Een stukje Jordaan aan de Haarlemmerweg

Verteller: Wendy de Haan
Auteur: José Stolp
Westerpark

Begraafplaats Vredenhof, een stukje Amsterdam als een landgoed

Op Haarlemmerweg 367 ligt begraafplaats Vredenhof omgeven door hoge, oude bomen waardoor het van buitenaf een mysterieuze indruk geeft.
Wendy de Haan, marketing- & productmanager bij de PC Hooft Groep, vertelde mij op een zonnige middag in augustus 2008 iets over de geschiedenis van deze bijzondere begraafplaats.

Voor iedereen een mooie uitvaart

Wendy: “Ik werk nu 7 jaar bij de PC Hooft Groep, die uit de Cooperatie PC is voortgekomen. In 1931 is deze coöperatie opgericht door ambtenaren in Amsterdam omdat zij vonden dat iedereen een goed verzorgde uitvaart behoorde te krijgen voor een redelijke prijs.

Ontstaan van Vredenhof

Wendy: “in Amsterdam waren aan het eind van de 19de eeuw twee gemeentelijke begraafplaatsen te weten de Ooster- en Westerbegraafplaats. Begrafenissen werden vroeger veelal lopend uitgevoerd en vanwege de onvrede over de inspanning die dat vergde besloot men een begraafplaats aan te leggen tussen de Ooster- en Westerbegraafplaats in. Net buiten de stadsgrens vond men aan de Haarlemmerweg een geschikt stuk grond, wat toen nog tot de gemeente Sloten behoorde. Op 28 juli 1887 werd Vredenhof geopend door de Burgemeester van Sloten en dominee Calcoen.
De begraafplaats is door de architect L.A. Springer ontworpen en het is duidelijk te zien dat hij de opdracht had gekregen het als een landgoed te ontwerpen. De paden zijn breed en het geheel heeft een mooie parkachtige sfeer. Het ontvangstgebouw, een ontwerp van A. Salm, heeft een aula met glas in loodramen, maar heeft helaas de klokkentoren en versierselen aan de buitenkant moeten inleveren”.

De overledenen

Het viel mij op hoe mooi Vredenhof is, veel bloeiende bloemen, vogels die vrolijk floten en versierde en goed onderhouden graven. Op verschillende plekken zaten mensen bij het graf van hun dierbare. Deze plek heeft eerder iets uitbundigs dan iets triests maar dat komt door degenen die hier begraven zijn en door hun nabestaanden, want veel Jordanezen vinden hier hun laatste rustplaats. Zij houden van bloemen en tierlantijnen.

Geschiedenis van Amsterdam

Wendy: “Veel bekende Jordanezen liggen hier begraven namelijk Johnny Jordaan, Johnny Meyer, Joop Huybregts, die in 1965 tijdens een vechtpartij door de politie met een sabel werd geveld, metselaar Jan Weggelaar, die stierf aan een hartaanval tijdens de laatste van de vier Jordaanoproeren die er geweest zijn. Als je hier rondloopt dan zie je de geschiedenis van Amsterdam van de laatste 100 jaar aan je voorbij trekken”.

Gepubliceerd: 27 oktober 2008

Wie heeft nog oude foto's van deze begraafplaats? Stuur een berichtje naar de redactie. En mocht er iemand zijn die een interessant verhaal heeft over Vredenhof, dan kan José die een keer interviewen en hopelijk dan ook oude foto’s plaatsen bij het stukje.

Linda van der Horst

Corry van der Horst

Mijn broer, Corry van der Horst is hier na zijn overlijden op 21 juni 1970 begraven. Voor die tijd, moet het een indrukwekkende begrafenis zijn geweest. Mijn broer was namelijk een jonge wielrenner die bij Station Sloterdijk verongelukte. Er moeten ook foto en film beelden van deze uitvaart zijn en daar ben ik eigenlijk naar opzoek omdat ik zelf niet bij deze uitvaart ben geweest. Het is dan ook een zwart gat in mijn geheugen waar ik wel mee worstel.

Ik hoop via deze weg dat iemand mij meer kan vertellen over de uitvaart en of beelden heeft van deze uitvaart.

Mevrouw

Ik heb in mijn jeugd in Geuzenveld gewoond, de Doggersbankstraat en nu van Limburg Stirumstraat dus altijd aan de Haarlemmerweg. Mijn moeder is 12 mei 2009 overleden en mijn vader 11 januari 2001. Ze liggen nu allebei op Vredenhof begraven. Mijn vaders urn lag eerst op Westgaarde. Maar ik vind dit zo'n onpersoonlijke begraafplaats zo kolossaal. Vredenhof is veel mooier klein en intiem. Ik vind het een mooi kerkhof en ga daar 1x in de week naar toe. Ook om voor mezelf tot rust te komen.

c.kremer

begraafplaats moeder

mijnheer, ik vraag mij af of mijn biologiche moeder misschien op vredenhof ligt,ik weet dat ze geb is op 5-08-1920 amsterdam en overleden op 28-07-1989 en de naam is Maria Wilhelmina Wiedijk.omdat ik op zoek ben naar mijn roets is dit voor mij heel belangrijk want ik zou heel graag haar graf eens bezoeken als zij op de vredehof ligt ik hoop dat u mij wijzer kan maken .bij voorbaat mijn dank

c.kremer

Cor

Familie begraafplaats

als meisje van 5 jaar jong kwam ik voor het eerst bewust op Vredenhof, mijn lievelingsoma begraven. Veel familieleden zijn daar begraven. Voor inwoners uit de Staatsliedenbuurt en Spaarndam was het bijna vanzelfsprekend dat je na je dood naar Vredenhof ging of St. Barbara.
Altijd als ik nu nog langs Vredehof rijd, ruim 58 jaar later, moet ik aan mijn oma denken. Vredenhof is de enige referentie uit mijn jeugd dat niet is afgebroken of veranderd.

Laatste Rustplaats

Op het Vredenhof ligt (eigenlijk lag) mijn opa, opa Keuter. Temidden van de mensen waarmee hij jaren geleefd en gewerkt had. Opa was kleermaker en had zijn werkplaats aan de Haarlemmerweg (laatste blok bij de van Halstraat) en het was daar altijd een komen en gaan van buurtgenoten. Toen opa werd begraven, was Vreedenhof bijna te klein om alle mensen te kunnen bevatten die hem de laatste eer kwamen bewijzen. Veel politie, want opa maakte vel buitenmodel uniformen en deed veel herstelwerk voor de agenten.
Ook mijn moeder ligt er sinds 2001 op haar eigen verzoek. Ook zij wilde liggen op een plek die voor haar belangrijk was tussen de mensen waar ze zo van hield.

Vreedenhof was vroeger een werled op zich voor mij en menig schooldag bracht ik door op de begraafplaats. De sloten exploiterend en bezig met het ondekken van wat er allemaal leefde op de begraafplaats. Hier was toch veel meer te beleven dan op zo'n duffe school?

Vreedenhof zal altijd deel uit maken van mijn herinneringen aan de Staatslieden buurt.

W&W

Met andere ogen

Met andere ogen zullen wij weer langs de Haarlemmerweg rijden en er zeker stoppen ter hoogte van de begraafplaats Vredenhof. Door de drukte in het verkeer kom je ogen te kort maar binnenkort zullen we daar aan de wandel. Omdat ik jaren aan de rand van de Jordaan gewoond heb, heb ik een grote zwak voor de Jordanezen, hun leven en humor. Dat we nu weten dat daar zulke bekende Jordanezen liggen maakt het nog interessanter.
Geschiedenis is nu nog leuker, dankzij José Stolp

Karin Busch

Aantrekkelijk Vredenhof

Heb nota bene jarenlang aan de Haarlemmerweg gewoond, maar nooit in de gaten gehad dat er een mooie begraafplaats was. Leuk hier door het artikel van José Stolp op geattendeerd te worden. Het is dat ik nu in Italië ben, anders zou ik meteen even een kijkje nemen!