Dansen in de kerk (deel 2)

Het voortbestaan van Explotion in gevaar.

De kruising van de Baden Powellweg en Tussenmeer met tram lijn 1 en rechts de nu gesloopte kerk De Uitweg Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam; collectie stadsdeel Osdorp

Jongeren van allerlei pluimage

Maar in ieder geval van de dhr. Zeldenrust mag gezegd worden dat als er iets geregeld moest worden voor de jeugd, dan zorgde hij er voor. De muziek die in Explotion werd gedraaid was in de eerste plaats dansmuziek met de nadruk op soul. Dit trok natuurlijk ook een grote groep Indo’s aan die meen ik uit de Aker kwamen. Er waren natuurlijk jongeren van allerlei pluimage maar het gebeurde vaak dat er ineens 30 a 40 Indo’s tegelijk de zaal binnen kwamen, waardoor de zaal meteen tot de nok gevuld was. Er werd nooit gezegd bij de ingang dat de zaal vol was. Die enkele keer dat dit wel werd gezegd ontstonden er weleens opstootjes waarbij politie assistentie onontbeerlijk was. In de Uitweg gemeente zelf waren op een gegeven moment geen dominee en koster meer aanwezig, waardoor het gebouw min of meer onbeheerd was. Het voortbestaan van Explotion kwam hierdoor in gevaar. Men heeft dit op weten te lossen door in de eerste plaats een interim koster te benoemen en lidmaatschapkaarten uit te geven.

Bestuur

Op 28 november 1970 is door het bestuur van Explotion in samenwerking met de Jeugdraad een optreden geregeld van de groep Side by Side in de grote hal van de Uitweg.
En volgens mij was er een jaar later een drive-in show.
Het leuke vond ik altijd dat je iedere week nieuwe gezichten zag. De bezoekers kwamen niet alleen uit Osdorp. Er waren zelfs bezoekers uit de Amsterdamse Pijp.
Het bestuur oftewel de vaste kern uit die tijd bestond uit: Maarten van Rossen (of Rossum), Yvonne Woudenberg, Hans Huisson en Gerard Balvert (penningmeester). Verder herinner ik mij Karin (vriendin van Maarten), Linda Haxe, Inge Markus, Betsie van Keulen en later kwam er een echte DJ, genaamd Jack ?

Einde van Explotion

Ik heb in de Uitweg enkele leuke jaren doorgebracht. Persoonlijk trok mij deze uitgaansgelegenheid meer dan een willekeurige kroeg op het Leidseplein.
Uiteindelijk is Explotion toch gesloten en is er geruime tijd later door een catechisatie groep van de Uitweg een geslaagde poging gedaan om het leegstaande zaaltje weer nieuw leven in te blazen. Dit resulteerde in sociëteit Lijn 1. Hier heb ik enkele jaren later mijn vrouw ontmoet.

Gepubliceerd: 20 januari 2009

Lees ook deel 1 van dit verhaal.

Hilbert

Way out

Ik herinner mij ook de naam 'way out'.

Okko Steensma

aankondiging

IJvonne, leuk dat je reageert.
Plaats die aankonding in het Geheugen, indien mogelijk. Ik heb met jou ooit de voorbereidingen gedaan voor de avond met Side by Side, kun je je dat nog herinneren? Ik assisteerde jullie soms bij jullie werk in de soos. Kun je je onze actie nog herinneren toen we op een zondag met een groep ergens op het Tussenmeer bij iemand van de Jeugdraad op bezoek gingen. We wilden meen ik langere openingstijden op zaterdagavond. Ook schiet mij iets van een pamflet te binnen met o.a. de tekst 'de man die zelden rust heeft'. Netjes als we waren in die tijd noemden we geen namen.

IJvonne Woudenberg

aankondiging

ik heb nog een originele aankondiging van Jongeren Soos "Eksplotion"

maarten

Beste Hans,

Leuk dat je reageert. Ik zou het graag willen veranderen maar de stukjes op deze website kunnen de schrijvers niet zelf aanpassen. Ik herinner mij vaag iets dat de naam Explosion al ergens gebruikt werd en dat er toen werd gekozen voor Explotion. Maar wellicht was dit ergens anders. Dit soort explosieve benamingen werd nogal vaak gebruikt in de diverse jongerencentra. Ergens in Slotervaart was een Explosion 2000. Het is ook alweer zo'n tijd geleden. Maar Hans, ik heb jou in de jaren 80 nog eens ontmoet bij het toenmalige GCEI.

De Aker en KWAK

Dit doet me ook sterk denken aan jongerencentrum de Aker en
jongerencentrum KWAK (beide Osdorp).
Kan iemand daar iets leuks over schrijven en heeft iemand hier foto's van?

Hans Huisson

maarten

beste Okko, waarom verander je de achternaam van Maarten niet in "v.d. Berg"? En Explotion was "Explosion". Als ik in oude papieren nog wat informatie vind geef ik dat wel door. Ik heb overigens nog foto's uit die tijd, o.a. van Zeldenrust, met een bezem...

Met vriendelijke groet,

Hans Huisson

De Uitweg

Gerard,

Leuk dat je reageert. Wij kenden elkaar niet persoonlijk. Wel heb ik ooit bij jou de zwarte platenkoffer van Maarten teruggebracht. Deze had ik van Maarten geleend voor een feestje bij mij thuis. Toen ik de koffer terug wilde brengen was hij niet thuis en kwam ik bij jou terecht. Jij woonde een aantal portieken verderop meen ik. Het was inderdaad zoals je zei Maarten v/d Berg. Ik hielp Yvonne af en toe met het inrichten en opruimen van zaal 2 en later ook de grote hal waar de band Side by Side zou gaan optreden. Ik heb daar een leuke tijd meegemaakt. Ik kan mij nog herinneren dat mijn toenmalige vriend Gerard Polderman en ik voor het eerst de Uitweg binnen kwamen. Gerard zei een keertje dat hij van zijn vader had gehoord dat er iets voor jongeren in de Uitweg werd georganiseerd op zaterdagavond. Polderman sr. was lid van de kerkraad en kon dit dus weten. De entree was heel officieel met Hans Huison bij de deur. Je moest meen ik minimaal 16 jaar oud zijn en je ontving een lidmaatschapkaart.
Ik weet nog goed dat Maarten er een keertje niet was. Zijn platenkoffer was er gelukkig wel maar het toch was heel stil in het begin van de avond. Nauwelijks muziek, niemand in de discobar. Op een gegeven moment nam de vriend van Yvonne het initiatief om te gaan draaien. Het was wel andere muziek dan we gewend waren maar het viel gelukkig goed in de smaak bij de aanwezigen.

Gerard Balvert

De uitweg

Hallo Okko,

Al googelend kwam ik mijn naam tegen, Gerard Balvert.
Als een van de 1e bewoners van Osdorp, Hogevenne 22 als 8 jarige in 1959 dacht ik, weet ik dat er weinig te doen was voor de jeugd in bouwput Osdorp, hutten bouwen en in de te bouwen flats a.d. notweg, osdorperban donderjagen.
Later en als tiener wilde je meer en als 1e kwam er a.d. osdorperban, ter hoogte van de Hogevenne een, dacht ik gereformeerd houten kerkgebouw te staan die later werd gebruikt om ook muziek te draaien, werd volgens mij later een hasj hol met Psygedelische muziek.
Maarten, en ik denk dat je Maarten v.d. Berg bedoeld, die is inderdaad later met Karin getrouwd, en ik deden ook veel met muziek en versterken, vanuit onze fietsen- boxen onder de flat, draaiden we, tot wanhoop van de buren discomuziek, dat mocht niet langer en zo kwamen we bij de Uitweg terecht en mochten daar muziek gaan draaien en hoe we in de uitweg terecht zijn gekomen zijn weet ik niet meer, volgens mij omdat wij er ook geregeld kwamen.
Leuke tijd en goede herinneringen en leuk je verhaal tegen te komen, kenden wij elkaar ook toendertijd?
Blijf het in ieder geval volgen...gr. Gerard Balvert

H.