Barre winters, paarden en indianen

Verteller: Elisabeth Toet
Bevroren water Geuzeneiland, 21 december 1966

Mevrouw Toet wordt een beetje opstandig als je haar 'mevrouw Toet' noemt. "Ik heet Elisabeth, hoor!", zegt ze dan. En toch verdient deze sympathieke dame enig respect. Want, al zou je het niet zegen, ze is al zeventig jaar oud, en nog steeds actief in de buurt en voor het stadsdeel. Bovendien woont ze al vijfenveertig jaar in hetzelfde huisje aan de Geleyn Bouwenszstraat.
Reden genoeg dus eens uitgebreid met haar te babbelen.

Desgevraagd vertelt Elisabeth dat ze in maart 1959 met haar gezinnetje naar Geuzenveld kwam, en dat ze het voor die tijd aanzienlijke bedrag van negentig gulden huur per maand moest betalen. Vóór haar huis, waar nu een prachtig park gelegen is, was het toen nog een kale en ruwe zandvlakte. "Zie je die dikke boom daar?", wijst ze, "Ik heb nog gezien dat het een heel dun stammetje had!". Mevrouw Toet heeft nog warme herinneringen aan de strenge winters van de zestiger jaren, ondanks het feit dat ze toen nog geen centrale verwarming had. Maar ze genoot ervan om te schaatsen op de bevroren wateren.

Toch heeft ze de beste herinneringen aan het Geuzeneiland, bij haar om de hoek. Want daar werd door de buurt van alles voor de kinderen georganiseerd. Één keer hielden ze er een heus indianenkamp; een activiteit die mede aanleiding is geweest voor het ontstaan van de manege aldaar. Ze heeft er nog een tijdje rijles gegeven, maar stopte toen ze bang werd van een paard te vallen. En prompt brak ze even later haar pols - toen ze uitgleed over een stukje ijs. "Potverdorie", zegt Elisabeth, "Daar had ik wel de pest over in!"

Geuzeneiland anno 2004 Dezelfde boompjes als op de foto hierboven, maar dan in 2004!

Geuzenveld Indianenkamp op Geuzeneiland, 1966

Ramo de Boer

Mooie herinneringen

Ben van '57 en opgegroeid in Osdorp. Heb zowel het indianenkamp als het circuskamp meegemaakt. Prachtige ervaringen, samen dingen doen, je grenzen verleggen, angst en hoop voelen. Spannend was vooral de voorstelling die we op het einde van het circuskamp gaven voor ouders, broers en zussen. Daarna was het afgelopen met de zomervakatiekampen. Mooie herinnering!

Ton van Tubergen, Amsterdam

Ik was erbij

Ik ben in 1958 geboren in de Nolensstraat en kwam veel op het Geuzeneiland, eerst bij de manege bij Hetty en later op de zomerkampen. Een daarva was het indianenkamp van de Blackfoot indianen. Je mocht de hele week je voeten niet wassen, vandaar. Het laatste weekend werd er in de indianen tenten overnacht door de kinderen. Ik was toen 8 jaar, dus dat was reuze spannend. Een 2e kamp was het kindercircus, waar ik nog een paardrijnummer als clowntje heb gedaan. Ik weet niet meer of het voor of na het indianenkamp was. Ik ben nog wel benieuwd of daar foto's van zijn. Alles liep volgens mij via de vereniging Ons Huis. Later ben ik met hun ook nog op zomerkampen geweest naar Vlieland en Gasselte. Ik zat, zoals zovele kinderen op de Kluut en later op de Goeman. Leuke site trouwens!