Van Beuningenstraat

Westerpark, Staatsliedenbuurt

Wie weet er nog meer over de Van Beuningenstraat?

Van Beuningenstraat, richting Groen van Prinstererstraat Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 25 juni 1920

Mirjam Brinks is voor woningstichting Rochdale bezig met een boek over 100 jaar Van Beuningenstraat. Aan de hand van verhalen van bewoners wil zij de geschiedenis van deze straat vertellen. Zij is dan ook op zoek naar allerhande informatie over deze straat. Het liefst van bewoners en vooral ook oud bewoners van het Rochdale complex. (nummers 97 t/m 109).
Ook is zij erg benieuwd naar bijzondere gebeurtenissen die zich in deze straat hebben afgespeeld.

Heeft u informatie voor Mirjam? Stuur haar een e-mail door op de volgende link te klikken: Mirjam

gepubliceerd: 10 oktober 2008

polder al

van beuningenstraat

ik nol polder heb van 1948 tot 1963 inde van beuningenstraat gewoond ik speelden veel met leo treep en Artur nijman mijn neef jan stobbe ik woonden op nummer 21 2 hoog

l.treep

1946-1963

ik heb heel wat mee gemaakt in de van beuningstraat .
ik woond op nr 19-2 hoog
mij vader had duifen kast op dak.
die zoon had een motor .en reed altijd door die straat met een rot gang
mij vader had hem al een paar keer gevraag of hij het wat rustig aan kan doen.
in die tijd speelden veel kinderen in die straat . op een dag reed hij weer zo snel door die straat.. en reed hij mij broer om ver.. nou.. !!! mij vader keek toevallig uit het raam .. zag dat gebeuren.. hij stoof naar beneden .. en pakte een steen uit de straat. en gooi die naar de vent op de motor...die viel op straat. mij vader naar hem toe ... die zij tegen hem als nog een keer zo snel met die motor door die straat gaat . gaat je kop er af .. hij heb het nooit meer gedaan .

groetjes leo

23 juni 2010..07:55

ad van der kroon

Re: kruidennierswinkel

ad van der kroon, 28 okt 09, 22:26
Ik ben ad van der kroon wij hadden een kruidennierswinkel op
nummer 11 in de van beuningenstraat en wij woonden op nummer
17 2hoog naast onze winkel was een melkboer n bakker

ad van der kroon

kruidennierswinkel

Ik ben ad van der kroon wij hadden een keuidennierswinkel op nummer 11 in de van beuningenstraat en wij woonden op

nummer 17 2hoog naast onze winkel was een melkboer n bakker

FRED VAN RIEMSDIJK

1948/1964

Ik heb van ongeveer mijn 2e jaar tot aan mijn 16e in de van Beuningenstraat gewoond op nummer 32 3 hoog voor. Mijn vriendje Rinie woonde op 3 hoog achter. Ik zou wel een uur over deze tijd kunnen schrijven maar maar ik zal proberen het wat kort te houden. In 1 van de vorige reacties zag ik dat er 1 maal in de maand de huur op werd gehaald. Nou dat was in mijn jeugd altijd om de week door de huurjuffrouw. Dat zal een bedrag geweest zijn van rond de 2 a 3 gulden. Ze liet dan op maandag wel altijd en katjes dropje achter voor mijn zus en broer die op dit adres geboren is. Dat was dus een feest als je van school thuis kwam. ( moet je nu eens voor komen). Op maandag was het altijd was dag en dan stond mijn moeder in een wasketel op het gas in het keukentje de was te koken. Als je dan op een wat ongelukkige tijd thuis kwam kon je gelijk helpen spoelen en de was met de hand wringer. Later kocht ze een Edy wasmachine met een wringer er op dat was een hele verbetering. Je mocht toen ook geen kleedjes buiten uitkloppen en als dit dan wel gebeurde moest er een op de uitkijk gaan staan om te kijken of er geen politie aankwam. Ik zelf ben van 46 en heb de eerste 2 jaar bij mijn opoe ingewoond boven de melkboer Ome jan gewoond op de Wittenkade. Maar zoals ik al zei ik kan wel uren over diet ijd vertellen. Ik heb daar dan ook het grootste gedeelte van mijn jeugd gesleten en die is best blijven hangen. Ik ben eigenlijk meer iemand die heel goed kan luisteren en ook heel graag 1000 vragen zou willen beantwoorden over die tijd en die buurt als dat ik 1000 woorden op papier moet gaan zetten. ( heb ik ook geen moeite mee hoor maar dan heb ik dag en nacht werk en daar begin ik niet aan. ( ik ben ook geen 18 meer maar gelukkig wel Amsterdammer.). Dus als jullie nog vragen hebben. Ik woonde zelf in het gedeelte tussen de Haarlemmerweg en de van der Duijnstraat.

Ik schijf dit op de computer van een kennis dus via dit adres kun je mij ook bereiken.
Heel veel groeten Fred.

Mirjam Brinks

boek vol bewonersverhalen

Els, hartelijk dank voor je reactie. Vrijdag 2 oktober verschijnt het boek '100 jaar Van Beuningenstraat'. Hierin staan onder meer verhalen van bewoners en oud bewoners.
Zijn er nog meer mensen met verhalen, krantenknipsels en/of foto's van de afgelopen 100 jaar van de Van Beuningenstraat, stuur dan een mailtje naar vanbeuningenstraat@gmail.com

Els bokhorst

Ons eerste huisje.

Wij hebben een korte tijd in de van Beuningen straat 3hoog op nr 172 gewoond. Volgens mij was de huur toen 75 gulden en werd maandelijks opgehaald.
Daar is in 1966 mijn zoon geboren.
Telefoon was er toen niet dus de dokter bellen was moeilijk. Gelukkig woonde er nog 2 huizen verderop een oom die telefoon had. Maar de dokter was toch te laat. De gezonde baby lag reeds in zijn bedje.
Ook stookte we toen nog de kachel met kolen.
Om de hoek van de straat was een kolenhandelaar.
Ondanks mijn dikke buik sjouwde ik met zo,n zak kolen de trap op .
De was deed je in een luier emmer op het gas pitje en hing hem op het balkon . Soms mopperde de beneden buurvrouw omdat het op haar was drupte.
Het was een halve woning met een zeer kleine wc . Dan moest je de deur openlaten omdat de ruimte te klein was.
Een douche was er ook niet dus gingen we soms naar het badhuis.
Toch was je blij omdat je een eigen huis had na de inwoon periode in de slaapkamer bij schoon ma.