Muziek bepaalt je leven volgens mij

Auteur: Stan
Amsterdam-West

Leuk dat iedereeen schrijft over zijn omgeving, maar zullen we het ook eens hebben over wat de jeugd vroeger bezig hield?

Radio Veronica

Radio Veronica

Geboren in 1955 in de Orteliusstraat, kwam ik al snel in aanraking met de rock and roll. Op de hoek stonden jongens met grote Brylcreemkuiven, stoere brommers zoals Benelli, Royal Nord en Bianchi. En met zware shag en Lucky Strikes. Ze hadden kleine transistorradio's bij zich, daar kon je Radio Luxemburg, Radio Veronica en nog wat piratenzenders op horen.
Ik was pas 8 à 9 jaar, maar kon goed met ze overweg, ik stelde niet teveel vragen, ik vond ze alleen maar zeer interessant.
Wist ik veel dat dit de basis zou worden voor mijn verdere leven.

Een tijdje later, rond 1964/1965 veranderde alles. Hadden we eerst alleen platen van Merseybeatgroepen, die kregen we te leen van allerlei buren, nu hadden we onze eigen pick up. Gekocht bij V&D voor 99 gulden. De  eerste singles waren; Like a rollingstone van Bob Dylan, Cry for me van The Pretty Things en die andere weet ik niet meer.

In 1965 kwamen er LP's van Them, Bob Dylan, The Who, The Rolling Stones ( Now ), John Mayall and The Bluesbreakers, en laat ik vooral The Byrds niet vergeten.

Ongelooflijke invloed heeft deze muziek op mij gehad. Ik kan niet denken aan zwemmen in het Jan van Galen bad of in de Sloterplas, het voetballen op het  land (nu Rembrandtpark), alles, maar dan ook aan alles in onze straat, onze buurt, in West, zonder deze muziek.

Als ik denk aan de LP Let it Bleed van de Stones, 1969, zie ik zoveel van mijn piratentijd in Amsterdam-West.  De piratentijd in Amsterdam op de middengolf van 1968 tot ongeveer 1974, daar valt zo veel over te vertellen, dat lijkt wel een spannend jongensboek.
Wat er toen wel allemaal niet is gebeurd. Er is weinig over bekend, maar in die tijd stond er regelmatig wat in de krant over de gepakte zenders.

Lees ook het tweede deel, het derde deel en het vierde deel van 'Muziek bepaalt je leven'.
En lees vooral ook de uitgebreide reactie van Okko Steensma onder het tweede deel!

Opnieuw gepubliceerd: 14 november 2008.
(Door de technische storing van vorig weekend is dit verhaal verdwenen; vandaar deze nieuwe publicatie van dit oorspronkelijk op 1 oktober gepubliceerde verhaal. De redactie.)