Dansles in De Kolenkit

Bos en Lommer

Niet alleen dansende kindervoetjes, maar ook disco!

Dansles in De Kolenkit Foto: R.W, Bechger, september 1959

Zigrida Eglite, geboren in Letland, toen ook bekend als Zigrida van Dijk, gaf al jong klassieke balletles, met pianobegeleiding door Fenna Dee, aan de jeugd van Amsterdam in onder andere de kerk De Kolenkit.

Dominee Reijnders was zeer vrij in zijn leer met oecumenische diensten en gaf de Opstandingskerk zo een 'open' karakter en sociaal gezicht. Tevens heeft hij zich bemoeid met de architectuur van het in 1956 gebouwde godshuis.

Het waren niet alleen de dansende kindervoetjes die er van de vloer gingen, maar de dominee gaf ook toestemming voor dansavonden voor tieners. De Kolenkit was naast een balletstudio, vermoedelijk een van de eerste discogelegenheden in die tijd.

Dansles in De Kolenkit Foto: R.W. Bechger, januari 1960

zeno roos

dansen en nog veel meer

Medio jaren 60 was ik jeugdleider (zo heette dat toen nog) in De Kolenkit onder de werknaam Rano: alle professionals hadden daar werknamen. Je had Pella, Mida, Mara, Harba en was op die manier af van Meneer of Mevrouw dan wel Meester of Juf.

Ik heb er hele leuke jaren gewerkt met Pinksterkampen, Zomerkampen en diverse vakantieaktiviteiten (b.v. Efteling, Dolfinarium).

Zowel kinderwerk op de woensdagmiddag (WoeMiPro), als jong volwassenen bij de Val In op zaterdagavond (met 200 jongeren) en zaterdagavond met de ZoAki jongeren. Volksdansen, danslessen, meidengroepen, jongensgroepen (12+/15-), films draaien in de grote zaal, buurtspeurtochten, veel handenarbeid, gespreksgroepen met volwassenen, kerstdiner met de buurt, tsja..............wat niet?

Het ambachtelijke Buurt- en Clubhuiswerk, zowel aanbods- als vraaggericht.