Wel vijf generaties

Plein 40-45, Slotermeer

Iedereen kent ze wel, die mensen die in West opgroeiden en vol zitten met verhalen. Voor mevrouw van der Linden-Steijger (103) gaat dat maar ten dele op. Verhalen zat, maar opgroeien deed ze in de Kinkerbuurt.

Mevrouw van der Linden-SteijgerII Mevrouw van der Linden en mevrouw Rie Slotboom , Slotermeer Maart 2004

Op een van de eerste zonnige maartse lentedagen schuif ik gezellig aan bij mevrouw van der Linden-Steijger en haar nog zeer vitale dochter Rie Slotboom (nog maar 81!). Met z'n drieën gaan we - gezeten in het tuintje achter haar huisje - op zoek naar verhalen uit de oude doos. Over Slotermeer wel te verstaan. Al snel blijkt echter dat mevrouw van der Linden veel meer kan vertellen over haar jeugd in de Kinkerbuurt dan over haar leven in Slotermeer. Dat is ook niet verwonderlijk, want ze was al 68 toen ze besloot haar dochter achterna te reizen, om een benedenwoning in dezelfde flat te betrekken. Veel liever praat ze echter over de tijd dat ze bij haar zus in dienst moest, als meid. Of over de oorlog, toen de kinderen het hele land af fietsten op zoek naar eten en over die keer toen ze gezamelijk de laatste trein misten in de buurt van Amersfoort.
Over de buurt waar ze nu woont is mevrouw van der Linden minder tevreden. In 1968, toen ze hier kwam, was het nog rustig. Maar de buurt veranderde en velen trokken weg. Toch onderbreekt Rie haar moeder meermaals. "Moeder heeft heel veel geluk gehad en nog steeds! Zelfs hier in de flat zijn er mensen die iedere dag weer voor haar klaar staan. Gelukkig waardeert ze dat enorm". En uiteraard kijkt mevrouw van der Linden terug op een rijk leven. Niet alleen kreeg ze kinderen en kleinkinderen, ook volgden achterkleinkinderen en sinds kort zelfs achter-achterkleinkinderen.
En ze heeft het weliswaar niet hardop gezegd, stiekem hoopt ze misschien wel dat er nog een zesde generatie volgt. Wie weet!
Noot van de redactie, 20 september 2004: helaas is ons ter ore gekomen dat mevrouw van der Linden Steijger op 12 september jongstleden is overleden. Het Geheugen van West wil de familie hierbij dan ook condoleren met het verlies.

Vijf generaties van der Linden Steijger Vijf generaties van der Linden Steijger, Slotermeer, 2004

Tweede foto's vijf generaties Vijf generaties van der Linden Steijger