Vroege herinneringen uit de Van der Hoopstraat (4)

Verteller: Joop Loots
Westerpark, Staatsliedenbuurt

Mijn herinneringen aan de winkels/zaken die daar waren, vanaf het van Limburgstirumplein tot de Fanius Scholtenstraat , 2e deel

Van Der Hoopstraat 35, welke er zaak van orgine ooit in heeft
gezeten weet ik niet. In mijn tijd was het een EHBO leslokaal.
Ook de heer Klick die in de Van Der Hoopstraat een uitgebreide
drogisterij had gaf hier veel les/onderwijs.

Van Der Hoopstraat 37 - 39 - 41 - 43: dat waren 4 etalages van de firma Geerlings. Deze maakte een start met de verkoop van fietsen, scheerapparaten, stofzuigers, etc. Nieuw was dat hij de
eerste in de buurt was die op afbetaling verkocht. De kleinere
huishoudelijke artikelen voor 1 gulden in de week. Je kreeg dan
een kaart waarop iedere week de gulden werd afgeschreven, moest ik dat gaan betalen dan moest ik de kaart onder mijn hemd stoppen zodat de buren niet deze kaart in mijn hand zagen, het was immers toen een schande, dat je op afbetaling kocht.

Van Der Hoopstraat 45, Ook wat hier van oudsher ingezeten heeft
weet ik niet. In mijn tijd was dit een steunpunt van de CPN,
ook werden hier de dagbladen van De Waarheid uitgereikt aan
de bezorgers. Bijeenkomsten van de CPN kwamen hier veelvuldig
voor.

Van Der Hoopstraat 47; is nu een fietsenstalling, zie ook wat ik in het eerste deel alreeds hierin beschreven heb over de 2 oude heren.
Dit was van oorsprong de toegang tot de bakkerij, hiervoor stond
vaak een paard en wagen die de zakken meel aanleverde voor
Bakkerij Trio. Later werden de zakken meel aangeleverd met een vrachtwagen. De leverancier was Wessanen.

De Van Der Hoopstraat 49; de ruimte achter de twee deuren behoorde ook bij bakkerij Trio. De 2 deuren stonden in de ochtend altijd open. Het warme brood uit de ovens stond hier op broodplanken af te koelen om vervolgens in de broodkarren te verdwijnen en om bij de klanten te worden verkocht in de diverse wijken. Vaak heb ik hier wel eens een stuk brood gepikt als ik 's morgens langs liep naar school. Direct daarnaast de winkel van bakkerij Trio, Jurriaanse. Wat ik nooit gezien of geweten heb, is dat er hier een gevelsteen boven de winkel zat (foto 30) met de initialen R W L. Wie weet hier nog iets van? Het zijn 3 letters dus een trio, vandaar ook denk ik de naamgeving.

De rest van de winkels is weg, vanaf de bakkerij tot de hoek van
de Fanius Scholtenstraat is nieuwbouw. Wat ik nog weet is dat
er direct naast de bakkerij een Dames/Herenkapper zat daarnaast
een melkslijterij en een ruimte/worstmakerij van slager Melissen
die op de hoek zat. Deze overzichtsfoto is nog te vinden in de
Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Lees alle verhalen in de rubriek over de Van der Hoopstraat.

Van der Hoopstraat, 47 t/m 57 (vlnr.), met rechts de Fannius Scholtenstraat. Foto: Beeldbank van het stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1971

Dina vanDijke -Adelaar

voor marja

Beste Marja nu pas een reactie van dina adelaar over de melkwinkej op nr:55
Wij zijn er in 1950 daar komen wonen ,en toen zat er echt een melkboer in en ik weet
niet of jij het nog weet, mijn vader was nogal eens dronken en ging dan flink tekeer.
Dan werd er met een bezem beneden tegen het plafond gebonkt en even later stond
5 maal 8 voor de deur en ging mijn vader weer een paar uur mee om te ontnuchteren.
Hoezo die goeie oude tijd? ik hoop nog eens wat van je te horen en wij hebben in andijk
gewoond en nu alweer 40 jaar in Lelystad hartelijke groeten en misschien tot schrijfs

marja

Re: v/d hoopstraat 55

dina van dijke- adelaar:
Marja nu lees ik pas je reactie over winterswijk, leuk nog iets van je te lezen .
ik heb nog steeds contact met Bep,het was erg gezellig in de v/d hoopstraat
van de zomer ben ik wezen fietsen in staatsliedenbuurt en het is ontzettend veranderd.
onze huizen staan er niet meer,alles nieuwbouw dat was ook wel nodig,onze school
is er niet meer wel het gebouw maar een andere functie,het westerpark kan je niet meer terug
zo ontzettend mooi en uitgebreid.ik ga zeker nog een keer terug op de fiets,en ja voor wim en
truus heeft eerst nog een eefje een groentezaak gehad en daarvoor een melkzaak, ik heb daar nog een foto van als meisje van een jaar of 6. ik hoop nog wat van je te vernemen en wens je het allerbeste. Dinie

wat een leuk verhaal ik heb laatst nog een foto gevonden van ons jij anneke en ik misschien kunnen we een keer afspreken in amsterdam ik kom daar ook nog geregeld en loop dan ook in de staatslieden buurt met toch wel een beetje weemoed zo als alles is veranderd.ik heb ook een face boek pagina onder marjan sloep dus daar kan je me vinden voor als je contact wil heel veel groetjesvan mij marjan sloep

marja

winkels van der hoopstraat

leuk al die winkelverhalen ik heb zelf op nr 55 op 2 hoog gewoond van af 1958 tot 1971.de bakker is later van mensink geweest en de kapper klopt ook maar een melkboer zat daar niet maar de groenteboer wim en truus nijdam en dan de slager deze foto heb ik ook in mijn trouwalbum wat die stut palen zijn in die tijdgeplaats toen ik daar woonde.

dina van dijke- adelaar

v/d hoopstraat 55

marja

Re: v/d hoopstraat

dina adelaar:
ook ik woonde in de v/d hoopstraat op nummer 55,en marja jij was mijn buurmeisje van 2 hoog met je broertje en oudere zus en je ouders natuurlijk.Weet je nog dat we in de moter van je vader naar winterswijk gingen?Wij zijn in 1960 verhuisd,maar mijn zusters zijn in allebei nog wel vanuit deze woning getrouwd.Ook ik heb nog bij klick geholpen, weet je nog al die flessen? die mocht ik afstoffen en ook naar de kinninefabriek op de wittenkade een leuke tijd.

ja dat weet ik nog wel naar mijn nicht beb uit winterswijk,wat was mijn vader trots op zijn moter,de tijd gaat snel ik ben nu al zelf oma van 4 kleindochters en heb 3 kinderen.mijn broer tonnie is op 16 jarige leeftijd overleden en sonja is ook maar 49 jaar geworden.mijn ouders zijn later naar hoogeveen verhuist en zijn imidels ook overleden.dus we worden oud maar de verhalen uit de van der hoopstraat komen er leuke tijden naar boven.

marja

van der hoopstraat

het klopt dat er naast de bakker later bakker mensink een kapperzaak zat maar een melk winkel heeft hier nooi gezeten wel een groente winkel van wim en truus nijdam,ik heb daar namelijk boven gewoond dat was op nr 55 en op de hoek zat een slager.

Jan Loots

Re: woonde in staatsliedenbuurt

jts mulder:
ik woonde in de fanuis scholtenstraat nr. 2 heb nog gewerkt bij drogisterij klick .je had ook een kapper met allemaal vogel ,apen ben de naam vergeten .woon al 31 jaar in rotterdam .maar moet vaak denken aan de tijd toen ik daar woonde als kind .

De naam van de kapper was "Ome Joop"Bouman en hij kon verhalen vertellen en liegen alsof het gedrukt stond. Maar wij mochten bij hem wel uit de leesmap "De Lach" lezen (met rooie oortjes). Onvergetelijke vent.

dina adelaar

v/d hoopstraat

marja van den boogaard (sloep)

Re: van der hoopstraat

van der hoopstraat

ik woonde in het huis met die steun palen boven de groetewinkel van wim en truus nijdam op 2 hoog.ik ben daar in 1971 vandaan getrouwd.ik ging voor klick altijd naar de kininefabriek op de wittekade als kind vond je dat leuk om te doen.later heb ik in alkmaar zelf een drogisterij gehad.ik weet niet in welke tijd je daar woonde ik kwam daarin 1957 op nr 55 wonen.ik kom daar nog wel eens ik blijf toch een amsterdamse al woon ik al 38 jaar in hoorn.

van der hoopstraat

jts mulder