Admiraal de Ruyterschool

Auteur: An van Batum
Oud-West, Bos en Lommer

Ik was nog 5 jaar (in oktober werd ik 6) toen ik naar school ging, het was 1941.

De Admiraal de Ruyterschool, Bestevaerstraat 42-44 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, juli 1987

Naar een Christelijke school in de Bestevaerstraat: 'De Admiraal de Ruyterschool', die in september begon terwijl de openbare scholen in augustus al begonnen.

Op de een of andere manier mochten we niet in aanraking komen met die “Heidenen”, want onze school begon om 8.45 uur en de openbare school om 9 uur en wij gingen om 11.45 uur uit en begonnen om 1.30 uur terwijl de openbare school om 12 uur uitging en om 2 uur weer begon.

Het was een dubbel gebouw met een oud en een nieuw gedeelte. We hadden een hoofd van de school, meester Verhoef, met een stem als een donderwolk. Als er te hard ergens werd gepraat of gelachen dan verhief hij zijn stem en was dat in beide gebouwen te horen en dan was het op slag stil in alle gangen en lokalen.

Waarom ik naar deze school ging weet ik niet, ik was wel gedoopt, maar we deden er 'niets' aan. Achteraf begrijp ik waarom ik en ook andere kinderen die er 'niets' aan deden altijd achterin zaten. Je kon je vinger opsteken (als je een vraag kon beantwoorden) maar kreeg nooit een beurt.

Nee, ik vond mijn lagere schooltijd niet leuk en wist later waarom.

Gepubliceerd: 31 maart 2009

Henk Meijen

Re Post

Fietsenstalling Post heb ik ook nog geklust, in het keukentje ouderwetse pruttel koffie

Post zelf woonde op de jan van galenstraat naast garage van deinum op de 2e etage

Ik zelf woonde op nr 53 in de Bestevaerstraat

Mooie tijden

Uiteraard ook op de de Ruyterschool gezetrn en Jan de Haan zat in dezelfde klas als ik

Woow wat een tijd terug met toch nog vele mooie herringen

bert

Jan de haan

Jan jouw vader was toch oliehandelaar? M'n vader kwam bij jullie over de vloer. Ik zat bij je broer Theo in de klas. Hij deed mee aan Oebele op tv

Jan De Haan

Post

Rene je vader had jarenlang volgens mij een mooie Lancia voor de deur. En volgens mijn woonde "oudePost" op de Adm. de Ruyterweg. Mijn moeder vorig jaar na 56 jaar Bestevaer verhuisd.

bert

Re: admiraal de ruijterschool

jannie bokma:
Ik denk dat Geert t/m de 6e klas bij je in de klas heeft gezeten. Vandaar dat ik je naam ook ken. Hij was bevriend met Wietse van Dijk die ook in de Bestevaerstraat woonde. Ik kan je niet aan de foto's helpen.

Jannie, jij zat bij mn broer Wim in de Klas. Joke bij mij.

bert

Re: op zoek

Rene de Ruijter:
woonde ook in de bestevaerstraat naast de adm de R. school. Ik ben op zoek naar foto's en of gegevens van de fietsenstalling die er zat en dan bedoel ik die van Post. jaren 50. Kan iemand zich die nog herinneren? RdR.

JA, heb bij hem gewerkt.

bert

Re: Fietsenstalling Post

Rene de Ruijter:
Beste Fred de fietsenstalling die jij beschrijft herinner ik me ook nog was dat niet Heja? Ook van de fietsen verhuur weet ik nog, de fietsenmaker verhuurde ook nog brommers (Berini M21) stonden vaak bij hem voor de deur. Maar ik bedoel de fietsenstalling die er een paar meter voor zat. Dat was Post, hij zat naast de boekwinkel. Weet je ik kwam er als kind altijd en ging dan regelrecht naar de werkbank waar allerlei motortjes lagen, o.a. eitjes van Berini. Ik heb er ooit een mogen kopen en op een autoped gebouwd. Voor een kwartje kreeg je een liter benzine uit een kannetje die Post zelf in het tankje morste. Ik woonde aan de overkant op nummer 48 en was daarna altijd met brommertjes bezig. Deze stonden ook wel tegen de gevel aan van het schoolgebouw. Als ik de fietsenstalling in m,n gedachten neem dan herinner ik me zelfs nog hoe die rook. Die fietsenstalling zou ik op een foto nog heel erg graag terug zien. Ik zoek er al jaren naar vandaar deze oproep. Voor mij is dat een hele dierbare tijd geweest.

Ik heb in de jaren zestig op zaterdag bij Post gewerkt. Hij woonde zelf om de hoek op de Jan van Galenstraat boven de Suzuki dealer. Achter de stalling liep die in de tuin door met een kunststof dak. Naast de stalling had je het magazijn, WC en een keuken om koffie te drinken en brood te eten. Overal onderdelen, ook in die keuken, alles zwart van vet en smeer. Veel geleerd van fietsen maken.

Aad

De lagere school van mijn vader

Mijn vader woonde van 1927 tot 1930 in de Bestevaerstraat 20 II. Hoogst waarschijnlijk ging hij naar deze school. Zijn ouders waren gereformeerd. Zou graag meer weten over de historie van de school. Misschien is er een archief bij de ASKO, waar deze school nu deel van uitmaakt. Of bij de gemeente? Ik vrees dat van zijn klasgenoten (geboren 1921) niemand meer in leven is.

han bakker

In 1950 was er ook een schooljaar dat liep van januari t/m december. Geluk voor mij want ik ben jarig op 1 oktober. Anders had ik nog een jaar moeten wachten. En dat voor maar één dag te jong.
Ik kwam in de klas bij juffrouw W. Zweers.
In september 1951, 2e klas, verhuisden we naar Aalsmeer. Daar kwam ik toch in de 3e klas.
Toch wat maanden overgeslagen. Maar ik ben tot 1955 altijd de jongste van de klas gebleven.
Op maandag kwam de concierge las voor het zendingsgeld. Zijn naam weet ik niet meer, Hij had een pop bij zich waar je een muntje in de mond kon doen. Dan knikte die pop met zijn/haar hoofd.
Van een fietsenstalling herinner ik me niets. Ik woonde vlakbij op de Adm. De Ruyterweg. Een kort stukje lopen dus.
Wel herinner ik me nog het vak rekenen. Daar was ik best goed in.
Maar je moest je vingers op de lessenaar zetten en dan het sommetje uittellen. Wat had ik daar een hekel aan.
In de 2e klas is juffrouw Zweers wegens ziekte een tijd vervangen door Mevr. Poldermans-Kok.
Volgens het rapportboekje dat ik nog steeds heb. Dat herinner ik me nog wel ,al was ik haar naam vergeten.
In dezelfde klas zat een vriendje en buurjongen Wolter Smit

jannie bokma

admiraal de ruijterschool

Rene de Ruijter

oproep foto's fietsenstalling post

Beste Jannie, weer een leuke reactie op de oproep dus. Ik kijk niet dagelijks naar deze site, maar soms komen de nostalgische gedachten weer met volle kracht bij me boven. Nog steeds ben ik op zoek naar foto's van die fietsenstalling Post in de Bestevaerstraat. Kan iemand me daarbij helpen. Nog even een vraag aan jou Jannie in welke klas zat je broer toen? Het is al heel lang geleden. Naast de bromfietsjes was het ook schaatsen op de boerenslootjes. Nog samen geschaatst met Ben Kramer. Woonde toen op de adm de Ruijterweg. Later nog bevriend geweest met dhr. A. Hazes, maar die woonde toen al op de hoofdweg. Ben dus maar in de muziek beland, thans dirigent en uitvoerend musicus. Maar de Bestevaerstraat dat is een hele aparte symfonie geweest.

T van Genne

RE:admiraal de ruyterschool

Ik heb zelf pakweg van 1954 tot 1963 in de Reinier Claessenstraat gewoond maar het gekke is dat ik nog nooit in dat stuk Bestevaerstraat ben geweest,en wist niet eens dat die school daar was ,ik zat zelf op de van Rijn school en dat was op de hoek van dat stuk straat,vriendjes en klasgenoten woonden verderop in de Bestevaerstraat na de chinees dus kwam nooit in dat andere stuk,ik heb op Google eens gekeken naar dat stukje Jan van Galenstraat maar dat ziet er voor mij vreemd uit zonder de van Rijnschool.

Jannie Bokma

fietsje huren

Leuk Rene om je naam te lezen. Ik weet ook nog dat je naast de school woonde. Je zat bij mijn broer Geert in de klas. Wij huurden ook altijd een fiets bij de fietsenstalling. Wij woonden in de Lumeystraat. Toen was het niet zo dat iedereen een fiets had.

Angelique van der Pol

geschiedenis admiraal de Ruyterschool

In het najaar bestaat de Admiraal de Ruyterschool 90 jaar. Met mijn bedrijf Verhalenschat doe ik, in opdracht van de school, onderzoek naar de geschiedenis van de school.
Oud-leerlingen (of buurtbewoners) die nog mooie of leuke verhalen weten en deze willen delen, kunnen met mij contact opnemen via verhalenschat@gmail.com Wij zijn ook met name geïnteresseerd in het verhaal over de onderduikers

Rene de Ruijter

Fietsenstalling Post

Fred Fontijn

Fietsjes huren

De fietsenstalling die jij bedoelt Rene, zat tegenover de dor jou genoemde school. Ik herinner me deze omdat ik daar af en toe een fietsje mocht huren. Voor 25 cent mocht je een hele morgen, het kan ook een hele dag zijn geweest, een kinderfietsje huren. Een klein fietsje met twee wielen en niet zoals tegenwoordig met 'hulpwieltjes'. De eerste keer ging ik met mijn vader, die zal in de veronderstelling geweest zijn dat ik moest leren fietsen, hij zou me wel even helpen. Tot zijn verbazing, reed ik echter direct op die fiets weg. Op zondag werden de fietsen ook verhuurd, misschien wel meer dan door de week. Helaas was fotograferen toen nog niet zo gewoon, daar kan ik je dan ook niet aan helpen.

Rene de Ruijter

op zoek

bert klop

adm de ruyterschool

ik heb ook op deze school gezeten, maar jaaaren later. jaren zestig. slechte herinneringen aan die school heb ik niet, behalve de gereformeerd geniepige pesterijen van een klasgenoot, die toevallig ook het neefje van de directeur Meneer De Vries was. De boekjes van WG van der Hulst die we voorgelezen kregen hadden een ontzettend foute moraal ten aanzien van arm en rijk, maar dat had je toe nog niet in de gaten.

1969 zesde klas meneer amsdorf

1969 zesde klas meneer amsdorf Door: bert klop