Klagen, vragen en wensen bij de Ik Ver-Tel-Mee-Zuil

1 Fan

Zaterdag 7 februari konden bewoners in Osdorp en in Geuzenveld-Slotermeer tijdens het winkelen aan minister van der Laan (van Wonen, Wijken en Integratie) hun ei kwijt. Van der Laan komt pas over twee weken naar Nieuw West, maar alle videoboodschappen zal hij op dvd ontvangen. Wie weet, helpt het.

De Ik Ver-Tel-Mee-Zuil op het osdorpplein Foto: Shirley Brandeis, 7 februari 2009

Laagdrempelig

Ken Stamp en Christiaan Plake hebben alle Vogelaarwijken bezocht. Stamp is van organisatieadviesbureau De Beuk; Plake de ontwerper van de Ik Ver-Tel-Mee zuil. Een zuil met een telefoonhoorn, een camera en een videoscherm. Kun je jezelf tijdens het inspreken ook nog zien zoals de minister je straks ziet. Voor de jeugd reden om twee vingers achter het hoofd van een vriendje te houden. Maar dat stoort Stamp niet. "Wij zijn laagdrempelig. We spreken de mensen gewoon aan en de meeste willen dan wel hun zegje doen." Ook de jongeren krijgt hij uiteindelijk tot een zinnige boodschap: "Er is hier niks te doen, minister."

Wieringen

De familie Bant heeft het meer naar haar zin in Nieuw West, vertellen ze aan de zuil op het Osdorpplein. Hij spreekt in dat de vernieuwingen wel erg snel gaan, terwijl zij ernaast instemmend knikt. Maar: "het is wel goed dat er veel nieuw wordt gebouwd." Het is een veelgehoorde opmerking, merkt Stamp na een dag in Nieuw West op. Voornamelijk in Osdorp, wat hij (woonachtig in Wieringen) overigens in vergelijking met de andere Vogelaarwijken een prima wijk vindt nu hij er is. In Geuzenveld-Slotermeer, waar de zuil zaterdagochtend op Plein ’40-’45 stond, lagen de klachten veelal in de zwefvuilsfeer, vertelt Stamp. "Vooral aan het vuil dat naast containers wordt geplaatst, stoort men zich."

Jordaan

En zo vertelden meer bewoners zaterdag - indirect - aan de minister wat ze vinden van hun wijk. Of het er prettig wonen is. Wat ze nodig hebben. Wat er leuk en niet leuk is. Van der Laan krijgt straks uit alle veertig krachtwijken noodkreten, wensen en vragen te horen. Zo ook de boodschap van mevrouw Topman, die zaterdag maar al te graag – met de boodschappentassen nog in de hand - haar gal spuugt. Over de geschikte woning die haar dochter met reuma maar niet kan vinden. "Ze is altijd nummer 24 of zo. Dat schiet niet op." Ze scheldt, maar dat mag ze, vindt ze. "Ik kom uit de Jordaan." Toch sluit ze netjes af aan de telefoon. "Ik hoop dat u er wat aan kunt doen. Bedankt. Dahaag!"

Organisatieadviesbureau De Beuk voert deze opdracht in samenwerking met AB Network Solutions uit voor het Ministerie van VROM. Een aanvullende vorm van bewonersparticipatie, zo wordt de zuil genoemd. Voor bewoners die bijvoorbeeld niet naar informatiebijeenkomsten komen.