Hoe zagen uw zaterdag en zondag er vroeger uit?

Verteller: Ons Amsterdam
Amsterdam
Op het voorterrein van het Ajax-stadion werd op zaterdagochtenden gevoetbald door tientallen jongens die hoopten door hun spel in de zo roemrijke Amsterdamse club te komen. Zoals op deze foto van 16 april 1967, onder het oplettend oog van Johan Cruijf Foto: Spaarnestad Photo

Het populaire maandblad Ons Amsterdam bestaat 60-jaar. Daarom zal het zomernummer gewijd zijn aan een speciaal aspect: de geschiedenis van het weekend in Amsterdam.
U kunt daaraan meedoen!

Amsterdamse weekeinden

Toen Ons Amsterdam geboren werd, in 1949, was zaterdag was nog gewoon een werkdag en schooldag, zij het voor de meeste Amsterdammers een halve. Pas in de jaren zestig werd de Vrije Zaterdag ingevoerd. In de afgelopen eeuw zijn niet alleen de woorden 'weekeinde' en 'weekend' uitgevonden, maar zijn die zaterdag en zondag ook sterk van karakter veranderd, maar hoe?

Zaterdag

We hebben natuurlijk onze vermoedens. Bij voorbeeld over die halve schooldag op zaterdag. Dan zat de tucht er toch niet helemaal meer in: op de lagere school was dan het rituele voorleesuur. Was ook in kantoren en fabrieken op zaterdag de sfeer anders? Het was in ieder geval lange tijd de dag van het loonzakje. Voor de huisvrouwen zal het net als nu een belangrijke boodschappendag zijn geweest, maar winkelen ging natuurlijk anders. En zaterdagavond was - zeker voor jong Amsterdam - hét moment om uit te gaan!

Zondag

Voor christelijk Amsterdam was de zondag natuurlijk de dag van de kerkgang. Maar andere Amsterdammers gingen op zondagmiddag vrolijk dansen bij Heck's op het Rembrandtplein. En vanaf de jaren zeventig keek bijna ieder Amsterdammer op zondagavond met pils en nootjes naar Studio Sport. Daarnaast bleef de zondag de dag bij uitstek voor bezoek aan ouders, grootouders, ooms en tantes.
Maar ja, kloppen die clichés wel? Laat het ons weten!

Stuur uw verhalen en foto’s in

Verhalen en foto’s over het weekend zijn welkom en heel mooi zijn vergelijkingen door de tijd heen, bijvoorbeeld van nu en vijftig jaar geleden.
De mooiste verhalen en foto's komen in Ons Amsterdam; de rest draagt bij aan de opbouw van het totale beeld. (En verhalen over Amsterdam-West komen natuurlijk op het Geheugen van west te staan.)

Stuur uw weekendherinneringen aan: Redactie Ons Amsterdam, Hillegomstraat 12-14, unit 1.05, 1058 LS Amsterdam, of mail ze naar: redactie@onsamsterdam.nl o.v.v. 'weekend'.

- Klik hier voor de uitgebreide oproep van 'Ons Amsterdam'

Johan