Handen af van de Sloterplas

Auteur: An van Batum

"De Sloterplas is van ons allemaal", wat een juiste gedachte.

Sloterplas Foto: An van Batum

Naar aanleiding van het plan van de Stadsdeelraad Osdorp om de bewoners (zogenaamd) mee te laten beslissen over de bebouwing langs de plas, met onder ander een nieuw Deelraadkantoor, heb ik dit opgeschreven. Ze schrijven "De Sloterplas is van ons allemaal", wat een juiste gedachte.

De Sloterplas is inderdaad van ons allemaal, ontstaan in de 50-er jaren door het opgraven van zand voor de nieuwbouw van de Westelijke Tuinsteden. Onder (bijna) alle huizen in de Tuinsteden ligt zand van de plas en daarom voelen we ons letterlijk verbonden met de plas. Van een kale wateroppervlakte gegroeid naar iets unieks, zeker in Amsterdam. Waar in Amsterdam kun je nog weids uitkijken en je "buiten" voelen zoals aan de rand van de Sloterplas, ter hoogte van het Osdorpplein?

Noem je dat ons erfgoed?
Daar moet je af blijven en niet net doen of je héél Osdorp wil mee laten denken hoe we de oever "gezellig" kunnen maken. AFBLIJVEN!

Kitty Dinkgreve

Ik weet hoe de Sloterplas was gemaakt

De Sloterplas is ontstaan door het onder spuiten van de Sloter polder. Ik was daar geboren en in ongeveer 1957 1958 moesten we allemaal weg. We dat is al de tuinnieren die ground hadden voor het verbouwen en groeien van groenten. Ze zogen het zand weg uit de plaats dat nou de Sloterplas is en spoten dat zand over de Sloterpolder. Het hoogte verschil met het land van de Sloterplas was ongeveer 1.7 meter. We hadden geen wegen in de Sloterpolder enkeld sloten. Wij moesten altijd uit de Sloterpolder genomen worden met een lift en die tilde de schuit en ons er in naar de andere hooghte van de stad Amsterdam. Door dat het hoogte verschil van het land zo groot is, is Sloterplas ontstaan. Toen we verhuisde gingen we wonen in Geuzenveld. en we hadden dan ook een fijne tijd met zwemmen en spelen in de Sloterplas.

COR

Helemaal mee eens!!!

Handen af v/d Sloterplas,goed artikel wat ook in de Westerpost en Echo zou moeten komen.

AFBLIJVEN !!!!

Helemaal mee eens met dit artikel. Er wordt al genoeg geschiedenis om zeep geholpen in West door regenten die alles naar hun hand willen zetten en terloops even vergeten dat niemand hier op zit te wachten. Zie het gulzige sloopgedrag van de vele huizen in Geuzenveld.