Bioscoopbezoek

Amsterdam, Bos en Lommer

Mijn ouders pikten regelmatig een bioscoopje. Meestal naar de ‘Hallen’, de bioscoop aan de Jan van Galenstraat, hooguit een kwartiertje lopen vanaf waar wij woonden op De Rijpgracht. Die avonden paste mijn zus Betty op, al of niet samen met buurmeisje Henny Bulder.

Bioscooptheater Hallen gezien vanaf de brug in de Jan van Galenstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, november 1942

Hallen
Later ging ik ook ‘alleen’ naar de ‘Hallen’ en zeker één keer per jaar met Sportpark de Ruyter, de speeltuinvereniging. Op zondagmorgen werd een spannende jeugdfilm gedraaid, volgens mij zag ik daarbij ook een keer ‘Alleen op de Wereld’. Deze film maakte indertijd veel indruk op me. De meeste andere films waren Nederlands gesproken films, waarin een stel jongelui het aan de stok kregen met een stel boeven. Erg spannend vaak. Later draaide diezelfde bioscoop ook op woensdagmiddag jeugdfilms, entree twee kwartjes, daarvoor kregen we een aantrekkelijk programma voorgeschoteld. Normaal kostte de bioscoop toen ongeveer negentig cent, voor de goedkoopste plaatsen.

West End
Vanaf mijn twaalfde jaar werd ik een regelmatig bezoeker van bioscopen. Natuurlijk werden de ‘Hallen’ en de ‘West-End’, het meest bezocht. Op zondagen dat ik niet hoefde te korfballen, kwam ik regelmatig in één van de twee, maar ook andere bioscopen, werden niet overgeslagen. De ‘Plum’ in de Bellamystraat en de Royal op de Nieuwendijk en de al eerder genoemde Rex in de Haarlemmerstraat, daar draaiden vaak Elvis Presley films. In de Royal zag ik GI-Blues met Elvis, samen met mijn vader ben ik daar naartoe geweest.

Portiers
In de ‘West End’ ontdekte ik dat ook portiers om meerdere redenen aanwezig waren en dat geldt voor de andere theaters evenzo. De eerste reden was ter assistentie van de caissière bij de verkoop van de kaartjes, de fooi, de tweede om onze leeftijden te controleren. Om de film ‘Liane het meisje uit het oerwoud’ te kunnen zien, moest je veertien jaar zijn, omdat ik toen nog maar twaalf was, kon dat een probleem opleveren. Toch heb ik toen van Liane, twee films gezien. Zij was de vrouwelijke en Franse variant op Tarzan en net als Tarzan, speelde zij die rol met ontbloot bovenlijf. Behoorlijk interessant voor een jongetjes van twaalf. Haar lange haren zorgden er echter voor dat alles de hele film door keurig bedekt bleef, vreemd want juist om die reden was de film toch gekeurd voor veertien jaar en ouder.

Dit verhaal is een deel van een groter verhaal van Fred Fontijn over bioscopen in heel Amsterdam. Klik hier om dat verhaal in z'n geheel te lezen.

Bekijk meer afbeeldingen

In het midden op nr. 18 voormalige bioscoop, in 1992 Bar Dancing West End In de Jan Evertsenstraat tegnover de Witte de Withstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 23 februari 1992, fotograaf M. Alberts

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Nieuwbouw

Beste Tom,
Het artikel waarop je reageert gaat over bioscopen. Doordat Pater Dury ook films vertoonde, waar ik niets van wist, is hij een belangrijke rol in de reacties gaan spelen. Geeft natuurlijk niks, dat moet kunnen. Veel jongens liepen nogal met hem weg, bemerk ik.

De Vierheemskinderenstraat heb ik nog zien bouwen, die straten daar zijn na de oorlog gebouwd. We schelen acht jaar en dat was toen een behoorlijk verschil, ik merk dat ook aan de winkels die je noemt. Je noemt er trouwens meer van De Rijpstraat, dan van De Rijpgracht. De behang winkel op de hoek van de Bestevaerstraat, van de familie Vlaanderen, was eerst een bakkers zaak, hun brood werd gebakken in de Coppelstockstraat. De poelier verdrong een obscuur boeken winkeltje en de snackbar was daarvoor de slagerij van Bakker.

Bij ons voor de deur op De Rijpgracht was een tijdje een halte voor twee bussen (F en 14), dit omdat de Bestevaerstraat op dat moment werd geasfalteerd. Ja, en die leeggescheurde kartonnetjes herinner ik me ook nog, al spaarde ik ze niet.

Het leek me goed om deze reactie nog even te geven, trouwens niet om het beter te weten maar de verschillende perioden duidelijk te maken.

Groet,

Fred

Tom van der Wal

en nogmaals Pater Dury ( Durie)

Ik kom zelf uit de Vierheemskinderenstraat 14 hs, een kinderrijke buurt ( ik ben van 1952), en ben heel vaak in het Roothaanhuis geweest voor de Films. Pater Dury had later ook een kleine kotter, die lag in de houthaven, Ik heb heel wat staan te wachten daar, maar vaak was het weer dan te slecht. Toch mocht ik eens mee naar den Helder over zee. Jee,.. wat ben ik zeeziek geweest, het stormde en wij moesten van armoede de marine jachthaven binnenlopen, incl strenge controles. De volgende morgen deed Pater Dury dan de mis in het kleine kerkje aan de haven. Deze boot is later vergaan op de Noordzee, dat was nog nieuws ook.

Ik ben ook wel aan de hoofdweg geweest, waar hij inderdaad alleen de mis deed toen ik binnen kwam. Ik wist mij geen houding te geven. Ook heb ik op de pony's gereden. Pater Dury is nooit uit mijn gedachte geweest, en dat was ook de reden dat ik hier terecht kwam.

De Rijpgracht kan ik uiteraard ook heel eg goed, met de behangwinkel om de hoek van de Bestevear, poelier, oma..de snackbar etc en zelf een bushalte... waar wij zeurde om 'busboekjes' dat was slechts een stukje karton, waar de kaartjes vanaf gescheurd waren. een strookje met de nietjes was dan het begeerde resultaat. Heel leuk om dit allemaal te lezen

cor godri

Jan Van Galenstraat & Blauw Wit

Mooie herinneringen,Co(tje) Bergman en Cor Wilders ,grote figuren in mijn jeugd. Als ik Co langs de lingervleugel van Blauw Wit zag "vliegen" sprong ik van mijn plaats in "AB" van het stadion. Hij nam de corners geloof ik met zijn andere been om inswingers te maken, Cor Wilders met zijn achterhoede partner Rous was een rots in de branding. Ik zie ze nu nog in mijn berbeelding . Cor was groot en blond, speelde honkbal (goed) in de zomer. Ik geloof dat hij werper was. Dat was een fijne tijd , West End ( Marja)er was ook het Ijssalon CoCo,
Cohen enz. Ik woon vanaf 1953 in Canada als Musician. Door het internet weet ik meer van Amsterdam en Nederland in het geheel dan vroeger.

Johan

ook dit kan ik mij nog herinneren

de hallen waar ik vaak heen ging met vrienden ook rootzooi uithalen op de markhallen oftewel kattekwaadeen patatje in een puntzak met mayonaise en picadilly dansles op de rozengracht ben de naam kwijt
op de dacostakade had je ook biscoop mocht ik altijd mee vrijdags avonds met mijn moeder
of naar de plum later werdt het een discotheek
rock en rollen in de bioscoop met bill healy
talenten jacht met andre van duin tria valk
de tielman brothers en ga maar door
de nozems met de bromfietsen had een vetkuif smalle pijpen met puntschoenen
woon nu ook jaren in Brasil en denk vaak aan deze tijd heerlijke tijd terug

Fred van der Horst

Fred Bergman

Hallo, Fred Bergman,
Het is lang geleden dat ik iets over jou gehoord heb. Ik hoop dat het goed met je gaat. Dankzij de strandhuisjes ( eerst tenten) van onze ouders op Zandvoort hebben we heel wat afgespeeld met elkaar. Jullie woonden in de Jan van Galenstraat en jouw vader Co was vroeger een beroemde voetballer. Hij heeft het zelfs tot het Nederlands Elftal gebracht. Bij jullie in de buurt woonde ook de familie Wilders waarvan de vader Cor eveneens een bekende voetballer was die ook in het Nederlands Elftal heeft gespeeld. Zij speelden samen voor Blauw Wit, je vader als linksbuiten en Oom Cor als verdediger. Ook met Tom Wilders hebben we vaak gespeeld omdat ook zijn ouders op Zandvoort bij KVS stonden. Op het strand hebben we heel wat afgesport en ik herinner mij nog dat we in de duinen hardliepen en Tour de Fransje speelden. Wij hebben wat afgesjouwd in dat mulle zand.
Wat lijkt dat allemaal lang geleden en dat is het natuurlijk ook.
Amsterdam-West, en dan met name rondom de Jan van Galenstraat, was onze buurt en wij hebben daar heel wat uurtjes zoet gebracht. Vlak om de hoek van de Jan van Galenstraat woonde onze dokter Bijl en dat was de vader van Martine Bijl. Die dokter Bijl was een harde en ik herinner mij nog dat een vriendje van mij, Koos Blom, uit de Jan Haringstraat, op z'n hoofd uit een boom was gevallen en onmiddellijk naar Dokter Bijl werd gebracht die z'n hoofd, waarop inmiddels een flinke bult was ontstaan, bekeek en toen zei dat er maar een beetje boter op gesmeerd moest worden. Een paar dagen later kwamen ze er achter dat hij een flinke hersenschudding had.
Tegenover de bioscoop De Hallen was een perkje met in het midden een beeld en een flinke afdaling nabij het water waar we in de winter met onze slee heerlijk vanaf gleden en dan het liefst zo dicht mogelijk bij het water stopten.
Als je er weer over na gaat denken komen er toch weer allerlei leuke herinneringen boven.
Een hartellijke groet van Fred

drs.J.F.T.Bergman

Fred van der Horst en Pater Dury

Toch wel erg leuk om hier je eigen jongensnaam te lezen, geschreven door Fred van der Horst. In eerste instantie, een klein stukje lezende op Google, toen ik las over de Rijpgracht en het fietsen naar de Frederik Hendrikstraat tegenover het Bilderdijkpark, dacht ik aan het bezoek aan mijn lagere school, de Potgieterschool, waar vooral veel leerlingen van de Geuzenstraat en omgeving naar toe gingen en Gerard Schuur van de Rijpgracht en ik uit de Jan van Galenstraat eigenlijk vreemde eenden in de bijt waren. Maar doordenkende kon dat helemaal niet, omdat wij op de lagere school nog geen huiswerk hadden, dus moest het van na die tijd zijn.
Op deze site las ik dat het Fred van der Horst was, die mij zeer bekend is, met name omdat mijn moeder Corrie en zijn ouders Luus en Freek elkaar van de zomerse kampeerhuisjes op het Zandvoortse strand kenden, zeer regelmatig met elkaar naar Spanje op vakantie gingen en ook bevriend waren in Amsterdam. Erg leuk Fred dat je hier nog even mijn geheugen opfrist !
Groeten, Fred Bergman, Almere

Piet Veenboer

PATER DURY

Hr.Negenman, ik heb uw bijdrage gelezen en ik zou bijna vragen: Wilt u met mij in contact komen? Mijn e-mail adres is bij de redactie bekend. Met vriendelijke groeten, Piet Veenboer(71),Boskoop, maar geboren in stadsdeel "de Baarsjes"

Ben Negenman

Pater Dury

Pater Dury ken ik uit de jaren 50 van jongensstad. Hij vaarde inderdaad met zijn mooie slanke boot waar wij konden opstappen bij de baarsjes aan het eind van de Chasséstraat. Ook is hij bekend van het Rothaanhuis aan de rozengracht. Leuke tijd geweest. Volens mij heette een boot de sancta Maria .

Goede herinneringen aan bewaard.
Ben Negenman

olga peterson

MARJA de snacbar naast west end

op de hoek van de doesstr.jan evertsenstr. zit MARJA een heerlijke snacbar.op zaterdag kreeg ik als kind van 10 of zo men zakgeld en dan ging ik met vriendinnen naar MARJA patat 25 cent met 5 cent mayonaisedat was vlak naast de bioscoop west end.wat leuk om daar weer aan te denken. en ineke gerber als je dit leest mail me eens dat zou ik leuk vinden.fred weet men mail adres.OLGA PETERSON

Peter

Pater Dury

Pater Dury kwam ik voor het eerst tegen zittende onder een boom op de Zuiderheide bij Laren. Daar liet hij elke woensdagmiddag een aantal kinderen op 4 pony's rijden. Ik was toen 14 jaar en kwam net aanlopen met 2 vrienden. "Stap maar op, als je ook wilt": zei hij. Vanaf die dag kwamen wij elke woensdagmiddag ponyrijden. Ik zat altijd op Pimmetje, dat was de meest handelbare. Als'ie geen zin had ging hij als een hond op z'n rug liggen rollen. Dan schreeuwde de pater :"Teugels in de lucht!" want ander rolde hij het zadel stuk. Leo met het maanoog was de moeilijkste, die bokte je er zo af. Op een dag schopte hij een jongen tegen z'n hoofd. Met hersenletsel werd hij weggevoerd en dat was het einde van de ponymiddagen. De pater vertelde dat hij ook jongenskampen en reizen naar Rome organiseerde. Ik ben toen 2 keer op jongenskamp naar Duitsland (Ahrweiler , st Joost) ) geweest. Bij elke kampeerplek stond heel toevallig altijd een klein kapelltje, waar hij 's ochtends om 7 uur de mis deed. Het was vrij om te komen, dus soms deed hij de mis alleen. Hij liet daarover nooit tegenover ons zijn teleurstelling blijken.. Als je iets zei wat in zijn ogen niet waar was, zei hij alleen: Je bent beschimmeld".
Het was een bijzonder mens, wiens ideeën over omgang met -en opvoeding van jongemensen nog steeds als een rode draad door mijn leven gaat.

pater Dury

Pas veel later realiseer ik mij, dat deze persoon erg veelzijdig is geweest. Op de hoofdweg nr 26 ben ik vaak geweest. Van school uit gingen we vaak naar Laren om pony te rijden, er mochten dan 6 personen mee in de peugeot,die uiteraard op gas reed.

Piet Veenboer,Boskoop

Wim Hohage

Uiteraard wil ik graag reageren op uw opmerking. De MULO, waar ik het over heb, is de St.Dominicusulo en was gevestigd in de Marco Polostraat vanuit het Balboaplein richting Jan Evertsenstr. aan de linkerkant. Het was een RK broederschool, waar toch veel leerlingen op zaten, maar is na de jaren 54-55-56 verhuist (vermoedelijk) naar de J.Tooropstr. Wij woonden toen op het Columbusplein en de school, die u noemde, heette toen de "Juliana van Stolbergschool". Die onjuiste naam is misschien de reden, dat u niets kunt vinden. Vriendelijke groeten Piet Veenboer,Boskoop(1938)

wim Hohage

wim

@Piet Veenboer. Je schrijft dat je op de mulo zat in de Marco Polostraat. Ik kan me die school niet herinneren. Woonde zelf in de Cabralstraat en ging naar de mulo in de Chassestraat. Mijn lagere school heette de Columbusschool maar daar kan ik helemaal nietsmeer van terugvinden.

Pater

Pater Durex herinner ik me ook . Voordat de film begon ging hij altijd eerst op het podium zitten en keek dan tevreden de zaal in. Hij verkocht ook de kaartjes. De zaal was saai maar de films waren wel leuk van wat ik me er van jeriiner.

Piet Veenboer

Pater Dury

Ja, die pater Dury heeft heel wat los gemaakt. Hij had zelfs 2 boten. De "Don Bosco" en de "Domenico". Ze lagen allebei in een van de haventjes van de Markthallen en op Woensdagmiddag mochten wij dan mee. Wij zijn meerdere malen naar IJmuiden geweest en naar de Vinkeveense plassen, met natuurlijk ook de mogelijkheid om te sturen. Alleen het aanleggen was voor zijn rekening.
Ik zat toen op de mulo in de Marco Polostraat en was zeer blij, dat de mogelijkheid geboden was om je huiswerk te maken. Er was altijd begeleiding van "stagaires"; dus je kon altijd je probleem voorleggen aan die personen, maar ook aan pater Dury zelf. Ik zat in die huiswerkklas tesamen met klasgenoten als Ton Maas,Kees Out en Leo Heeres.
Ik zeg altijd maar weer:Herinneringen met een glimlach!

Fred van der Horst

Pater Dury

Pater Dury is ook voor mij een bekende naam want ik heb een poosje in de huiswerkklas van deze Pater gezeten. Na schooltijd fietsten we (ik ging meestal samen met m'n vriendje Freddie Bergman) dan via de Frederik Hendrikstraat, naar de Bilderdijkkade, tegenover het Bilderdijkpark, en maakten dan ons huiswerk in een zaal onder de kerk. In die zaal stond echter een geweldige jeugd bibliotheek en als je dan klaar was met je huiswerk mocht je een boek of striopverhaal uitkiezen dat je dan mocht lezen. Ik was in de tijd gek op Kuifje en was dan ook altijd heel snel klaar met m'n huiswerk. Ik herinner mij ook nog dat Pater Dury een boot had waarin hij dan met kinderen ging varen. Ikzelf ben nooit mee geweest maar er werd wel over gesproken in de "huiswerkklas".

Aan Piet Veenboer

Vanuit Geuzenveld werd ik toen opmerkzaam gemaakt (1964 of 1965) dat er op de Rozengracht in het Rotaanhuis een filmmiddag georganiseerd werd door ene pater Dury. Ik kan me niks meer van deze goede man herinneren behalve dan dat je naar Pater Dury kon op Zondagmiddagen om naar films te kijken en dat was spotgoedkoop, ik dacht dat het een kwartje kostte. De Da Costakade ligt er vlgns mij niet ver vandaan dus ik denkwel dat we het over dezelfde pater hebben die die middagen organiseerde op lakaties die dicht bij elkaar lagen.

Piet Veenboer,Boskoop(1938)

Pater Dury

Dit vind ik een opmerkelijke reactie, want ook ik ben vaak naar de films van deze pater geweest, maar dan in gebouw "de Liefde"aan de Dacostakade. Ik kan me nog herinneren, dat ik daar de film "the Cruel Sea"heb gezien. Ik hoop niet, dat ik te veel afwijk van het onderwerp, maar heeft de inzender misschien meerdere contacten gehad met deze pater? Hij was van de congegratie Salesianen en woonde op de Hoofdweg 26. Mag ik op een reactie rekenen?

Bob van Schijndel

Bioscoopbezoek

Burenhulp.
Beste Fred. Je stukje roept heel wat herinneringen op. Mijn ouders gingen ook naar De Hallen. Dan paste de buren van twee hoog op mij. (wij woonden drie hoog op De Rijpgracht). De keer daarop gingen, de buren en pastte mijn ouders op hun kinderen.
De patat bij Marja was echt een feest na het bioscoopbezoek of later na een duik in het Sportfondsenbad West om de hoek.
Bob

Pater Dury