wel bekend als zwarte chris en vooral omdat hij vaak dronken was.Ik heb een leuke jeugd gehad in staatsliedenbuurt, ondanks toch wel armoede en een dronken vader.Ik ga absoluut nog een keer kijken hoe het er nu is en dat zal niet meevallen.