Dag van de dialoog op de Weekendacademie

Auteur: Karin Klappe

“Als ik aardig ben, worden de mensen aardig en worden ze vrienden en dan wordt het veel veiliger.”

Bijna alle leerlingen van de Weekendacademie deden mee Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 1 november 2008

Voor dat er op dinsdag 5 november voor de 6e keer de Amsterdamse Dag van Dialoog zou worden gehouden, organiseerde de Weekendacademie de dialoog voor haar leerlingen.
Zaterdag en zondag 1 en 2 november hebben op drie locaties, Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaart, ruim 100 kinderen tussen 10 en 14 jaar gepraat naar aanleiding van het thema “Wat brengt jou in beweging?”.

Wat kinderen in beweging brengt is heel veelzijdig: “omdat het moet van mijn ouders”; “uit beleefdheid”; “omdat ik het leuk vind dat anderen blij zijn”; “omdat ik er iets van kan leren”: “om hulpvaardig te zijn”.
Wat ze dan doen gaat van klein, zoals de tafel afruimen, tot groot, zoals conflicten oplossen en alles wat daar tussen in zit als : oppassen op kleine broertjes en zusjes, boodschappen doen, helpen met koken, een vriend of vriendin helpen met huiswerk, een oudere buurman of buurvrouw helpen en schoonmaken.

Om ze allemaal nog meer in beweging te krijgen denken de kinderen aan bijvoorbeeld een buurtfeest organiseren, nog meer helpen, meer respect hebben voor elkaar, complimentjes geven, oudere mensen gaan bezoeken en gewoon vrolijk zijn.
Een meisje zei het prachtig: “Als ik aardig ben, worden de mensen aardig en worden ze vrienden en dan wordt het veel veiliger.”

Bijna alle leerlingen van de Weekendacademie deden heel betrokken mee met de dialoog, een enkeling vond het wel een beetje saai. Maar gelukkig konden ze zich daarna nog heerlijk uitleven met een potje basketbal.

Gepubliceerd: 6 november 2008

In dialoog Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 1 november 2008