Shirley´s Derde Column: 229 gebakjes

Na weer een maand lang wachten is hier dan eindelijk Shirley´s derde column.

Bijlage Shirley Column 2 Familie de Vries

Sinds de zomer van 1997 heb ik namens de Westerpost 229 stellen mogen feliciteren met hun trouwdag. De meeste waren 50 jaar getrouwd, maar ook stellen die 60 jaar en uiteraard 70 (één keer meegemaakt; de Telegraaf vond het overigens geen artikel waard) jaar getrouwd zijn, verdienen volgens ons een plekje in de buurtkrant.
In zeven jaar tijd 229 gebakjes, koekjes of plakken cake. Ik heb ze in driekwart van de gevallen afgeslagen. Een mens heeft nu eenmaal een streefgewicht te behouden. Gelukkig ging er in bijna alle gevallen tegelijk een wethouder mee en geloof me, daar zitten een paar zoetekauwen bij!

Omleidingen

In bijna alle gevallen werden we met open armen ontvangen en staken meneer of mevrouw of beide tegelijk — en dat is soms moeilijk — meteen van wal met hun levensverhaal. Ik heb trouwalbums met fraaie zwartwitte en soms vergeelde foto’s bekeken, heb vertederd naar de foto’s van het volledige kroost aan kleinkinderen gekeken en zo af en toe kwam er ook nog een trouwboekje op tafel. Zeker 46 keer werd mij verteld dat het stel elkaar op de Nieuwendijk heeft ontmoet, 136 keer is er in het oude stadhuis getrouwd en 87 keer werd het geheim van een goed huwelijk omschreven als ‘een kwestie van geven en nemen’. Daarnaast heb ik ook alle ouderdomskwalen in geuren en kleuren aangehoord. Ik kan afstuderen in omleidingen, diabetes en staar. Deze informatie kwam uiteraard nooit in de krant. We houden het gezellig.

En gezellig was het! Werken is voor mij gemiddeld drie keer per maand op visite bij ‘opa en oma’. Op de bank, praten over vroeger, foto’s kijken… De foto’s bij het artikel maak ik ook. Het is soms een hele klus om de echtparen nog net zo romantisch als ze in hun verkeringstijd waren op de foto te nemen. Een meer gemakkelijke klus is het schrijven van het artikel. Met net die ene leuke zin probeer ik de aandacht op het verhaal te vestigen. Zoals “Hij kocht me voor een gulden!" of nog openhartiger: “Seks is leuk, maar het gaat om meer!" En wat dat meer is, is mij de afgelopen zeven jaar steeds duidelijker geworden. De wijze lessen, geheimen van zulke lange huwelijken heb ik met succes ter harte genomen. Afwachten of ik de vijftig jaren haal. Aan alle bruidsparen: alvast heel erg bedankt.

Bijlage Shirley Column 4 Familie le Blansch

Bijlage Shirley Column 3 Familie Jongens