Kauwgom van de straat

Herinneringen aan de Jacob Cabeliaustraat en de Wigbolt Ripperdastraat, deel 2

Een buurmeisje en mijn persoontje als grote lummels met een zelfgemaakte tent. De kademuur is in beeld en je ziet dat er nog geen bebouwing is. Ik denk dat ik een jaar of twaalf was. (44 jaar geleden) Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam Met de Haarlemmerweg op de achtergrond - Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Bevrijding

Wij woonden in een katholieke buurt en elke zondag gingen we naar de kerk. Als kind was het een hele veilige wereld. Met koninginnedag hadden we balletjes met elastiekjes en een versierde fiets of step. Het was echt een feestelijke dag met een oranje gevoel in de hele buurt. Bevrijdingsdag was echt emotioneel voor veel mensen en als kind die uiteraard niets van de oorlog begreep en zeker niet dat het eigenlijk maar zo kort geleden was, had ik toch het gevoel dat ik bevrijd was en blij moest zijn dat ik in Nederland en in de Jacob Cabeliaustraat in het bijzonder woonde.

Wak

Voor onze deur was een sloot en wij schaatsten in de winter allemaal op friese doorlopers. Schaatsen was een van mijn grote hobby's en ik ben een keer in een wak geschaatst en ja hoor daar ging ik. Het was gelukkig niet helemaal maar tot mijn schouders was ik voor mijn gevoel bevroren. Gauw naar huis en bij de kachel opwarmen. Een half uur later was ik er weer met schone kleren en een ander paar door mijn moeder gebreide wanten.

Vriendinnetje

De kachel is ook een van mijn leuke herinneringen want de kolenkit was altijd gevuld en allemaal om de kachel heen zitten op de grond was heel gezellig. Er lagen allemaal oude kranten voor en 's avonds lagen daar de schaatsen op. Jeugdherinneringen zijn natuurlijk niet alleen de plek waar je opgroeide maar ook de mensen die in de buurt woonden. Mijn vriendinnetje op de lagere school was Alie die een stukje verderop woonde in de Jacob. Wij konden samen goed ruziemaken en het ook altijd weer goedmaken. Wij waren twee vriendinnen die samen kauwgom van de straat krabten en daar smakelijk een middagje op kauwden. 's Avonds ging de kauwgom in een bakje water en de volgende dag kauwden we onverdroten door. (Niet meer voor te stellen!)

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

Marie-Anja, 10 jaar eerder Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Mijn moeder, twee tantes en de zusjes Warmerdam. Klein detail is de dat we alle drie een twistjurk dragen, gemaakt door mijn moeder. De garages van de Jacob Cabeliaustraat zijn nog net in beeld. Foto: collectie Marie-Anja Seitz-Warmerdam, ongeveer 1960

Jacob Cabeliaustraat

Hoi Marie-Anja,