Een nieuwe ruimte, een nieuwe kans

Slotermeer

Basisschool De Kade aan de Thomas van Aquinostraat wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe (openbare) buitenruimte. Het stadsdeel wil bij de plannen graag ervaringsdeskundigen betrekken: de kinderen.

Kinderen luisteren gespannen naar de presentatie van hun wensen Foto: Shirley Brandeis, 9 maart 2009

Maandag 9 maart 2009 werden de ideeën en wensen van de kinderen door YoungWorks gepresenteerd op de plek waar het straks allemaal gaat gebeuren.

De lijst

De lijst met wensen die uit buurtonderzoek en een creatieve middag naar voren kwam is lang. Overzichtelijk moet het nieuwe speelplein zijn, vinden vooral de docenten. Er moet niet teveel geluidsoverlast zijn, vinden omwonenden. En de kinderen, die wilden gewoon een leuk speelplein. En ook graag: stoerdere speeltoestellen en niet van die kinderachtige zoals nu. Graag iets dat beweegt en waarmee je samen kunt spelen. Graag een huisje om in te schuilen. Een gezellig huisje, dat wel. En warme materialen zoals hout; of de ontwerpers daar rekening mee willen houden. En o ja, nog iets: een klimwand, een muur met graffiti (door de kinderen zelf gemaakt), een vereeuwiging van de kinderen die hieraan hebben meegewerkt (in bloed bijvoorbeeld, opperde eentje), ronde vormen en veel kleur. Liefst oranje.

Het plein moet van iedereen zijn

Na de zomer zal de renovatie van het schoolgebouw van start gaan. De buitenruimte zal een jaar later worden vernieuwd. Vanaf het schooljaar 2010-2011 zal De Kade samen met de Dr. A. van Voorthuijsenschool verdergaan als basisschool De Kans. Dat is nog ver weg, maar dat nieuws waren de kinderen al snel vergeten met alle popcorn, frisdrank en cadeautjes van wethouder De Ruijter. Hij was tevreden over de ideeën en maquettes van de kinderen. “Het plein moet van iedereen zijn en die wens zie ik ook terug in jullie plannen.” Ook schoolgebouwarchitect Rowin Petersma en pleinontwerpster Carolien Elbers waren tevreden over de kinderparticipatie. “Wat een fantastische voorstellen!” Dat komt wel goed, knikte Peters. “Ik hou wel van oranje.”

De plannen als kleurrijke maquette Foto: Shirley Brandeis, 9 maart 2009