De Rijpgracht (2)

Met het doortrekken van de gracht zouden hun huizen moeten worden afgebroken.

Fred Fontijn Deze foto is genomen vlakbij de deur van mijn ouderlijk huis. Mijn autoped had een recht stuur, armoede natuurlijk maar ik noemde hem ‘Stayer autoped’, zodoende creëerde ik een uniek vervoermiddel, dat niemand anders had. Uiteraard was ik bij autopedwedstrijden in de ‘Laantjes’ vooral goed op de lange afstanden.<br />De beugel die ik om mijn been heb, ging er in het begin van de eerste klas weer af. Het heeft ongeveer 1.5 jaar geduurd, lopen met een beugel.<br />Foto: 1949/1950

Uitzicht

Vanuit het raam van onze woonkamer hadden we uitzicht op de Rijpstraat die precies tegenover ons begon en naast onze deur aan onze kant. Maar toch konden we ook nog het eind zien van de oneven kant van de Rijpgracht, daar waar bijna contact werd gemaakt met de achterkant van de ‘Bestevaerstraat’. Het scheelde niet veel of de huizen van de gracht verdwenen daar achter. De Rijpstraat, oneven, stond met de voorkant ongeveer halverwege de gracht. Aan iedere kant van de straat was een ruim trottoir, waardoor we niet bij elkaar op de lip zaten. Tegenover ons op 3-hoog woonde de familie Oosterling, met zoon Henkie, op twee hoog de familie Henne, met zoon Rudy en drie dochter die ik niet kende, pas nadat ik hoorde dat de middelste met Tom Manders (Dorus) was getrouwd was het interessant genoeg om haar te kennen. Op één hoog woonde de familie Dekker, met dochter Sonja die misschien 3 jaar jonger was dan ik. In het beneden huis woonde Corrie van Raalte met haar man hij miste een been en liep daardoor mank, van ons kreeg hij oneerbiedig de bijnaam ‘Mankie’. De ouders van Corrie woonde net om de hoek in de Gerard Callenburgstraat. Jarenlang was de gehandicapte bewoner van dat benedenhuis, blokhoofd. Hoewel niet snel ter been, scheen hij wel te voldoen.

Dorps schouwspel

Aan beide kanten van de Rijpgracht stonden bomen, maar ‘lommerrijk’ was niet de juiste benaming. Daar waar de gracht ophield was een hek geplaatst, dat ’s ochtends en op vaste dagen, voor 10 uur door de huisvrouwen werd gebruikt om matten en lopers te kloppen. Een schouwspel dat voor een bijna dorps karakter zorgde. Ook de haringkar van Haantje, net voor het perk, die tegen de doodlopende muur van de hiervoor beschreven huizen leunde, zorgde dat het af en toe bij ons voor de deur op een dorpse brink leek. Voordat de Bestevaerstraat werd geasfalteerd, rolde er omstreeks vijf uur een onafgebroken rij fietsers naar huis. Zij kwamen via de Jan Haringstraat over de Rijpgracht. Vanachter het raam op 2-hoog, keken mijn moeder en ik vaak wie er langs kwamen en menigeen rekende daar al op, die keken, vaste prik, omhoog en zwaaiden naar ons en wij zwaaiden natuurlijk terug. Veel fietsers stopten bij Haantje om een ‘haringkie’ te pikken.

Gracht doortrekken?

Begin jaren vijftig werd er een enorm project voor onze deur uitgevoerd. Er werd een stalen buis in de grond gestopt, van de Erasmusgracht naar de Rijpgracht, dit om de twee waterniveaus gelijk te krijgen, zoals het gerucht ging. Of er ooit water door de buis vloeide is mij niet bekend, te zien was het niet. Wel bracht dit paniek bij de bewoners aan de overkant want het was natuurlijk de aanzet van het doortrekken van de gracht en betekende dat hun huizen zouden moeten worden afgebroken. En huizen afbreken in die tijd? Er was een groot gebrek aan huizen, dus dat hoorde niet. Tot op heden is dit plan niet uitgevoerd.

Lees ook deel 1.

Bekijk meer afbeeldingen

De opgebroken 'kop' van de Rijpgracht Deze foto is genomen uit ons raam, op De Rijpgracht 42 2-hoog.

Fred Fontijn

Els van Akkeren

Raadsels zijn niet mijn sterkste punt. Vanochtend las ik een reactie die ik al eerder (2009) had gelezen. In die periode had ik regelmatig email contact met Els. Ben je wellicht een dochter van Els, want dan heb je inderdaad een andere meisjes naam. Het email adres dat ik destijds gebruikte ben ik inmiddels kwijt. Verklaar je nader!

Een andere Els van Akkeren maar met een andere meisjesnaam want ik heb daar nooi

Re: de rijpgracht

Els van Akkeren:
Die opgebroken troep kan ik me nog heel goed herinneren. Er was inderdaad sprake van het doortrekken van onze gracht naar de Erasmusgracht. Op die foto is onze woning nog te zien. Heel leuk. Tom Manders kwam regelmatig op bezoek bij zijn schoonmoeder. Hij reed in een grote witte open Mercedes met rode bekleding. Om te kwijlen.
Bij meneer "Mankie"" krijg ik meteen een beeld van een niet zo grote man met donker haar. En hij fietste altijd. Een trapper was vastgezet, want daar kon hij niks mee met dat houten been.
Bij Haantje kropen we regelmatig onder de kar, want mensen lieten wel eens geld vallen en met 5 cent of een dubbeltje kon je best lekkere dingen kopen.
En Fred, ik kan me jou niet herinneren met beugel. Jou zelf wel uiteraard. En dat schattige stepje!
Ik smul van deze verhalen.
Els van Akkeren

AlexK

Mijn gedeelte van de "Pijp"

Mijn stuk van de Pijp was aan de Erasmusgracht.
Dit eind had het pomphuis. Het bouwsel aan de buitenkant had metalen golf plaat bedekking. Binnenin stond heel mooi machinerie. Daar tussen die machines in liep een machinist. Het zag er heel belangrijk uit. Het gebouwd stond op palen, en had kruispalen, en een bord van “VerbodenToegang”. Maar dat lapte je aan je laars en nam gewoon de brutale gelegenheid om stiekem over die kruispalen te lopen. Dat was natuurlijk hardstikke gevaarlijk, en dodelijk als je het evenwicht zou verliezen.

De bedoeling van de”Pijp” en de “Pomp” was om het waterpijl in Erasmusgracht, Admiralengracht en Tienhovengracht laag te houden. En dat was in verband met de aanleg van de Kademuren langs die grachten. Toen dat volbracht was verdween het pomphuis, de pijp bleef, en het water pijl in die grachten kwam dan op het Amsterdams water pijl te staan. Of die pomp iets te maken had met het waterpijl en het uit baggeren van het Slotermeer in moeilijk uit te vinden.

Om de verbinding met een brug tussen de Rijp en Erasmusgracht te maken zou een te grote onder neming zijn, als men maar eens kijkt naar de bruggen over de Hoofdweg en de Zwijgerlaan, met name de aanloop en afrit. Maar het iedee was daar, want de Joos Banckers was al een stuk korter gebouwd dan de Ruijterweg, van daar die rare inham.

Zou het teveel onderstelling zijn als de NZH er iets mee (tegen) te doen had, zodat de verbinding al bestond, maar geplempd was door de NZH voor de aanleg van de trambaan?

De pijp

Ja ik kan me de pijp ook herinneren :) we klommen daar wel eens op en liepen tot het einde. Een buurvrouw of buurman had het gezien en verteld aan mijn moeder. Ik kreeg straf en op mijn duvel :( En heb het nooit meer gedaan, want ik was verteld dat je in de pijp gezogen kon worden, en dat ze me nooit zouden vinden.

Ik kan me de baggerschuit herinneren, die de gracht uitgebaggert had, en de zandschuiten kan ik me ook nog herinneren...

Louis Hodde

De beruchte pijp in de Rijpgracht

De pijp in de Rijpgracht kan ik me ook nog wel herinneren en vooral dat schuim vergeet ik nooit. En wel om het volgende.

Er lag sneeuw en ijs op straat en in de gracht en in het hoekje valk bij je huis was nog een groot blok ijs/sneeuw waarop we met stokken in een nieuw vlies ijs prikten. Ik stapte nog wat naar voren op de 'sneeuw' en bemerkte tot min schrik dat dat dus geen ijs/sneeuw was maar het beroemde schuim.

Kletnat weer uit het water geklommen en ja, zo kletsnat naar huis dorst ik niet.
Dus ik naar de Joris van Andringa straat gelopen want ik wist dat daar een binnentuin was met een zandbak. Om te drogen ben ik daar maar in gaan rollen. Het resultaat was bijzonder bedroevend en na 2uur blauwbekken op straat, ben ik toch maar naar huis gegaan, al waar mijn moeder raar op keek en mijn smoes( ik weet niet welke) niet geloofde. Ze zette mij onder de warme douche. Deze anekdote kwam weer naar boven bij het lezen van enige artikelen. Anita Dekker, woonde inderdaad op 1 hoog heeft bij mij nog in de klas gezeten en woonde jaren later in de Gibraltarstraat. Hannie Fontein woonde ook vlak bij jou en ben ik nog vaak tegen gekomen als hij naar zijn werk ging. Leuk Fred

Cor Preij

De pijp

Er was met regelmaat water uit de pijp dat kan ik wel beamen ,als het water laag stond in de gracht dan zag je de brede straal uit die pijp komen en dat veroorzaakte een hele boel schuim,de gracht was dan bedekt met mooi wolken wit schuim.Kan jij die zandschuiten in de gracht herinneren of was dat voor je tijd?Er kwamen elke dag zandschuiten van de Ballastmaatschappij de gracht in die stonden dan voor de Jan denHaenstraat daar stond ook een broek waar het zand ingekieperd werd en de zand auto's van Terro die kropen daar onder en dan werden ze gevuld die reden dan naar de Bos en lommer naar de nieuwbouw.Wij jongens vonden dat heel mooi je kon er goed springen als die schuiten niet te ver uit de kant waren anders had je kans dat je het niet haalde dan lag je in het water,en kreeg je thuis op je donder met je natte kleren

Els van Akkeren

de rijpgracht