Frederik Hendrikstraat

Verteller: Gerard Muller
Westerpark
Gerard en de kinderwagen op de hoek van de Potgieterstraat en de Da Costakade Foto:  collectie Gerard Muller

Gerard en de kinderwagen op de hoek van de Potgieterstraat en de Da Costakade Foto: collectie Gerard Muller

"Bij het verhaal Kleine Blokkie zag ik een foto van de Frederik Hendrikstraat midden jaren 50, met de mooie Buick in de straat.
Het is zeker een mooi exemplaar! Dat kun je wel zeggen."

"Fijner nog was het gevoel dat deze foto bij mij opwekte. Mijn eigenlijke moeder woonde namelijk een klein stukje achter de plek waar de Buick geparkeerd staat. Op de hoek van de 3e Hugo de Grootstraat - Frederik Hendrikstraat. Ik meen op 1-hoog. Het pand bestaat niet meer. Ik heb het dan wel over 1945. Kort na mijn geboorte is mijn moeder echter overleden waardoor mijn vader is weggetrokken."

"Het sfeertje die de foto uitstraalt geeft mij wel een goed idee hoe het er daar omstreeks die tijd uitgezien moet hebben. Ik kon de plek ook snel plaatsen door de toenmalige stomerij, rechts op de foto. Die heb ik namelijk zelf ook heel bewust meegemaakt. Omstreeks 1950 (ik was toen 5 jaar) woonde ik namelijk in de Potgieterstraat. Mijn vader trok in dat huis toen een van mijn oma’s naar Castricum verhuisde. Mijn andere oma woonde op dat moment schuin tegenover de stomerij. Op de hoek van de 3e Hugo de Grootstraat en de Van Houweningenstraat.
Tevens liep mijn (pleeg) moeder in een latere periode - om wat centjes bij te verdienen - een krantenwijk van Het Parool. Het distributiepunt zat links van de stomerij. Ik herkende het gebouw op de foto daardoor zeer snel. Wat kan de wereld toch klein zijn hè!"
Gerard Muller

Lees ook het verhaal "Kleine Blokkie" over deze buurt.